Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Jeg vil gerne betale bestikkelsespenge

18. marts 2017

Jeg har længe tænkt over, at jeg gerne vil bestikke folk mere. Jeg har engang givet en dørmand på en dyr klub 400 kroner for at lukke min kammerat og mig ind, selv om der var fyldt og lang kø – det  virkede.

Den slags er jo fast praksis mange andre steder i verden, men hvor kunne man gøre det i Danmark? Det er jo teknisk set ulovligt (tror jeg?), men hvis det virker, har jeg ingen problemer med det. Jeg har ret mange penge og vil gere betale lidt ekstra for at få det lidt bedre.

Svar I:

Bestikkelse er dragende, fordi det for de fleste af os rullepølsefarvede danskere bringer mindelser om tv-serier som ’The Sopranos’ og ’The Wire’ og nyhedshistorier om Berlusconi, Fifa og Trump. Der er noget biljagt og casino og champagne og skide være med det hele over det. Men jeg vil alligevel være lyseslukker.

Det kan godt være, du havde succes hos dørmanden, men for et par år siden var der en mand fra Midtjylland, som forsøgte at bestikke en politibetjent, der havde stoppet ham i en bil med stjålne nummerplader.

Manden tilbød betjenten 500 kroner, men endte i byretten, som straffede ham med 20 dages fængsel og en bøde på 15.000 kroner. Jeg skulle ikke nyde noget.

Til gengæld er der ret mange steder i samfundet, hvor du kan bestikke lovligt: I lufthavnen, på hotellet og hos DSB kan du betale nogle ekstra hundrede kroner af dine mange penge og få det lidt bedre.

Spørgsmålet er selvfølgelig, om du får det lige så meget bedre, som du gør, hvis du bryder loven.

– Rasmus Elmelund

Svar II:

Om bag i køen, sveske, det er din tur til at give forlommer. Ventetid er ikke en del af problemet, det er en del af løsningen. Du har brug for køerne til at holde dig ydmyg. Jeg har brugt ventetiden i de sidste par køer, jeg har stået i, på at gruble over dit brev.

Jeg har det mistænkt for at være et debatindlæg i forklædning. Der er i hvert fald et vist slægtskab med en ny strømning af luksuslæserbreve, hvor unge og halvunge mennesker demonstrerer, at de har tænkt over tingene ikke bare en, men faktisk to gange ved at skrive alarmerende tirader om, at de har fået for gode karakterer i skolen, at juice er populært, eller at deres kæreste synes, de skal tage med i Ikea.

Du ved ikke, hvad du skal gøre af dine penge? Det synes jeg, du skal skrive en kronik om. Så må du se, hvad en debatredaktør skal have for at trykke den.

— Lone Nikolajsen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu