Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Jeg har mistet troen på menneskene

Moderne Tider
4. marts 2017

Underboen

Jeg er læge og har fundet ud af, at jeg ikke bryder mig om mennesker. De virker som en destruktiv art, der slider på deres omgivelser. Derfor tvivler jeg på, om det er godt at bidrage til, at de bliver flere og lever længere?

Læger beskyldes ofte for at have et gudekompleks. Det står lysende klart, at jeg ikke er Gud, tvivlen går på, om jeg kunne være Djævlen? Jeg føler mig som den præst, der ikke tror på Gud. Jeg vil nødig i genopdragelseslejr hos en oblatknaskiksetør overbisp, hvorfor jeg beder om jeres hjælp:

Kan I ikke give mig et spark i røven (pas på halen, den er innerveret af et sensitivt nervekompleks og derfor meget ømtålelig), forslag til måder at præge mit syn på menneskeheden i mere positiv retning (evt. forslag til avisskift) eller andet?

Svar I:

Op med humøret! Det er kun den ene halvdel af menneskeheden, der er destruktiv, den anden halvdel (os) bygger op. Bibelen har fuldstændig ret i, at der er en evig kamp mellem det gode og det onde, Gud og Djævlen, og at kampen føres helt inde i det enkelte menneske, men sandelig også på verdensplan. Begge vil have verdensherredømmet.

Et af problemerne er, at man nogle gange kan være i tvivl om, hvorvidt de gode ikke i virkeligheden er de onde og omvendt, men på en skala fra en til ti ligger det hele nok i varierende grad midt imellem. Fat din analysekugleramme, lav en ny beregning og fortsæt roligt med at redde liv, som du jo også har afgivet lægeløfte om.

Du må under ingen omstændigheder skifte avis. Din avis har brug for dig, og de andre aviser skriver såmænd også om katastrofer, konflikter og alskens dårligdom. Hvis du trænger til at booste lyssynet, kan Alt for damerne anbefales.

— Kristen Bjørnkjær

Svar II:

Jeg har tygget meget på dit spørgsmål. Det skal du vide. For når vi nu taler om faglige kundskaber og medfølgende ansvar, kommer jeg lidt til kort. Jeg savner sådan en stor lægetaske i godt patineret kernelæder fuld af filosofiens redskaber.

Men jeg er bare en sølle geograf (fra RUC for at det ikke skal være løgn) og kan derfor alle hovedstæderne i de indiske delstater, men i dette tilfælde fornemmer jeg, at svaret ’ Thiruvananthapuram’ ikke ville være tilstrækkeligt. Så den her bliver altså på fornemmeren og lommebuddhaen:

Gud eller djævlen? Begge kan uddrives ved at hælde juicen fra egen ananas. Prøv i stedet at udslet dig selv, reducer din væren til blot en fis i vestenvinden, et fnug i universet, end ikke et forpulet lille registrerbart blink med verdenshistoriens store pære. You are nothing, my friend! Kan du mærke det? Ah ... fri.

PS: Jeg ved jo godt, at du bare skrev det med avisskift for at få mig til at vågne op. Vi hænger på hinanden, vi to.

— Anna von Sperling

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her