Læsetid: 9 min.

Der er fascistiske elementer i Trumps regering og bevægelse

Bret Stephens er en af de få konservative, intellektuelle skribenter, der konsekvent har talt den nye præsident imod og fortsat kritiserer Trump i sine ugentlige klummer i The Wall Street Journal. I et interview med Information sætter han fingeren på nogle fascistiske træk ved Trump og hans massebevægelse
Trump taler grammatisk ukorrekt og bruger kun få adjektiver. Han er foruroligende uvidende og elendigt informeret om mange emner, selv de mest ukomplicerede. Men det betyder ikke, at han ikke er snu, siger Bret Stephens

Trump taler grammatisk ukorrekt og bruger kun få adjektiver. Han er foruroligende uvidende og elendigt informeret om mange emner, selv de mest ukomplicerede. Men det betyder ikke, at han ikke er snu, siger Bret Stephens

Mario Wezel

18. februar 2017

NEW YORK – Kan man i dagens USA være konservativ intellektuel og samtidig være arg modstander af Donald Trump?

Svaret er ja, men: Der er ikke så mange af slagsen, og noget tyder på, at det er svundet ind i rækken af konservative kritikere siden den nye præsidents tiltræden.

Bret Stephens tilhører denne gruppe af Never Trump-konservative intellektuelle. Fra sin post som klummeskribent og viceredaktør på The Wall Street Journals konservative opinionssider harcellerede han en gang om ugen mod ejendomsmagnaten og reality tv-stjernen under den halvandet år lange præsidentvalgskampagne.

Den 25. oktober skrev han i sin klumme således: »Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal tilhøre et parti baseret på den tvivlsomme formodning, at det er lidt mindre slemt end oppositionspartiet. Kan jeg ikke få mit republikanske parti tilbage, vil jeg hellere bistå med at bygge et nyt.« 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Jan Weis
Kurt Nielsen og Jan Weis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Masse og Foragt

Det med, at der ligger fascistiske elementer i Donald Mefisto Trumps politik og udkrystalliseringen af en amerikansk proto-massebevægelse, dog en ren afskygning af forne tiders under de ægte diktaturer i Italien og Tyskland, er rigtigt set og det beskriver Peter Sloterdijk på fortræffelig vis i sin lille bog Masse og Foragt, foragt for noget man kalder ’eliten’, også med udgangspunkt i Elias Canettis Masse und Macht, og ført op til vor tid til denne medieliderlige og egentlig politisk indifferente ’kolde masse’ i al deres forladthed med kiksede forsøg på at ’danne’ sig selv til subjekt og forgæves prøve at stige op til samfundets middelklasse som respekterede borgere …

Denne foragt er nok til at sende en Mefistofigur ind i Det ovale Rum til stor skræk for mange, men fornøjelig underholdning for andre, de lever trods alt stadig i et slags demokrati ’over there’ … ;-)

Henning Egholk

En dybt fornuftig skribent. Fint at der er folk i medierne der er klartsynede nok til at modgå tendensen blandt konservative. Sammenligningen med Mussolini er bare så god. Og nej forhåbentlig kommer der ikke horder af "brunskjorter" på gaderne. Men nyhedsmedierne vil få en hård tid, derfor bør de også være mega kritiske i deres journalistik. Fakta er nu engang fakta, ikke BS (bullshit) som det der udgydes fra talerstolen nu.

Peter Beck-Lauritzen

Er Trump ikke bare en reel repræsentant for de amerikanske "fake" demokrati?
Hvordan vælges repræsentanter til Kongressen og Senatet (vælges bemidlede/ubemidlede amerikanere)? Hvem lønner dem?
Er den amerikanske dollar styret af valgte politikere, til gunst for det amerikanske samfund eller af eksterne kapital-ejere, til egen gunst?
Amerikanske institutioner, bl.a. FDA, der godkender og regulerer brug af produkter på det amerikanske marked, lønnes de af den amerikanske stat? (Lidt ligesom partnere hos EFSA, der godkender produkter til EU, men ej heller lønnes af EU?). Loyalitet overfor hvem?
Tjah, bag speakeren John Boehner, i Kongressen, er der afbildet to knipper, det fascistiske symbol, så hvorfor blive overrasket! Amerika er ikke demokratisk, kun en elitær magt, men demokratisk forklædt.
Trumps adfærd minder meget om Mussolinis. Så jeg håber på færre døde og mindre elendighed!