Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Jeg er kvindelig mandschauvinist

Moderne Tider
18. marts 2017

Jeg er mandschauvinist, og jeg ved ikke, hvordan jeg slipper af med det. Det er først gået op for mig i 20’erne, at jeg i hvert fald i gymnasiet syntes, alle pigerne gik op i Sunny Beach og latterlige ting, mens drengene var klogere og gik op i mere spændende ting.

Jeg begyndte at affærdige kvindebekendtskaber som sjove nok, men ikke rigtig udviklende eller højt nok på skalaen.

Selv om jeg nu er blevet bevidst om det, er det svært helt at kaste det af mig. Kvinderne i min familie laver plejearbejde, mens mændene har været i ’tungere’ fag og fremhævet sig selv som klogere. Men det er vel ikke hele grunden til min fnysende foragt for andre kvinders interesser og min ulyst til at se dem som rationelt tænkende.

Svar I:

Jeg bliver helt misundelig. Tænk at have haft en gymnasietid omgivet af interessante og kloge drenge. På mit gymnasium var vi hvalpede og fjogede uanset køn. Pigerne gik op i den helt rigtige hennafarve til håret; drengene i den rigtige fedtprocent til det halvlange hår (Kurt Cobains var svær at ramme – drengene fra 3. W kom tættest på – de var bestemt interessant selskab).

Latterligt? Sikkert. Udviklende selskab? Helt sikkert. For mennesker udvikler sig – og det er i de fleste tilfælde interessant.

Var jeg psykolog, ville jeg nok sige noget med moderoprør; var jeg uddannet på KUA, ville jeg gribe til gamle græske myter og drage paralleller til din fortælling, men jeg behøver bare at kigge mig i spejlet for at få øje på en historie, der minder om din.

Min forældregeneration har også været præget af mænd i prestigefulde job og kvinder i lavtlønsjob. I mange år syntes jeg, at jeg mindede om mændene. Det var jo dem, der havde ambitioner og livsforløb, jeg spejlede min fremtid i.

Det var først, da jeg havde indfriet en god portion af ambitionerne, at jeg opdagede, at jeg også ligner kvinderne. Og heldigt for det, for de er ret cool. Det var der, mit ungdomsoprør sluttede. Det var en lettelse. Glæd dig.

Ps. Det der Sunny Beach lyder street!

— Susan Knorrenborg

Svar II:

Det er fjollet at give dig selv etiketten ’kvindelig mandschauvinist’. Du er optaget af mænds verden og ting, mænd går op i. Det er der ikke noget forkasteligt i.

Men det er spild af energi, hvis du engagerer dig i en nedgøring af kvinder – tilmed ud fra generaliseringer, livet ikke giver belæg for. Yderligere spild er det, hvis du afholder dig fra at knytte meningsfyldte kontakter til dit eget køn.

I vor samtid er der så meget, man kan ærgres over. Men man kan i vor kulturkreds finde lyspunkt i, at kønsroller og de forventninger, der er knyttet til det biologiske køn, vist aldrig i menneskehedens historie har været så rummeligt opfattet.

Man kan stort set vælge den kønsrolle, man føler sig mest tilpas ved. Glæd dig over det. Find din egen identitet. Se, hvor det bringer dig hen – og hvem du kommer tæt på. Men lad være med at bruge dit liv på formålsløs fnysen ad mennesker, der vælger andre roller end dine.

— David Rehling

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her