Analyse
Læsetid: 2 min.

Maskeleg

Grøndreng kigger sig selv i spejlet. Han ligner sangeren Gulddreng - det er hele pointen med hans virke. Hættetrøjen, brillerne, fingerringene og det selvsikre smil, alt er taget fra Gulddreng, som i 2016 har været et af de absolut største navne herhjemme med over 40 millioner streaminger.

Alternativet

Moderne Tider
4. februar 2017

Grøndreng kigger sig selv i spejlet. Han ligner sangeren Gulddreng - det er hele pointen med hans virke. Hættetrøjen, brillerne, fingerringene og det selvsikre smil, alt er taget fra Gulddreng, som i 2016 har været et af de absolut største navne herhjemme med over 40 millioner streaminger.

På en måde er det en selvglad parafrase over en selvglad parafrase, vi ser i spejlet. For Gulddreng selv er – ligesom Grøndreng – en konstrueret figur.

I hvert fald er det svært at afgøre, om Gulddreng er ironisk eller oprigtig, når han rapper om, hvor mange modeller han scorer, eller når han sviner sine kolleger til. Men en ting er sikkert: Han smiler sit overlegne smil hele vejen ned til banken, for folk er vilde med det – uanset om de fanger de ironiske undertoner eller ej.

Måske er det slet ikke vigtigt.

Parodi på parodi

Grøndreng kom først på banen i denne uge med en sang om bæredygtighed, som på imponerende vis imiterer Gulddreng.

Flere troede faktisk, at det var Gulddreng, der var gået en ny og økologisk vej. Men det var ikke Gulddreng, hans tænder er mere lige end Grøndrengs, som en iagttager skrev på Youtube.

Det viste sig at være Alternativet, der stod bag Grøndreng. Det kunne være en skuffelse, at der på den måde er politiske interesser bag, men det ser ikke ud til at gøre noget særligt for modtagerne. Alle har vel alle mulige interesser alligevel. Og Gulddreng er allerede blevet parodieret flere gange, både Sølvdreng og Guldpige har været på banen.

Brugen af delvist fiktive figurer er en gammel tradition i musikken, som bestemte typer af kunstnere dyrker. Derved opstår en usikkerhed om afsenderpositionen. I dansk rampmusik har det ofte været antihelten, der er blevet dyrket.

Masker og demaskering

Som Jonny Hefty – en figur, der bedst kan beskrives som Gulddrengs sumpede modsætning – rapper i sangen Kom igen fra 2013: »Jeg kan rappe på alle beats – bare spørg min underbo.« Det nye er, at der opstår et væld af sidefigurer som nu f.eks. Grøndreng. Alle kan byde ind på Youtube, nogle gør det elegant, mens andre falder igennem.

Hvad end man laver sjov med de andre ved at punktere sig selv som Jonny Hefty, ved at overgøre sig selv som Gulddreng eller ved at parodiere andre som Grøndreng, så skaber det en ustabil stemning.

Det er et spil med masker, som man kan more sig med at forsøge at demaskere, selv om det næppe er muligt nå ind til et stabilt facit. Er det her ægte eller er det for sjov? Svaret er heldigvis ingen af delene. Deri ligger energien.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her