Baggrund
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Taxavognmand og fynsmester i langtidspiberygning

Bent Stær voksede op på en gård på Djursland og kom i arbejde som 14-årig. Hans drøm var at få en uddannelse som tømrer, men han endte med at blive selvstændig vognmand i Odense. I fritiden brugte han tiden på at lave piber og fik på den måde dyrket sin interesse for træ og røg
Bent Stær var ikke til at skille fra sine piber og har vundet fynsmesterskaberne i langtidspiberygning og solgte piber til hele verden.

Bent Stær var ikke til at skille fra sine piber og har vundet fynsmesterskaberne i langtidspiberygning og solgte piber til hele verden.

Moderne Tider
1. april 2017

Bent Stærs forældre havde ikke mange penge at rutte med, da deres søn blev konfirmeret i 1946. Den 14-årige dreng måtte derfor give afkald på sin drøm om at blive tømrer. Der var ikke råd til en cykel, som det krævede, for at han kunne køre de 24 kilometer fra Tirstrup til Grenå og møde op på aftenskolen.

Men han skulle ud at arbejde, så snart han var konfirmeret, så dagen efter begyndte han sit nye job på en bondegård. Nogle år efter fik han mulighed for at køre lastbil for en vognmand i Odense. Det kunne han godt lide, så da vognmanden blev syg, overtog Bent Stær hans firma og blev selvstændig.

Sporvognen nedlægges

I 1952  blev de sidste sporvogne i Odense erstattet med bybusser. Bent Stær og hans venner tog de nye busser ned til Tolderlundsvej, hvor de søde piger hang ud. Her mødte han Esther, og fra den dag var de sammen. To år efter blev de gift, og et år senere blev deres første datter, Joan, født. Så Jørn, herefter Majbritt og ti år efter Morten.

Bent Stær skulle ofte afsted om natten for at køre træ til byggefirmaer på Sjælland. Men når muligheden bød sig for at tage børnene med på arbejde, greb han den. De elskede at få lov til at komme med deres far på arbejde.

Arbejdet som vognmand var slidsomt. I de første mange år, hvor Bent Stær kørte tunge læs rundt i Danmark, var der ingen regler om, at der skulle være kraner på lastvognen, så ofte måtte han selv læsse og tømme. Han fik ondt i ryggen, lagde sin karriere om og blev taxavognmand. Som taxavognmand blev han formand for alle taxaerne i Odense. Her gik han forrest, hver gang der skulle indføres ny teknologi og elektronik i vognene.

Tryghedens mand

Det var ikke altid, at den omstilling huede de øvrige chauffører, og Bent Stær måtte ofte gøre sig upopulær for at få gennemført ændringer. En særlig stor kamp var indførelsen af dankortterminalerne i taxaerne. For det betød, at mange chauffører mistede deres drikkepenge.

Selv om han gik forrest i udviklingen af Taxa, var han på andre punkter tryghedens mand. Han kunne ikke lide, når man tog for store chancer. Derfor blev han bekymret, da hans ældste datter sagde sit job op som klinikassistent hos »de gode« tandlæger for at læse til pædagog. Han kunne heller ikke forstå, hvorfor hans anden datter droppede sit faste arbejde som kasseassistent i Føtex for at gøre sin 10. klasse færdig.

Senere blev han stolt over, at hans børn klarede det godt og fik uddannelser. Noget han igennem sit eget liv ofte ærgrede sig over, at han ikke havde. I ny og næ sagde han til sin kone, at han var ked af, at han aldrig var komet i lære.

Bent Stær

  • Født: 16. august 1933 i Tirstrup på Djursland
  • Død: 13. november 2016 i Odense
  • Efterlader en kone, fire børn, ni børnebørn og fem oldebørn

Tømrer i fritiden

Bent Stær blev ikke tømrer i sit professionelle arbejde, men det forhindrede ham ikke i at arbejde med træet i sin fritid. Uden for i haven byggede han en stor, overdækket sandkasse til sin yngste søn. Da han blev for gammel til at lege i den, lavede Bent Stær sandkassen om til et voliere. Volieret blev senere til et værksted, hvor han kunne dyrke sin store interesse: piberne.

Bent Stær begyndte at ryge pibe allerede som tiårig. Hans far delte sin ration med ham, for han ville ikke have, at sønnen røg i smug ude i laden. Da hans egne børn blev gamle nok til at ryge, sagde han, at penge til smøger kunne de ikke få. Men et stop til piben ville han gerne give dem. Bent Stær var med i dansk pibelaug og har vundet fynsmesterskaberne i langtidspiberygning.

Udover at ryge pibe lavede Bent Stær dem også selv ude i sit værksted. Hans børnebørn vidste ikke noget bedre end at hjælpe med at slibe og blødgøre piberne, som deres bedstefar havde skåret ud.

Den sidste pibe

Bent Stær havde flair for at arbejde med træ og var en talentfuld pibemager. Udover at sælge dem reparerede han piber til både kinesere og amerikanere. Den sidste blev sendt afsted, to dage efter han døde.

For to år siden fik han et anfald. Lægerne fandt ud af, at han havde haft vand i lungerne. På sygehuset blev det også opdaget, at han havde dårligt hjerte, som han blev opereret for. Men fra den dag blev livet sværere.

En dag kom han og hans kone hjem fra den yngste søns fødselsdag. De gik begge ud i køkkenet, Esther Stær tændte for ovnen, mens Bent Stær gik over til avisen for at se, hvad der kom i fjernsynet. Esther Stær var kun lige gået ud af køkkenet, da hun hørte et bump. Det var hendes mand, der var faldet om. Død på stedet.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her