Læsetid: 3 min.

Italiensk youtuber troller medieracisme

Flygtninge i Italien bliver forgyldt af staten, bor på luksushoteller, nægter at arbejde og stjæler italienernes kvinder og cykler. Sådan rapper en populær youtuber. Ironien er tommetyk, men højrefløjen har valgt at tage teksten helt bogstaveligt
18. marts 2017

Et fænomen fra en af internettets mere trashede nicher har sat strøm til den italienske immigrationsdebat.

Det er den 24-årige Paul Yeboah, der forlod sit hjemland, Ghana, for 12 år siden og nu laver YouTube-videoer i genren Swag Pop under kunstnernavne som Bello Figo, Bello Swag, Figo Swag og Gucci Boy.

På det seneste har han fået hele fem koncerter aflyst på grund af dødstrusler, uden at det dog har ført til internationale appeller for hans ytringsfrihed. »Bello Figo, Rom vil ikke have dig,« har nyfascisterne i Azione Frontale skrevet på hovedstadens mure:

»Efter 11 minutters ren refleksion besluttede han, at Italien måtte være det forjættede land, nærmere bestemt Parma, og flyttede så dertil,« hedder det på et site om Bello Figo og hans kunst: »Efter at have forsøgt sig som prædikant og tømrer stjal han en mobiltelefon, oprettede en YouTube-account og begyndte så at lave musik sammen med sine disciple.«

Han fik først et mindre hit med sangen »Mi faccio una segha« (Jeg tager mig en spiller). Videoen har siden 2012 fået over to millioner visninger, nok mest på teenageværelser. Andre titler som »Swag Berlusconi«, »Adolf Hitler«, »Mussolini«, »Matteo Renzi« og »Referendum Costituzionale« (om folkeafstemningen om en forfatningsreform i december 2016, som endte med at blive forkastet trods Bello Figos anbefaling af et ja) vidner om en tematisk udvikling.

Men først med sangen ’Non pago affitto’ (Jeg betaler ikke husleje) – hvor Bello Figo stolt hævder, at flygtninge som ham selv er blevet inviteret til landet af venstrefløjen, bor på luksushoteller, er arbejdssky, vælter sig i hvid fisse, brokker sig over maden og stjæler cykler – blev han kendt i en bredere offentlighed. Den er på tre måneder blevet vist over 12 millioner gange.

Mussolinis sang

Tv-programmet Dalla vostra parte (På jeres side) på Rete 4, en af Silvio Berlusconis kanaler, fandt emnet interessant og inviterede Bello Figo i studiet til en debat. Det blev ifølge Vice til et mindeværdigt tv-øjeblik: »De italienske racisters værste mareridt viste sig i fuld figur i deres katedral.«

Først blev Bello Figo i et indslag præsenteret som »Italiens første indvandrerrapper«, der »gør krav på alle flygtningetilværelsens behageligheder«. »Igen er immigration blevet til en business«, konkluderede speakeren forarget.

Derefter var der forbindelse igennem til Rosarno i den sydlige del af landet, hvor der tidligere har været alvorlige sammenstød mellem lokalbefolkningen og afrikanske sæsonarbejdere. De medvirkende var beboerne i en ejendom uden el, vand og varme, som gav immigranterne skylden for deres situation:

»Italienerne har intet at leve for, der er kun penge til immigranterne. Vi vil bare have det samme som dem,« lød budskabet.

Så var der kridtet op til debat, og der blev straks skruet op for europarlamentarikeren Alessandra Mussolinis mikrofon, så hun kunne gå til angreb på Bello FiGo: »Nu skal jeg synge en sang, som er dedikeret til ham og alle hans venner, men på napolitansk: Jatevenne! (Skrid med jer). Få nogle andre til at oversætte,« sagde diktatorens barnebarn.

Provokerende liv

Efter at kontrollen ved EU’s indre grænser er blevet skærpet, bliver 90 procent af de bådflygtninge, som ankommer til Italien, nu i landet. Modtagesystemet har været overbelastet i årevis, og offentlige midler til at hjælpe flygtninge og migranter havner ofte i andre lommer.

I Rom er den organiserede modtagelse helt brudt sammen. Andre steder har lokalbefolkningen demonstreret mod åbningen af nye modtagecentre. Tilkørselsvejene til nogle småbyer i Norditalien blev for nylig blokeret for at forhindre indkvarteringen af en lille gruppe kvinder og børn fra Syrien. Alternativet til de beskedne ydelser, som den italienske stat ikke altid kan garantere, er som regel sort arbejde under næsten slavelignende forhold.

Så noget må være gået galt, da youtuberens univers skulle oversættes til mainstreamkulturens forståelsesramme.

Sangen er selvfølgelig ikke en realistisk beskrivelse af livet blandt de mange migranter, der hvert år ankommer til Italien, men derimod en ironisk leg med de racistiske vrangforestillinger, som cirkulerer i offentligheden – détournement, som franske teoretikere ville kalde det.

På Rete 4 påpegede Bello Figo, at det provokerende nok ikke så meget er hans sang, men snarere at der overhovedet findes flygtninge. Det har naturligvis blot gjort Matteo Salvini, leder af det stærkt indvandrings- og EU-kritiske parti Lega Nord, endnu mere rasende:

»Jeg ville sende ham ud for at plukke bomuld,« udtalte Salvini i et radioprogram, »og tomater og jordnødder og bananer.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu