Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Tine Fischer

Tine Fischer er festivaldirektør på CPH:DOX, Københavns internationale dokumentarfilmfestival, som åbner i næste uge. Hun havde i mange år altid en af Marguerite Duras’ bøger på sig
Moderne Tider
11. marts 2017

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Jeg har ingen lyst til at pådutte andre mine litterære idiosynkrasier. Men jeg synes, det er et godt tidspunkt at sætte en weekend af til at læse Jan-Werner Müllers Hvad er populisme? Den tager diskussionen om, hvad populisme er, og hvordan vi kan forstå den, til et niveau, hvor de mest anvendte forklaringsmodeller kommer til kort. Han kommer til København under CPH:DOX og deltager i et Steve Bannon-talkshow, der ser på Bannons populistiske retorik.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Uden sammenligning Marguerite Duras’ La maladie de la mort (på dansk: Sygdommen døden). Jeg læste den første gang som 18-årig, da jeg boede i Frankrig, og den slog benene væk under mig og flyttede ind uden nogensinde at flytte ud igen. Mødet med Duras’ værk var som at komme hjem. Hun havde et sprog og en helt singulær tone, der indkredsede begæret, kærligheden, tabet og ensomheden som uundgåeligt sammenhængende og som en dør ind i livet. Og så var hun så sej. Politisk engageret, poetisk i særklasse og privat helt uden kompromisser. I mange år havde jeg en Duras-bog på mig hele tiden, som en sjæleven og et holdepunkt i al slags vejr.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Aner det ikke. Der er bøger, som jeg tror, jeg hader, og derfor holder mig fra: krimi, gys og fantasy. Jeg tror faktisk aldrig, jeg har læst en krimi. Jeg lider generelt af en angst for at spilde tiden, så jeg prøver at undgå alt det, jeg tror, vil kede mig.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg tror, man kan kalde mig grådig eller uden realitetsfornemmelse for, hvor meget man kan nå. Jeg køber, medbringer, slæber konsekvent alt for mange bøger med mig. I fly, på ferier, på gåture. Det er en intern joke hjemme hos mig, at jeg altid kommer slæbende med et mindre bibliotek, som ikke passer ind i det øvrige landskab. Tunge, teoretiske og alt for krævende på en knaldvarm strand eller sådan noget.«

Hvornår læser du?

»Jeg elsker at læse, når alle andre sover. Da jeg for snart mange år siden flyttede sammen med min mand, Claus, var det en uoverskuelig livskrise for mig at skulle vågne op med et andet menneske og give afkald på mine morgener, hvor jeg i fred kunne læse, inden jeg skulle ud af døren. Jeg har lært at leve med det, men hvis jeg kan komme op før de andre, bliver det en god dag.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her