Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Jeg gider ikke mine veninder

25. marts 2017

Det her kommer til at fremstå meget usympatisk, men mit problem er faktisk, at jeg er lige præcis det modsatte. Jeg er sådan én, der lytter og hjælper folk, og det har gjort, at jeg har samlet en god sjat veninder op igennem mit liv, som jeg holder af, men også har en lille smule ondt af. 

De er gode mennesker, men ikke altid sådan nogen, som udvider min verden helt vildt. Jeg savner nogen, som ringer til mig, fordi de har sjove planer for os, som jeg ikke selv kunne have fundet på – og ikke fordi deres kæreste har slået op, eller fordi nogen i deres familie er blevet alvorligt syg.

Jeg ved godt, at livet kan være tungt, men jeg savner lidt mere lethed. Jeg har forsøgt at peppe mine nuværende venskaber op og bringe dem i en bedre balance mellen det sure og søde, men det virker ikke, og jeg kan mærke, at jeg har et uforløst venskabspotentiale.

Mit spørgsmål er, hvordan man får de veninder, der i virkeligheden passer til én?

Svar I:

Sidste år indså jeg, at to venskaber var blevet til en uendelig række terapisamtaler. Så fra én støttepædagog til en anden: Jeg hører dig. Det er en svær erkendelse – at kunne dele sine bekymringer er jo grundstenen i et venskab. Og man vil gerne være en god ven.

Min tommelfingerregel i kæreste- og venneforhold er, at hvis du har to søjler med positive og negative oplevelser, bør den positive søjle være størst. I mit hoved er søjlerne grønne og røde, men det må du selv om. Pointen er, at hvis den negative søjle over en årrække rager op, er der noget helt galt.

Prøv at vise veninderne dit spørgsmål. Hvis de ikke kan genkende din oplevelse af virkeligheden, er det enten fordi, du lyver, eller fordi de er selvoptagede, og ingen af delene kan I bygge et venskab på. Men mit gæt er, at de vil forstå dig. Brug det som afsæt til at tale om dine behov. Insistér på, at I laver flere sjove ting sammen. Skru bissen på og tving dem til at være mere positive.

Hvis du søger nye venskaber, er det bare med at kigge dig omkring. Hvem misunder du på Facebook? Spørg om du må være med næste gang, de skal lave spas. Pak tasken med rødvin og røverhistorier og kom afsted. De vil elske dig. Det er forår.

– Sebastian Stryhn Kjeldtoft

Svar II:

Du kan roligt være stolt af at være omsorgsfuld og hjælpsom, men ligesom med al anden stolthed må du ikke have det for mageligt med den. Du må ikke se ned på dem, du trøster. Det er fyringsgrund. Jeg håber, du sætter pris på andet ved dem, end at de har brug for din omsorg.  

Måske har du til gode at se, hvordan de er, når de ikke er decideret ulykkelige. Hvis de faktisk er ganske godt tilfredse med tilværelsen det meste af tiden og sidder i nogle andres køkken og griner, indtil et eller andet kollapser i deres liv, og de kommer i tanker om dig igen, er det ikke sikkert, I skal være venner for evigt.

Da jeg var i tyverne, var jeg på højskole hele tiden. Bare en uge ad gangen, men så tit det kunne lade sig gøre. Højskolernes ugekurser er perfekte jagtmarker, hvis man vil have nye venner. Middagsselskaber er perfekte til at konvertere højskolevenskaber til hverdagsvenskaber. Prøv også at invitere nogle af dine gamle veninder og se, hvad de nye får frem i dem.   

– Lone Nikolajsen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu