Læsetid: 7 min.

Derfor holder man med Atlanta Falcons

I søndagens Super Bowl møder den rutinerede, storvindende og til tider kyniske favorit New England Patriots et velspillende men noget grønnere Atlanta Falcons-mandskab. Det bliver som i alle gode historier det etablerede imod det nye. Eller det onde imod det gode, hvis man er Falcons-fan
Atlanta Falcons’ Matt Ryan løber efter et touchdown under NFL-opgøret sidste weekend mod Green Bay Packers i Atlanta.

Atlanta Falcons’ Matt Ryan løber efter et touchdown under NFL-opgøret sidste weekend mod Green Bay Packers i Atlanta.

David Goldman

4. februar 2017

Hvorfor holder man med Atlanta Falcons? Altså hvorfor lige dem? Tjah, det bunder som så meget andet i et tilfældigt valg. Men da jeg for godt 15 år siden begyndte at se amerikansk fodbold, skulle jeg jo have nogen at holde med.

En søndag aften blev der vist en kamp med Atlanta Falcons, og jeg kan huske, at jeg var fascineret af Michael Vick, holdets daværende quarterback, som løb uortodokst og dansende afsted med bolden. Ham kunne jeg lide, og så blev det Falcons. Kan ikke forklare det bedre.

Jeg har også en forkærlighed for Southampton i engelsk fodbold. Tror i grunden, at mange sportsfans har sådanne ulogiske tilgange til deres favorithold i forskellige ligaer og sportsgrene.

Stor dag

Søndag nat dansk tid er Falcons i Super Bowl for første gang i de år, jeg har fulgt holdet. Modstanderen er min hadeklub nummer et, New England Patriots. For naturligvis skal man også have en hadeklub, og igen bunder det i tilfældigheder kombineret med nogle ret nederen karaktertræk ved klubben, som jeg vender tilbage til.

Artiklen her er med andre ord farvet. Skrevet af en Falcons-fan. Man kan lige så godt være ærlig om den slags, den kvikke læser vil kunne gennemskue det under alle omstændigheder.

Det er stort, når ens hold er i Super Bowl. Meget stort. Der er 32 hold i NFL, så det vil statistisk set kunne ske hvert 16. år. Men da klubber som eksempelvis New England Patriots konstant kommer i Super Bowl, sker det reelt noget sjældnere for mange andre klubber.

Falcons har kun været med en enkelt gang før, i 1999, hvor holdet tabte til Denver Broncos. Senest har de været tæt på i 2013, hvor de blev slået ud i NFC-finalen – kampen før Super Bowl.

Fængsel og karantæne

Klubben blev stiftet i 1965. New England Patriots har eksisteret siden 1959 og har til sammenligning været en stormagt i NFL i de seneste mange år. Det er således holdets niende Super Bowl – hvilket er NFL-rekord. Syv af dem har ligget i det nye årtusinde, hvor Patriots har været det dominerende hold i ligaen.

Mens Patriots som sædvanlig har været blandt favoritterne siden sæsonstarten, er det noget mere overraskende, at Falcons i år spiller med om det såkaldte Vince Lombardi Trofæ, som gives til vinderen af Super Bowl.

Michael Vick-æraen blev kort på grund af en længere historie, som endte med en fængselsstraf og to års spilkarantæne – og i stedet fik Falcons fingrene i den noget mere traditionelt spillende og på alle måder normalt agerende Matt Ryan. Har man haft en vildbasse, søger man stabilitet. Det gælder både i kærlighed, virksomhedsledelse og sport.

Og det stabile har vist sig at bære frugt: Ryan har hidtil været en solid quarterback og er i den forgangne sæson brændt fuldstændig igennem og står til at blive udnævnt til årets MVP – den mest værdifulde spiller – i ligaen. Han er godt hjulpet på vej af ligaens formentlig bedste reciever, Julio Jones, som trofast har grebet de bolde, Matt Ryan har kastet hans vej.

Flest point

Men så sandelig også – og til forskel fra de forgangne sæsoner – af en yderst velfungerende runningback-duo, bestående af Devonta Freeman og Tevin Coleman. I amerikansk fodbold skal man – helt grundlæggende – enten løbe eller kaste bolden frem, og når man mestrer begge typer af spil godt, som Falcons har gjort det i denne sæson, bliver det umuligt for et forsvar at dække fornuftigt op. Hold, som er entydigt bedst til enten at løbe eller kaste, er nemmere at læse og lukke ned for modstanderens forsvar.

Falcons har scoret 33,8 point per kamp i de 16 grundspilskampe – flest af alle hold.

Super Bowl 51

  • Super Bowl er finalekampen i NFL og er et opgør mellem vinderne af de to konferencer, American Football Conference (AFC) og National Football Conference (NFC).
  • I år er det henholdsvis New England Patriots og Atlanta Falcons, der spiller.
  • Super Bowl er verdens største enkeltstående sportsbegivenhed og ses af mere end 100 millioner seere verden over.
  • Årets udgave af Super Bowl er den 51. af slagsen og bliver spillet på NRG Stadium i Houston, Texas. Lady Gaga står i spidsen for det prestigefyldte half time show.
  • Selve kampen starter kl 00.30 natten til mandag dansk tid.

I slutspillet har de fortsat den imponerende stil med aggressiv angrebsfodbold og mange scoringer.

Mens angrebet har strålet, har forsvaret været noget mere middelmådigt, men dog ikke udueligt – hvilket der ellers har været en mangeårig tradition for i Atlanta. Blandt andet har den 21-årige rookie Keanu Neal været en profil, og det tegner i det hele taget  godt for forsvarets fremtid.

Falcons er et hurtigt hold på begge sider af bolden. Atletiske spillere med smæk på, som sæsonen igennem har været garanti for underholdning og mange point i kampene. Få vil være uenige i denne udlægning – uanset favoritklub.

Spillerfavoritter

Når Matt Ryan er favorit til at blive MVP betyder det også, at New England Patriots’ legendariske quarterback, Tom Brady, formentlig ikke bliver det (titlen bliver uddelt lørdag, så det er endnu uvist, men Ryan er favorit.)

Brady har haft en rigtig god sæson, men han havde karantæne i de første fire kampe, hvilket selvsagt trækker ned i det samlede regnskab. Han har alligevel scoret 28 touchdowns og kun kastet to interceptions (når modstanderforsvaret griber bolden) hvilket er uhørt lidt.

Patriots har også kun tabt to kampe, hvoraf den ene var under Bradys karantæne. Han har solide recievere, blandt andre Julian Edelman, men ingen på niveau med Julio Jones. En anden stor profil, tight end’en Rob Gronkowski, har været plaget af skader og kommer heller ikke med til Super Bowl.

Skandalen

Og hvorfor havde Tom Brady egentlig karantæne? Jo, her kommer vi ind på noget af det usympatiske ved Patriots. Hvor Michael Vicks gamle karantæne skyldtes ulovligheder i fritiden (han arrangerede hundeslagsmål), skyldes Tom Bradys karantæne fusk på banen.

Under AFC-finalen (altså kampen inden Super Bowl) i 2015-sæsonen lukkede Patriots bevidst – og i strid med reglerne – luft ud af de bolde, de selv spillede med. Det er en fordel, især når det regner – fordi bolde med mindre luft er lettere at gribe og holde fast i. Hvert hold spiller med deres egne bolde, og derfor havde modstanderen, Indianapolis Colts, ikke samme fordel.

Siden fulgte et uskønt forløb, hvor Brady løj om sin rolle i sagen. Patriots vandt kampen stort og vandt også den efterfølgende Super Bowl.

Holdets ligeledes legendariske træner, Bill Belichick, har ud over deflategate, som sagen bliver kaldt, været involveret i flere sager, hvor han ikke fremstår videre sympatisk, f.eks. spygate fra 2007, hvor Patriots – igen ulovligt – filmede de signaler, New York Jets forsvarskoordinator sender til spillerne.

Dermed kunne Patriots vide, hvilke spil, modstanderforsvaret ville køre. Det gav Bill Belichick en rekordstor bøde på 500.000 dollar.

Der har også været flere gange, hvor Patriots er blevet beskyldt for bevidst at gøre deres hjemmebane i Boston knoldet og ufremkommelig om vinteren – fordi det er en fordel for Patriots, som modsat holdene fra Sydstaterne er vant til at spille under de forhold.

Venner med Trump

Man kan godt kalde Patriots for et kynisk hold, der benytter både lovlige og ulovlige tricks for at nå frem til deres imponerende mange sejre. Og – ikke at det er problematisk i sig selv – men vi kan da lige nævne det: Både Bill Belichick og Tom Brady er gode venner med Donald Trump.

Trump blandede sig sågar i sagen om Bradys karantæne »Leave Tom Brady alone. He’s a great guy,« sagde Trump ved et vælgermøde i Warwick, Rhode Island, under sin kampagne – til tilhørernes store jubel, selvfølgelig.

Man kunne også have beskrevet Patriots helt anderledes positivt i denne artikel.

Der ligger en fantastisk historie i Brady og Belichicks makkerskab. Morgendagens kamp er Bradys syvende Super Bowl. Og hvis han vinder, er han den første quarterback i historien, som har vundet fem af slagsen. Flere end legenden over dem alle, Joe Montana. Bill Belichick har været en kæmpe succes siden han kom til Patriots i 2000. Hans taktiske evner er enestående.

I et stort portræt, som ESPN bragte i efteråret, beskrives han af flere kilder som den største træner nogensinde i NFL. Den tidligere linebacker og nuværende sportsanalytiker, Rosevelt Colvin får det sidste ord i ESPN-portrættet: Hvis Belichick får endnu et Vince Lombardy-trofæ inden han går på pension, så vil debatten om hans eftermæle være nem, mener Colvin: »Så bliver man nødt til seriøst at overveje at omdøbe Lombardy-trofæet i hans navn.«

Belichick og Brady vil vitterligt skrive historie, hvis de gør det igen. Så meget desto mere grund til, at Falcons skal vinde titlen i år. Fejringen af Brady Og Belichick bliver ulidelig at overvære. Bevares, hvis man godt kan lide det bestående, forudsigelige (og usympatiske), så kan man sagtens holde med Patriots.

Er man mere til det progressive, overraskende – og synes man, at der skal nogle nye stjerner ind i historiebøgerne, så er det Falcons, man skal holde med. Tag det fra en fan.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vibeke Rasmussen

Det er aldrig lykkedes mig hverken at forstå eller interessere mig for amerikansk fodbold – det sidste nok en naturlig følge af det første :) – men alt omkring Superbowl er faktisk, ja ok, super interessant. Opmærksomheden, reklamerne, de optrædende, spændingen om hvem der nu 'i år' synger i pausen, hvem skal afsynge nationalmelodien, hvordan spændte dét af … og så forundringen over at også forbavsende mange kvinder seriøst følger med i og går op i sporten.

Desuden spændende at se, eller rettere høre om, hvordan der i hele showet, inklusive reklamerne, i år helt ekstraordinært har været en politisk understrøm, som eksempelvis denne artikel fint beskriver det: Political Fervor Thrums Beneath the Super Bowl’s Surface.