Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvordan håndterer jeg et krav om at få kat?

Moderne Tider
4. marts 2017

Kattemanden

Jeg har brug for jeres hjælp. Gennem et år har min samlever plaget om at få kat. Jeg synes egentlig, de er søde, og så er de jo sjove at tage billeder af til Instagram. Men de fælder ud over det hele. Og så er der selvfølgelig det med, at de ikke kan komme ud. Det, synes jeg, er dyreplageri. De skal jo ud og jage mus!

Indtil videre har løsningen været, at jeg har lovet, at hun kan få kat, så snart hun bliver bedre til at rydde op. For hun er et rodehoved – og det kan jeg godt leve med, men ikke, hvis der også skal være kattehår ud over det hele.

Er jeg for streng? Skal jeg bare sige ja til den kat?

Og hvis nej: Hvor god skal hun være til at rydde op, før jeg siger ja til katten?

Svar I:

Jeg havde engang en kat. Og helt ærligt: Det var ikke specielt fedt. Jeg og min søster var børn, da vores forældre fik foræret en kastreret hankat ved navn Hjerte. I begyndelsen var vi helt forelskede i den. Men med årene mistede den sin magi.

Hjerte var ekstremt kræsen og nægtede at spise andet end kogt fisk til aftensmad. Desuden havde den en særligt veludviklet evne til at opfinde nye, obskure måder at hæve min fars blodtryk på. Som da den en nat sprang op på vores fjernsyn, så det smadrede mod gulvet; når den rutinemæssigt sked og snottede i vores sengetøj – eller når den padlede gennem vores lejlighed med forpoterne for at tørre røv i gulvet.

Til sidst var der ingen, der elskede Hjerte længere, og en dag kørte min far den til dyrlægen og fik den aflivet.

Så jeg vil sige: Lad være, hvis I ikke begge vil have den. Ikke mindst for kattens skyld.

— Sebastian Abrahamsen

Svar II:

Lad mig begynde med at bekende kulør: Jeg er for katte. Det er jo et dyr, der deler vandene, men jeg bliver stadig blød i knæene, når jeg tænker på min barndomskat, Pjuske.

Men nok om mig. Jeg nævner det blot for at påpege, at du jo faktisk ikke tilhører den halvdel af befolkningen, der væmmes ved katte. Du skriver selv, at du synes, de er søde. Og derfor har jeg også svært ved at forstå, hvorfor du ikke vil glæde din kæreste med en kat. Praktiske grunde som hår er i min verden ikke nok til at retfærdiggøre et nej. Det er hippieprincipper heller ikke.

Men det, der for alvor generer mig, er dit spørgsmål om, hvad du kan kræve til gengæld. Det får mig til at spekulere på, om det her i virkeligheden handler om noget andet end at holde kat. Det lyder lidt, som om du holder kæreste …

Du spørger, om du er for streng. Svaret er: Ja! Du spørger, om du bare skal sige ja til den kat. Her er svaret også et klokkeklart ja. Og nej, du skal ikke kræve noget til gengæld.

— Louise Grønkjær

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eigil Thomassen

Har desværre (nærig som jeg er) ikke adgang til hele artiklen (svaret), men jeg kan berolige kattemanden med at ikke alle katte fælder og en kat kan sagtens være vegetar ( min er f.eks.). Derimod skal den jo have adgang til natur. Har kendskab til en kat der blev så desperat at den tog turen ned på asfalten fra en lejlighed på 4. sal på Karl Johans gade to gange, både fra gadesiden og fra gårdsiden . Og den lever stadigvæk.
En kat virker forøvrig stabiliserende på parforholdet - så det er bare med at få anskaffet en !!

Niels Duus Nielsen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

Hvad i alverden har oprydning at gøre med en kat? Jeg formoder, at I begge har en rimelig balance i forholdet? Ellers er det tid for rådgivning!
Det drejer sig om at give efter og holde fast - hvad enten det gælder økonomi, fritid, hobbies og dyr i huset. Husker tydeligt at jeg som nybagt mor fik bud på at pakke flyttekasser ud, så kunne jeg få min gave (ringeklokke) sat op! :)
Jeg har den endnu - vil bruge den som en hadegave dag.

Korthårede katte fælder ikke meget, når de får sund kost. Mus er ikke sund kost. De trives fint inde, hvis de ikke er vant til at vælte sig der. Katte leger meget af deres liv, det er derfor de er dejlig livsbekræftende og giver tilbage på god behandling.
Måske skulle du, kattemand, skynde dig lidt...

Ole Christiansen

Hmmmmmmmmm. Noget af en kattepine

Anders Sørensen

På den oftest benyttede oprydningsskala fra 1 til 10, vil jeg mene, at hun skal være 8 for at få lov til at holde kat. Men kun en almindelig kat. Taler vi f.eks. norsk skovkat eller siameser, så skal vi op på en 9'er.

Niels Duus Nielsen

Glem nu ikke, at en kat er ikke noget man har. Du er noget, katten har, ikke omvendt. Hvis du opfører dig ordentligt (= giver den mad på faste tidspunkter) vil den allernådigst tillade at du adopterer den.

Niels Duus Nielsen

Eller er det katten, der adopterer dig?

ulrik mortensen

Måske en hårløs kat - en sphynx - kunne være en løsning. Den er en indekat, i vores klima:
http://www.mithusdyr.dk/kat/harlosekatte.php

Ulrik Mortensen@
Du må have en ræv i nærheden - "disse katte tørres af med et vaskeskind hver eneste dag, da den olie, som produceres af alle katte i deres hårsække, pga. denne kats manglende hår ikke kan opsuges. Olien lægger sig derfor på huden og kan give katten gener i form af kløe og irritation"

Staklen ville være nødt til at okkupere sengen 24/ 7...

Poul Sørensen

Katte er bare skønne, men man skal bare passe på de ikke indføre ekstra måltider. Jeg ved ikke hvordan det gik til, men pludslig var min kat oppe på 5 faste måltider....det er synd hvis de bliver tykke.

ulrik mortensen

Anne Eriksen: "Staklen ville være nødt til at okkupere sengen 24/ 7..."
Det har de vist ikke så meget imod ;-) https://www.youtube.com/watch?v=f7qZ8_hq6FI

Lise Lotte Rahbek

Krav om kat
Forhandlinger om oprydning
Strenghed

Er det mon et kærlighedsforhold eller et suverænitetsoverdragelsesforhandlingsoplæg? :-)

Majbritt Nielsen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen og Charlotte Svensgaard anbefalede denne kommentar
Charlotte Svensgaard

Hvis det var min kæreste ville det meget hurtigt gå op for ham at med den slags udmeldinger ville han meget hurtigt blive fri for både at bekymre sig om en eventuel kat, min oprydnings standart - og kommende andel af huslejen :-D