Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Nazila Kivi

Allerede som fireårig var debattør og kritiker Nazila Kivi en ustoppelig læser
Moderne Tider
11. februar 2017

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Set i lyset af, hvad der sker i verden lige nu, synes jeg, at antropologen Lila Abu-Lughods bog Do Muslim Women Need Saving kaster et uundværligt lys på, hvordan en tilsyneladende bekymring for kvinders rettigheder, kroppe og reproduktion kan legitimere krige, invasioner og ekstrem islamofobi. Særligt hendes blik på, hvordan de kvinders historier bliver formidlet, er spændende og original. Læs den!«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Personligt? Så skal vi tilbage til min barndom, hvor mine to meget ældre storebrødre lærte mig at læse fra jeg var fire år gammel, og så var jeg ikke til at stoppe igen. Jeg hadede at skulle sove til middag, så jeg ventede på, at min mor selv faldt i søvn, og så sneg jeg mig ud til min fars kæmpe bogreol og hev alt ned, som jeg kunne nå. Jeg bladrede gennem Dantes Den guddommelige komedie, den med Gustave Dorés overjordiske illustrationer, og gøs! (helvede var selvfølgelig det mest spændende!). Nogle år efter læste jeg Brødrene Karamazov, som gav mig mareridt i lang tid. Men jeg turde ikke rigtigt sige det til nogen, for jeg havde godt på fornemmelsen, at jeg havde læst noget, jeg ikke måtte. Sådan kan man tidligt traumatisere sig selv med litteratur! Men der var også en masse sjove, og på de øverste hylder også nogle frække bøger.«

»Senere åbnede Simone de Beauvoirs erindringer meget tidligt mine øjne for feminisme. Tak, far!«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Betty Mahmoodys Ikke uden min datter. Jeg har aldrig læst så meget had mod iranerne. Og det er alligevel imponerede, de sidste 38 års internationale politik taget i betragtning.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg er meget nysgerrig og tjekker det meste ud, men jeg kan også godt være på tværs og totalt miste interessen for ting, som alt for mange mennesker kan li’. Det er nok derfor jeg endnu ikke har læst en eneste Harry Potter. Rundstyk’, J.K.!«

Hvornår læser du?

»For det meste. Jeg ville ønske jeg kunne tage på en øde ø med min kæreste, ligge i en hængekøje med en piña colada i hånden og ikke lave andet end at læse og svømme i havet i en hel måned.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her