Læsetid: 9 min.

’Man kan sagtens være antisemit og stadig elske Israel’

Amerikanske jøder føler sig i stigende grad fremmedgjorte over for Israel, og Trumps gode forhold til israelerne vil forstærke den udvikling. Det kan øge presset for en løsning på konflikten, men det internationale samfund har svigtet palæstinenserne i en grad, så de har mistet håbet, siger den jødisk-amerikanske forfatter, forsker og aktivist Norman Finkelstein
Hele det her Trump-fænomen kommer til at være en katalysator, der får den jødiske fremmedgørelse over for Israel til at accelerere. Amerikanske jøder vil ikke identificeres med Trump, siger Norman Finkelstein

Hele det her Trump-fænomen kommer til at være en katalysator, der får den jødiske fremmedgørelse over for Israel til at accelerere. Amerikanske jøder vil ikke identificeres med Trump, siger Norman Finkelstein

Jakob Dall

4. marts 2017

Et par dage efter Donald Trump havde udnævnt Steve Bannon til chefstrateg og seniorrådgiver, marcherede demonstranter fra den jødiske aktionsgruppe If Not Now ind i Trump-administrationens hovedkvarter.

»Jødisk modstand!« og »Fyr Bannon!« råbte de taktfast som reaktion på udnævnelsen af Breitbart-stifteren, der ad flere omgange har været anklaget for antisemitisme.

Trumps og Bannons forbindelser til den ofte racistiske og antisemitiske Alt Right-bevægelse har siden affødt ikke så få protester fra et bredt spektrum af jødiske organisationer og talspersoner.

Men samtidig har Donald Trump udvist en enorm velvilje over for Israel og premierminister Benjamin Netanyahu – og den israelske regering har modtaget Trump med åbne arme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Sørensen

De højreorienterede operere på samme måde som psykopater, de snakker folk efter munden når det er oppotunt og de går bag ryggen på de samme mennesker når det er en fordel og de siger aldrig, hvad de i virkeligheden mener, men dybt inde deres facistiske hjerter, der er Adolf Hitler genopstået og lever i en behagelig uimodsigelighed skjult for offentligheden.

Ian Borges R. Salmandar, Karsten Aaen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Petersen

"Finkelstein, der er ven og allieret med den candiske aktivist og forfatter Noam Chomsky, er politolog og har undervist i statskundskab på flere amerikanske universiteter."

Sjuskefejl og faktuel fejl. Canadisk skal der vist stå. Og det er Chomsky ikke.

Gert Friis Christiansen

Overskriften er svært forståelig! Hvordan kan man være "antisemit" forstået som en der hader jøder, og så samtidig elske en stat der definerer sig som jødisk. Norman Finkelstein er vel heller ikke "antisemit", medmindre selvfølgelig, at han lider af selvhad. I øvrigt er arabere det største semitiske folkeslag.

Jørgen Nielsen, Ian Borges R. Salmandar, Bruger 196134, Torben K L Jensen, Torben Arendal og Helle Nyberg anbefalede denne kommentar

Ja, G.F. Christiansen: Brugen af ordet "semit" til kun at dække den jødiske befolkning, irriterer også mig. Udover at arabere er det største semitiske folkeslag, som du heldigvis påpeger, så er der en uendeligt lille genetisk forskel på "sabras" ( jøder, som har levet i Israel og nærområder i generationer, egtl. er født i Israel ... den gælder jo ikke mere, må man sige) og palæstinensere. Faktisk vakte det stor harme i visse grupper i Israel, da disse oplysninger kom frem. Men sådan er det - forskellen er først og fremmest kulturel.
Jeg tvivler forresten på at der ville være de store konflikter, hvis indvandringen fra USSR og USA ikke havde været så stor. Den indbefatter jo også tilvænning til et middelhavsland og dets normer, og mange indvandrede hel- halv- og kvartjøder skal bruge lang, lang tid før det går op for dem, at de befinder sig i en nærorientalsk region og uanset udviklingen må leve på de præmisser.

Jørgen Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Maiken Guttorm, Ian Borges R. Salmandar, Karsten Aaen, Bruger 196134 og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Jørgen Nielsen

Jeg tror overskriften spiller på de mest ekstremistiske jødiske lobby grupper definition af anti-semitisme som enhver form for kritik af Israel fordi at man når man kritiserer Israel, så er det i virkeligheden et skalkeskjul for jødehade. Og da Norman Finkelstein alle år har været en ihærdig kritiker af Israels, folkeretslige ulovlige, besættelse, så er han jo en anti-semit. Han var ihvertfald blevet kaldt for anti-semit, hvis ikke det var fordi han selv var jøde. Så istedet kalder tilhængere af den israelske besættelse ham for en selvhadende jøde.