Analyse
Læsetid: 3 min.

Der foreligger ingen oplysninger om, at det følgende skulle handle om racisme

Store dele af den danske offentlighed gik øjeblikkeligt i forsvarsposition, da en afghansk dreng blev angrebet med en molotovcocktail i Ry
Store dele af den danske offentlighed gik øjeblikkeligt i forsvarsposition, da en afghansk dreng blev angrebet med en molotovcocktail i Ry

Mia Mottelson

Moderne Tider
18. februar 2017

Da nyheden om overfaldet på den afghanske dreng i Ry begyndte at tikke ind på diverse onlinemedier, var det første, man mødte, en lang række personer, som insisterede på, at der ikke var tale om et racistisk motiveret overfald.

Politiet i Ry kunne oplyse, at der ikke var tale om et angreb med racistisk eller etnisk baggrund. Skolen, hvor drengene alle går, kunne oplyse det samme.

Berlingskes journalist valgte at foretage en voxpop, og flere borgere i Ry kunne fortælle, at de ikke tror på, at overfaldet var »betinget eller forårsaget af etnicitet og race«.

Gennemgår man de store mediers dækning af episoden, melder spørgsmålet sig uvilkårligt, hvorfor det er nødvendigt at blive ved med at gentage variationer af dét, Ekstra Bladets journalist sagde, da han tog ordene i egen mund: »Der er på nuværende tidspunkt ikke oplysninger, der tyder på at konflikten har med drengenes forskellige etnicitet at gøre.«

Tegn på racisme

Det er naturligvis ikke rart at blive anklaget for racisme, specielt ikke hvis man står over for at skulle i retten anklaget for livsfarlig vold. Hvis de fire drenge har en smule omtanke i hovedet, vil de sandsynligvis stædigt fastholde, at de ikke er det mindste racister.

Den ene af drengenes fædre har endda været i medierne og forsøgt at argumentere for, at der måtte være tale om selvforsvar. (Her kunne det være fint med en forklaring på, hvorfor drengene så havde medbragt en molotovcocktail til mødet med deres offer, men den udredning må vi lade domstolene om).

Men at så mange omkringstående skoleledere, politifolk, almindelige borgere, journalister og kommentatorer har haft et så stærkt behov for at gentage benægtelsen af, at der kunne være tale om racisme, er derimod langt mere besynderligt.

Hvad ville de have antaget som bevis for, at der var tale om et racistisk overfald? Skulle overfaldsmændene, ud over deres molotovcocktail, også have medbragt et brændende kors eller båret skrårem og hagekors?

Den overfaldnes storebror har fortalt om flere års mobning og udtryk som ’perker’ og ’tag hjem til det land, du kommer fra’, og man kunne næsten spørge: Ville det ikke være mærkværdigt, hvis den slags ydmygelser og hån ikke var en del af unge teenageres mobning i sådan en situation?

Hvis Ry var en enklave fuldstændig undtaget fra almindelige sociale mekanismer og uskyldigt uvidende om den debat om de såkaldte danskere og de andre slags mennesker, der bor i dette land, så måske.

Det er muligt, at de fire overfaldsmænd ikke var meget mere eller meget mindre racistiske end så mange andre, men at benægte, at det spillede nogen rolle overhovedet, endda igen og igen, virker først og fremmest underligt.

Freud om negationer

I denne benægtelsestvang finder vi en parallel, der går tilbage til Freuds gamle pointe om negationen. Hvis man spørger en analysand, hvem han tror, en bestemt kvinde i en drøm er, og han insisterende svarer: »Det er i hvert fald ikke min mor,« så er der ret gode grunde til at antage, at det nok har noget med moderen at gøre.

Når vi overfører denne gamle freudianske pointe til den givne sag, er det vigtigt at være præcise. Det kan meget vel være, at det faktisk ikke var moderen, som analysanden oprindeligt drømte om. Hvad, vi ’i virkeligheden’ drømmer om, har det med at forsvinde som sand mellem fingeren på os, jo mere vi forsøger at gribe det.

Men der er ikke nogen tvivl om, at moderen har været i analysandens bevidsthed, mens han blev bedt om at identificere kvinden. Det skete, bearbejdede, oplevede har en eller anden relation til moderen.

Må man ikke sige det samme om de mange gentagede nægtelser, som omgærder sagen fra Ry? Alle som én har politi, borgere og journalister haft behov for at benægte de fire drenges racisme. Men hvorfor? Det er hverken politi, borgere eller journalister, der er anklagede for racisme. Eller er det?

Når gentagelsestvangen har været så stærk i den danske offentlighed efter angrebene, kunne det så ikke skyldes, at alle, der har udtalt sig om sagen, med det samme har følt et stik af skyld?

Skyld over, at der faktisk var en ubehagelig sandhed om os selv i selve billedet af fire hvide knægte, der smider en brandbombe efter en brun dreng. Skyld over at den selvsamme danske offentlighed, som de nu taler midt ud i, i en efterhånden ganske lang årrække, har været båret af en ram dunst af slet skjult racisme. Formentlig i en grad, så den har været en naturlig del af en sikkert i øvrigt på mange måder kompliceret sag om mobning og overfald på en skole i Ry.

Serie

Center for Vild Analyse

Center for Vild Analyse har eksisteret som sted for tænkning siden august 2006. CVA analyserer kulturelle og politiske fænomener under parolen ’hvis du vil vide det modsatte’, ofte med inspiration fra psykoanalysen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kurt Svennevig Christensen

Der er intet over i tiden eller blot ved siden af denne analyse fra CVA. Hold kæft hvor er i gode.

uffe hellum, Ernst Enevoldsen, Lars Peter Simonsen, Dana Hansen, Teodora Hansen, Pia Qu, Per Hansen, Jens Lysdal, Steffen Gliese og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Der bliver sparket nedad - og hvis skyld er det?

Vi må alle sørge - og de, som i deres stille sind må indrømme et medansvar for de fire drenges afstumpede brutalitet, må skamme sig hinsides ord.

Lars Peter Simonsen, Dana Hansen, Peter Andersen, Helle Nyberg, Per Hansen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
David Henriksen

Faderens udsagn kan man vidst smide direkte i skraldespanden. Burde han ikke angre og beklage sin søns medvirken til et mordforsøg i stedet for at pege fingre af ofret? Usmageligt og naivt er det at antyde at der kunne være god grund til at stikke ild til et barn. Fy for satan!

Britta Hansen, Runa Lystlund, Lars Peter Simonsen, Dana Hansen, Vivi Rindom, Peter Andersen, Henrik L Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Teodora Hansen, Flemming Berger, Hans Larsen, Carsten Pedersen, Helle Nyberg, Malan Helge, Tino Rozzo, Per Hansen, Jens Lysdal, Bjarne Bisgaard Jensen, Trond Meiring, Steffen Gliese og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Ja, det får jo en til at tænke på for et par år siden, hvor nogen raserede den muslimske gravplads i Brøndby. Politiet var hurtigt ude og sige, at det var tilfældige forbipasserende. Forbipasserende? Vejen er spærret der, og har været det i flere år på grund af bygningen af jernbanen til Ringsted!

I Danmark er der en konsensus om, at der ikke er racisme mm. Og så må virkeligheden bare tilpasse sig det!

Runa Lystlund, Lars Peter Simonsen, Dana Hansen, Peter Andersen, Henrik L Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Teodora Hansen, Flemming Berger, Hanne Ribens, Ole Frank, Helle Nyberg, Per Hansen, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Mortensen, Trond Meiring, Steffen Gliese, Peter Jensen, Niels Duus Nielsen og David Henriksen anbefalede denne kommentar
David Henriksen

David. Ja det virker bestemt sådan. Havde det været med omvendt fortegn havde vi haft hele DF-alarmcentralen ude med fuld sirene og blink igennem gaderne for at skråle op om gerningsmændenes etnicitet. Nu er det bekvemt irrelevant. Hvis barnets bror siger at han er blevet kaldt racistiske navne før på skolen er det uden tvivl berettiget at spekulere i racisme som motiv. Jeg håber han kommer sig og kan komme tilbage i skole snart. Stakkels purk.

Lars Peter Simonsen, Helle Nyberg, David Zennaro, Per Hansen, Trond Meiring og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er nu andre, der har talt om mobning af drengen, bl.a. et par tidligere klassekammerater.

Der er desværre masser af racisme i verden, i Europa, i Danmark, og ikke mindst i politiet.
Men det vil de selvfølgelig straks afvise. Sådan er det bare. Desværre.

Runa Lystlund, Lars Peter Simonsen og Teodora Hansen anbefalede denne kommentar
Peter Bækgaard

David Henriksen, de børn som satte ild til drengen har åbenbart følt at der var en grund til at gøre det.
I venstrefløjens ånd skulle vi vel invitere til dialogkaffe med henblik på at forstå hvorfor de gjorde det.
Hvad nu hvis det eneste svar var, at de var trætte af at han hele tiden og igen overfaldt dem?
Jeg forsøger på ingen måde at forsvare så ulækker en handling. Den skal i min verden straffes så hårdt som overhovedet muligt.
Hvis der var en mulighed for at udvise dem, og deres familier, så skulle det også ske.
Havde debatten raset på samme måde hvis det var med omvendte fortegn? Havde debatten raset på samme måde hvis det var et opgør mellem etniske danskere?
Er det alderen, grovheden og den etniske blanding der skaber grobund for debatten?
Jeg kan ikke lade være med at tænke på James Bulgar og de to børn der slog ham ihjel dengang.

Jesper Nielsen, Henrik Nielsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Ja, Peter Bækgaard. Hvis og hvis og hvis, min røv den var spids, så kunne jeg sidde i et kræmmerhus og hygge mig.

Lars Peter Simonsen, Peter Andersen, Flemming Berger, Ole Frank og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

En ting, der undrer mig ved hele denne ulykkelige sag, er, at man overhovedet nævner de involveredes etnicitet. Det plejer man ellers at være ret forsigtig med.

Hvad vil det få af betydning, hvis det er racisme?

Alle har en interesse i at fortællingen bliver drejet til deres fordel.

Det er fornuftigt at undlade at konkludere på noget indtil, alle aspekter kommer frem.

Man kun nu passende spørge sig selv, hvordan reaktionerne ville være, hvis det havde være 4 indvandrerer, der har kastet en brandbombe på en etnisk dansk dreng. Jeg forestiller mig ikke den samme samme afventende, fornuftige holdning.

Nike Forsander Lorentsen, Runa Lystlund, Lars Peter Simonsen, Dana Hansen, Henrik L Nielsen, Teodora Hansen, Henrik Nielsen, Helle Nyberg, Malan Helge, Randi Christiansen, Palle Pendul og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Mon ikke der har været racisme i drengenes handlinger, men om det er det vigtigste motiv kan man vel ikke sige endnu. For godt fem år siden holdt jeg parkeret ved supermarkedet ovre i Tingbjerg. En stor kassevogn bakker ud og smadrer min bagskærm. Bilen bakker bare videre og er på vej væk, men jeg stiller mig foran den, da jeg selvfølgelig vil have bilejerens forsikring til at betale for skaden. Ud af bilen kommer en meget ophidset dame som siger at hun ikke har gjort noget., mens jeg prøver at forklare, at jeg jo selv har set forløbet. Nåh men du er bare en forbandet racist, råber hun. Hvad racisme har med en parkeringsbule at gøre, må stå hen i det uvisse og i løbet af 0,5 er der tre, fire unge mænd der siger at hun ikke har gjort noget og at jeg bare er en forbandet racist. Til al held for mig står de sædvanlige 5-6 alkoholikere, som er igang med nok en bjørnebryg, og kommer mig til undsætning, idet siger at de har set hele forløbet og vil vidne herpå. Den konflikt der opstod, var den racistisk ? nej men det blev den vel da jeg blev kaldt racist eller er det ikke bare ORDET der bliver brugt når afmagten tager over. ? Ligesom perker den anden vej rundt .

Runa Lystlund, Ole Christiansen, Mette Poulsen, Kim Houmøller, Hans Aagaard, Søren Ferling og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Karl Aage Thomsen

Mobning er sgu da også en form for racisme, hvis jeg ellers forstår betydningen af ordet. Jeg gik for mange år siden på et gymnasium i Ålborg, kommer fra en bette by, nordenfjords. Og jeg skal sgu da lige love for at os bonderøve blev moppet af berøvene fra Hasseris og omegn på grund af vores dialekt og påklædning.
Katho

Lars Peter Simonsen, Søren Ferling og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det gør også ondt at bryde et tabu om, at det måske i virkeligheden er majoriteten, der er den onde.

Runa Lystlund, Lars Peter Simonsen, Peter Andersen, Ole Frank, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Det er svært, ja umuligt, at forestille sig berettigelsen af, at fire drenge overhælder een dreng med benzin og sætter ild til. Jeg kan til gengæld godt forestille mig både at denne afstumpede mobning går ud over en etnisk dansker eller at der er tale om flygtninge/indvandrer mobning. Når frustrationer ophobes i primitive sammenhænge, skal man ikke stå i vejen.

Runa Lystlund, Henrik Nielsen, Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Så hele denne artikels præmis er at fordi flere siger det ikke er racisme, så er det racisme?
Jeg ved hverken om det er fugl eller fisk, men jeg har mere tillid til de udsagn der kommer fra mennesker der rent faktisk har med sagen at gøre end Mia Mottelson der på afstand sidder og gætter sig til at de nok mener det modsatte.
Og det springer lidt i øjnene at næsten alle kommentarerne til artiklen hopper med på vognen fordi "analysen" passer ind i deres verdenssyn.

Mette Poulsen, Jesper Nielsen, Henrik Nielsen, Hans Aagaard og Søren Ferling anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Racisme? Der kunne lige så vel have været tale om en københavner, som af en eller anden grund aktiverede drengenes raseri - eller noget andet. Drengens afghanske herkomst har uden tvivl været en medvirkende årsag til, at disse fire omvandrende stænger dynamit med kort lunte er blevet antændt.
Hvis man analyserer den nærmiljø-og socioøkonomiske sammenhæng, de befinder sig i, vil man finde forklaringen.

Der er tale om en latent fare overalt, som ikke går væk, før ophavet adresseres, og det kan man ikke, hvis man stikker hovedet i busken og ikke vil forstå de tilgrundliggende dynamikker.

Ernst Enevoldsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Peter Simonsen, Ole Frank, Henrik L Nielsen, Henrik Nielsen, Flemming Berger, Hans Aagaard, Helle Nyberg, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
David Henriksen

Simon. Så når gerningsmændene i retten siger at det ikke var racistisk motiveret for at få lavere straf skal vi tro på dem?

Trond Meiring, Lars Dahl, Lars Peter Simonsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Torben Kjeldsen

Tak for en vigtig analyse. Gør motivet en forskel når man kaster en brandbombe mod en anden? Gør det en forskel om det var 'selvforsvar', godt nok fire med et våben, mod en? Eller var det kun den ene der kastede, der har skyld? Gør det en forskel om det var tankeløs vold? Gør det en forskel om det var en straf?
De fire drenge og den forbrændte har de rigtige svar. Ville ønske de selv kunne svare? Så vi må vente på retten og uanset udfald, i det stille yde modstand mod den stigende, dem og os tænkning.

Mette Poulsen, Robert Kroll, Trond Meiring, Viggo Okholm og Henrik L Nielsen anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Ja, lad os da afvente retssagen.

Christian Lucas

Det er chokerende at drengenes handlinger bliver forsvaret af et vist, øh, "segment".

Christian Lucas

#DræberneFraNibe

Ole Christiansen

Der er jo også den mulighed at de mange udsagn om, at "det ikke er racistisk" skyldes frygten for at det faktisk skulle være tilfældet.
Ligesom frygten for at blive stemplet som racist får os til at være "politisk korrekte" og lave "positiv særbehandling" osv.
På den måde leverer frygten næring til det bål vi helst vil slukke.
Jeg har læst at flertallet af de forulempede kvinder/piger i Køln var mere rystede over myndighedernes beskrivelse af nytårsnatten ( Rolig nat uden problemer) end selve overgrebene.
Frygten for racisme burde ikke styre....... -men det gør den !

Trond Meiring, Runa Lystlund og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvordan kan 4 drenge smide en brandbombe på et andet menneske? Hvordan kan en far forsvare den slags handling? Der er nok ikke tvivl om, at racisme er årsagen, eller anderledeshed. Derimod bliver racismekortet brugt for ofte. Ved at råbe racist hver gang, devalueres ordets betydning.

Jeg hørte en skæg vittighed fra en anden indvandrer en gang. Han havde kørt forkert og en anden bilist, en etnisk dansker, råbte ud ad vinduet, kør ordentligt dit røvhul. Det var sommer og vinduerne i begge biler var åbne. Indvandreren, som havde begår en brøler blev rigtig glad, fordi danskeren kaldte ham bare røvhul. Han følte sig accepteret.

Randi Christiansen

Du er et røvhul, men du er vores røvhul ....

Hvad skaber egentlig splittelse i mellem mennesker? Frygt.

Mennesker og dyr forsvarer deres territorier. I dag er det forsvar overladt til instanser langt fra den enkelte, og når utrygheden indfinder sig, fordi opgaven ikke bliver løst : den nationale og internationale ressuorceadministration er stærkt dysfunktionel, risikerer de, som står de forkerte sted, at blive ramt. Elementært og dog så svært.

Hvad kan der gøres? Erkendelse er det første skridt til forbedring, og spørgsmålet er, om vi vil have en konkurrencestat eller en samarbejdsstat?

Den menneskelige familie har medlemmer, som er så modbydelige, at det er ubærligt. Assad og netanyahu som nogen af de værste, jeg kan få øje på. Jeg ved ikke specifikt, hvorfor assad er, som han er, men israel/palæstinakonflikten er jo indlysende. Jøderne har af historiske grunde siden hvornår? været forfulgte kulminerende med, at de var det helt forkerte sted på det helt forkerte tidspunkt og således blev offerlam på hitlers slagtebænk. Det er årsagen til deres posttraumatiske stressreaktion og blindhed for, at det nu er dem, der slagter palæstinenserne.

Den menneskelige familie forstår ikke sin ubrydelige forbundethed, og at 'hvad du gør mod een af disse mine mindste små, gør du mod mig' - og dermed mod dig selv. Det er en bevidsthed, som kun er vågnende, og derfor er menneskeheden på selvmordets rand. Hvilket spild på denne vidunderlige planet i dette eventyrlige kosmos, hvis lovmæssigeder er så indlysende og dog stadig så skjulte. Men søg, og du vil finde, bank på, og der vil blive åbnet, og den, der har ører, hører, den, der har øjne ser. Der er lærere overalt. 'Himmeriges rige er indeni dig'. Kvantefysikken viser, at vi ikke kan undgå at interagere med stoffet, og det er derfor en god ide, at vælge vore handlinger med omhu. De rammer med 100 %'s sikkerhed os selv i nakken.

Det, som der ved pressemødet lægges frem, er udtryk for noget andet. Det kan vist nærmest kaldes kostskolementalitet. Det er udtryk for, at selvom der tales meget om viljen til konflikthåndtering, og selvom mange lærere kan være aktive ved konkrete tilfælde, så er skolerne ikke gearet til for alvor at løse inklusionsopgaver med mobning og vold. Dette skyldes helt konkret, at der ikke afsættes deciderede timer dertil i form af varme hænder. Der er koordinatorer på 2sprogs elever, der skal koordinere og rapportere, men ingen AKT, SSP og ingen støttetimer. De er sparet væk. Læg i øvrigt mærke til at ingen lærere udtaler sig. De kunne oprulle det store billede med den lange, fulde historik. Således forbliver den ulykkelige sag uigennemskuelig og uden læring for skolen, forældre, offentligheden og politikere. Det er desværre realiteten for folkeskolen i dag over hele landet. Der tales om at rumme, men der køres benhårdt og stramt og uden nåde, så alle presses til kanten og i bund og grund må klare sig selv. Det gælder elever og lærere og også ledere. Så det bliver dybest set høg over høg smarthed, der styrer. Skolen som et fællesskab har trange kår.