Læsetid: 10 min.

’Nogle gange føler jeg, at jeg har forrådt mit land’

Efter ti år med finanskrise står Grækenlands unge i et alvorligt dilemma: Skal de genopbygge deres land eller søge lykken i rige lande som Danmark? Vi har mødt et søskendepar, der er gået hver sin vej
Altså, forræderi er et stærkt ord. Men jeg føler helt ærligt, at jeg på en måde har udnyttet systemet og de mennesker, der har givet mig så meget. Og nu forlader jeg dem. Der er da ikke rart, siger Giannis Kavadakis.

Altså, forræderi er et stærkt ord. Men jeg føler helt ærligt, at jeg på en måde har udnyttet systemet og de mennesker, der har givet mig så meget. Og nu forlader jeg dem. Der er da ikke rart, siger Giannis Kavadakis.

Sille Veilmark

25. februar 2017

Den 25-årige matematikstuderende Giannis Kavadakis har indtil nu siddet afslappet i sin sofa. Men spørgsmålet om, hvorvidt han lader Grækenland i stikken til fordel for Danmark, gør ham anspændt.

»Det er en svær situation. Nogle gange føler jeg faktisk, at jeg forråder mit land.«

Giannis tager et hvæs af sin hjemmerullede smøg, kigger bistert op og fremstammer et tørt grin, inden han fortsætter:

»Altså, forræderi er et stærkt ord. Men jeg føler helt ærligt, at jeg på en måde har udnyttet systemet og de mennesker, der har givet mig så meget. Og nu forlader jeg dem. Der er da ikke rart.«

Mens finanskrisen for længst er afblæst herhjemme, er virkeligheden i Grækenland en anden. Trods spæde tegn på vækst er krisen stadig ikke forsvundet. I stedet er den blevet hverdag på en måde, Europa sjældent har set. Ungdomsarbejdsløshed, depressioner, frygt for at sætte børn i verden og en markant indskrænkning af økonomien præger landet. Det har konsekvenser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Ole Aabenhus
  • Bjarne Jensen
  • Trond Meiring
David Zennaro, Ole Aabenhus, Bjarne Jensen og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Vi har rigtig god brug for et godt matematisk hoved i Danmark, så jeg håber ikke denne pensionistkampagne får nogen gang på jord.

Grækenland bliver nødt til at tvinge deres kapitalejere til at investere noget mere aktivt, få styr på skatteopkrævningen og reduceret pensionerne. Ingen af delene særligt populær hos dem der har støbt disse kugler i nationalromantisk forklædning. Når de har gjort det kan de sætte nogle annoncer i avisen og bede om arbejdskraft - så lader vi de unge rejse hjem igen - og afskriver noget af deres gæld.

Michael Kongstad Nielsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Hvorfor kan man ikke købe græsk vin i DK?

Håber i øvrigt ikke, at Nea Demokratia kommer tilbage efter Syriza. Det var jo dem, der startede hele nedturen.
Følg IMF's råd. Afskriv noget gæld.
Og giv Syriza en chance.

Touhami Bennour

Man skal vide at historien er knækket lige ved rykken. den gamle halv del er foldet ned ad. Det er landene omking middelhavet ( Grækenland og nord Afrika) I den tid, oldtiden kommunikationen på alt, stor og små historier foregår mundligt , på torvet, på markeder eller i cafeer som er fyld med mennesker, især unge, om eftermiddag. de få at vide om alt, Dengang var der ikke hverken fjernsyn eller mobil telefon, Og sevlom folk fra de gamle lande ¨(omkring middelhavet)lærer at betjene disse apparater lige så hurtig som dem fra i landene, så de er stadig bundet til den gamle og antikke leve måde. Det er som med generationerne når de knækker på et tidspunkt, bare de sociale generation varer længere. de kan vare flere hundrede år. det er ikke noget i vejen med intelligensen, de bruger også mobil telefon og ser fjernsyn , men de er ´som klistret til den antikke leve måde. Grækenland har ikke brug for penge men management, det kan skabe ny disciplin og regler om hvordan man bruger dagen , Den management har det ikke. Det samme problem står Tunesien overfor, der mangler ikke kapital men moderne arbejdesgivere, med moderne virksomhedens styring og også det moderne offentlige orden. Hundred vis af unge emigrerer fordi netop de kan ikke ændre på den levemåde de har i landet, Og de unge tilpasse sig den nye leve vilkår i udlandet, styret af moderne arbejdesgiver. Man skal imidlertid regne med at det vil gå langsomt i begyndelsen. Jeg tror også Kina gik igennem den process.

Touhami Bennour

Det samme process måtte de arabiske olie lande gå igennem.I begyndelsen vidste ikke hvordan de skulle bruge penge. ´De begynde med køb og salg af fast ejendon i og udlandet. Efter hånden gik de fremmad til Offentlig sektor, som skoler og sundhedsvæsen,og selvfølgelig miliæteret. Jeg tror de kommer langsamt til alle sektorer, da saudi Arabien vidste at det er et Serum institut til salg i Danmark. Alle disse lande har haft et liv tidligere, som duer ikke mere. I dag er den tyske model der virker bedst. Om man kan lide det eller ej, er en anden sag.

Han har glemt en fordel. Når han bliver selvforsørgende og hans forældre er gamle kan han garanteret hjælpe dem økonomisk og det får de brug for der.