Baggrund
Læsetid: 10 min.

Sport: Det reneste rene cykelhold ramt af dopingskandale

Team Sky har været symbolet på håb for alle, der drømmer om en cykelsport uden doping. Nu er det håb sønderskudt af alvorlige anklager mod holdets tidligere stjerne og dets altdominerende direktør
Team Skys regerende Tour de France-vinder, Chris Froom, har offentligt opfordret til, at systemet med medicinske dispensationsbevillinger skal strammes markant op.

Team Skys regerende Tour de France-vinder, Chris Froom, har offentligt opfordret til, at systemet med medicinske dispensationsbevillinger skal strammes markant op.

Claus Bonnerup

Moderne Tider
11. marts 2017

En juniaften i 2004 sad den 40-årige Dave Brailsford, daværende cheftræner i det britiske cykelforbund, på en restaurant i Biarritz i Sydfrankrig med en af sine nære venner i cykelmiljøet, rytteren David Millar fra det franske cykelhold Cofidis.

På et tidspunktblev middagen afbrudt af et par mænd, der kom hen til bordet og spurgte Millar, om hans navn var David Millar. Da han bekræftede det, viste mændene deres politiskilte og bad dem begge følge med.

De blev kørt hen til Millars lejlighed, hvor en ransagning bragte to brugte EPO-kanyler til veje. Herefter blev de taget med på politistationen, hvor Millar blev frataget snørebånd, nøgler, mobiltelefon og armbåndsur og smidt ind i en celle, mens politiet i et timelang forhør forsøgte at få Brailsford til at indrømme sin medskyld i håndteringen af det illegale dopingpræparat.

Episoden kostede Millar to års karantæne og blev startskuddet for den kamp mod doping, som den britiske cykelrytter senere har ført.

Rent – helt rent

Men også for Brailsford blev timerne på politistationen i Biarritz det, man i romanerne kalder en livsdefinerende oplevelse. De inspirerede ham nemlig til at gøre det til sin mission i tilværelsen at bekæmpe dopingmisbruget i cykelsporten ved at skabe et hold, der kan vinde over alle de andre – uden at snyde.

Eller som Brailsford selv har udtrykt det:

»En af årsagerne til, at jeg skabte et cykelhold er, at jeg aldrig (igen, red.) vil se en rytter gøre, hvad David Millar gjorde. Jeg vil skabe en situation, hvor unge britiske cykelryttere kan blive en del af et hold, uden at blive bedt om at dope sig; uden at blive udsat for gruppepres. De skal aldrig opleve, at nogen siger til dem: ’Tag en snak med Dave Brailsford’ – og at jeg derefter fortæller dem, at de skal i gang med deres dopingprogram. Det vil aldrig ske.«

Det var fundamentet for det cykelhold, Brailsford overtog ledelsen af i 2010 i form af Team Sky.

Hele det britiske cykelholds raison d’être bygger på, at det er rent og der ved hjælp af den nyeste teknologi og de mest avancerede træningsmetoder – men uden doping – cykler sig til tops i de store løb.

Og som sådan har Brailsford trukket nogle af cykelsportens mest profilerede dopingmodstandere til sit mandskab, blandt andet sportsdirektøren Nicolas Portal og den operative chef Rod Ellingworth, der engang sagde, at enhver, der dopede sig, ville få besøg af ham og et baseballbat.

Den store vinder

Og Brailsford har haft succes. Siden Team Sky så dagens lys, har holdet manifesteret sig som et af de stærkeste – hvis ikke det stærkeste – hold på den professionelle World Tour og har blandt andet vundet Tour de France i fire ud af de seneste fem år; ja, sidste sæson som en ren magtdemonstration, hvor det britiske mandskab underkuede resten af feltet fra start til slut.

Det sortklædte cykelhold har optrådt som det levendegjorte bevis på, at det kan lade sig gøre at vinde de store etapeløb uden at snyde. Og som sådan har Brailsford og hans ryttere fungeret som en fakkel af håb for alle de cykelentusiaster over hele verden, der håber, at sporten er på vej ind i en lysere tid efter de mørke år med grasserende dopingmisbrug.

Men nu er holdets omdømme skudt i ruiner af et par skandalesager, der implicerer både Brailsford og en af holdets mest ikoniske ryttere – og som samtidig har kaster et dystert skær over hele holdets ageren på det sportsmedicinske område.

Holdets stjerne ramt

Den første skandale startede sidste efterår, da den russiske hackergruppe Fancy Bears som hævn for Ruslands udelukkelse fra de atletiske discipliner ved OL hackede sig ind i den internationale antidopingorganisation WADA’s computersystemer og stjal adskillige topatleters medicinske data, som de efterfølgende offentliggjorde.

Blandt de stjålne filer var der især én ting, der rystede cykelsporten, nemlig informationer om, at Team Skys tidligere stjernerytter Bradley Wiggins ved udvalgte lejligheder var blevet sprøjtet med et såkaldt kortikosteroid ved navn Kenacort.

Og Bradley Wiggins er ikke om hvem som helst i cykelarenaen.

Den introverte tempomaskine fra et arbejderklassehjem i Vestlondon er med otte olympiske medaljer – heraf fem af guld – den mest dekorerede britiske idrætsmand ved de olympiske lege nogensinde. Han er indehaver af den såkaldte timerekord på banecykling, og i 2012 blev han den første britiske rytter, der vandt Tour de France, da han sejrede under Team Skys banner.

Wiggins var altså i praksis manden, der virkeliggjorde Brailsfords vision om at føre en ren rytter til tops i verdens største etapeløb.

Russisk hack

Men nu lækkede de russiske hackere altså dokumenter, der beviste, at Wiggins havde fået steroid-indsprøjtninger tre gange – og ved alle tre lejligheder op til vigtige løb, nemlig få dage før starten på Tour de France i 2011 og 2012 samt lige op til starten af Giro d´Italia i 2013.

Ved alle tre lejligheder havde den britiske cykelrytter og hans mandskab fået særlig tilladelse af den internationale cykelunion UCI til at anvende stoffet. Wiggins lider af astma og pollenallergi, og Kenacort kan modvirke det åndedrætsbesvær, som astmatikere lider under.

Alligevel vakte afsløringerne opstandelse, og det skyldes, at Kenacort ikke blot er et hvilket som helst astmamiddel.

Det er på UCI’s forbudte liste over dopingstoffer og har i mange år har haft ry for at være et af de mest virkningsfulde, illegale stoffer, der overhovedet findes i cykelsporten.

Og nu kunne hele verdne altså se, at Team Skys daværende stjernerytter blev sprøjtet med et forbudt og højpotent dopingstof få dage før nogle af cykelkalenderens mest afgørende etapeløb, herunder det Tour de France, som han vandt i 2012.

Potent dopingmiddel

Wiggins selv har forsvaret sig med henvisning til, at det blot drejede sig om at eliminere den svaghed, som hans astma gav ham i forhold til konkurrenterne.

»Det var en kur mod en medicinsk tilstand,« har han sagt. »Det handlede ikke om at opnå en unfair fordel, men om at sikre, at jeg konkurrerede på lige fod med alle de andre i feltet.«

Den forklaring er ikke blevet modtaget med applaus i cykelmiljøet.

Den tyske cykelrytter Jörg Jaksche, der selv har en dopingfortid, har fortalt medierne, at han og hans holdkammerater netop plejede at bruge Kenacort til at give deres præstationer et ulovligt løft, dengang de var en del af dopingræset. Og han har stemplet Team Sky som »en flok hyklere«.

Og Brailsfords gamle ven, David Millar, har kaldt Kenacort »det mest potente« dopingmiddel, han brugte, dengang han var dopingmisbruger. Og han har tilføjet, at han »ikke kan fatte«, hvordan Wiggins kunne få tilladelse til at bruge lige netop dét stof så tæt på et stort etapeløb.

’Et mærkeligt tilfælde’

Samme undren er blevet udtrykt af flere læger, der arbejder i det professionelle cykelmiljø. Herfra henvises der til, at der findes mange måder at bekæmpe astma på, uden at man behøver at gribe til kendte dopingpræparater.

Således sagde den respekterede sportslæge Prentice Steffen til BBC, at han var overrasket over, at Wiggins havde fået særlig tilladelse til at sprøjte sig med Kenacort lige før tre store etapeløb:

»Det er et mærkeligt tilfælde, at der er behov for en stor indsprøjtning med langtidsvirkende kortikosteroider lige op til de mest afgørende løb på hele sæsonen. Set i bakspejlet ser det ikke godt ud, hverken fra et sundhedsfagligt eller sportsligt perspektiv.«

Dave Brailsford nægter imidlertid, at hans hold har handlet forkert eller uetisk.

»Vi lægger stor vægt på vores rytteres helbred. Og i denne sag fik vi en skriftlig tilladelse til, at det var det rette stof at bruge i den pågældende situation.«

Det er imidlertid kommet frem i de britiske medier, at Wiggins behandlinger med Kenacort blev betragtet som tophemmelige – også internt i Team Sky.

Borgerkrig  på holdet

Ifølge den sædvanligvis velorienterede journalist på The Times, David Walsh, blev beslutningen om at ansøge UCI om tilladelse til at sprøjte Wiggins med Kenacort truffet af en snæver kreds af topchefer på cykelholdet, uden at resten af Team Skys læger blev indviet, sandsynligvis fordi de ville have rejst protester.

Også cykelholdets øvrige ryttere blev holdt hen i uvidenhed.

Det kan derfor ikke komme som en overraskelse, at afsløringerne  har udløst en borgerkrig på holdet; en borgerkrig, hvor især holdets nuværende stjerne Chris Froome har været meget aktiv.

Den regerende Tour de France-vinder har således udsendt en pressemeddelelse, hvor han opfordrer til, at systemet med medicinske dispensationsbevillinger skal strammes markant op.

»Det er blevet klart, at (…) systemet kan misbruges, og det er noget, som UCI og WADA (det internationale antidopingagentur, red.) bliver nødt til at se på med det samme,« skrev Froome.

Og da Team Sky for få dage side opfordrede alle deres ryttere til at tweete deres støtte til David Brailsford, reagerede Froome med fuldstændig radiotavshed på de sociale medier.

Froomes kritiske indstilling er i øvrigt blevet bakket op af holdkammeraten Nicolas Roche, der har kaldt beslutningen om at give Wiggins indsprøjtningerne for »etisk forkert«, ligesom en anden af holdets ryttere, Geraint Thomas, har forudset, at cykeltilhængere langs vejkanterne vil håne Team Sky i den kommende sæson.

»Vi kommer utvivlsomt til at betale en pris,« har Geraint Thomas forudset.

Den næste skandale

Og den pris bliver formentlig ikke mindre, efter at endnu en skandale har ramt holdet. En skandale, der med sin mystik og mange bortforklaringer vækker mindelser om de mørke dage i 1990’erne, da dopingforbruget i cykelsporten var på sit højeste.

Skandalen begyndte at rulle, da en sportsjournalist ved navn Matt Lawton fra den engelske avis The Daily Mail i kølvandet på Kenacort-afsløringerne blev kontaktet af en kilde, der sagde til ham, at »du har ikke engang hørt halvdelen af, hvad der er foregået«.

Ifølge kilden havde en kurer i juni 2011 transporteret en medicinsk pakke fra Manchester til La Toussuire i Alperne, hvor Team Sky havde slået lejr efter afslutningen af etapeløbet Criterium Dauphiné. Her blev pakken overdraget til cykelholdets læge, der underkastede Bradley Wiggins en behandling, sandsynligvis i form af en indsprøjtning, i det aflukkede område bag holdbussen.

Hvis dén historie var sand, ville det rejse alvorlige spørgsmål ved hele Team Skys antidopingpolitik. For hvorfor bliver der fragtet medicinske pakker frem til holdets stjernerytter midt under et etapeløb?

Og hvis Wiggins virkelig havde fået en uautoriseret indsprøjtning bag holdbussen, ville det være i strid med forbuddet mod indsprøjtninger under etapeløb og kunne have indbragt ham to års karantæne.

To løgne ...

Da den engelske journalist konfronterede Dave Brailsford med oplysningerne, var cykeldirektørens første reaktion, at hvis Lawton skrev den historie, kunne det lukke hele Team Sky. Derefter stak han journalisten to bortforklaringer:

Først  at den medicinske pakke var beregnet til holdets kvindelige rytter, Emma Pooley. Den forklaring lod sig let affærdige, eftersom en hurtig undersøgelse viste, at Pooley den dag kørte cykelløb i Spanien og dermed befandt sig flere hundrede kilometer væk.

Dernæst sagde Brailsford, at der under ingen omstændigheder kunne være blevet givet medicin til Wiggins bag holdbussen efter løbet, eftersom bussen var kørt væk derfra straks efter løbsafslutningen.

Lawton fra The Daily Mail gjorde sit arbejde. Han fandt videoer frem fra den pågældende eftermiddag. Her kunne man se Wiggins stå ved siden af holdbussen og give interviews, længe efter løbet var afsluttet.

Kildens påstande var altså ikke blevet modbevist, så Lawton skrev sin historie – og lige siden har en storm raset over Team Sky. Det engelske antidoping-agentur har indledt en undersøgelse af sagen. Team Skys hovedkontor er blevet ransaget af myndighederne. Og Dave Brailsford er blevet indkaldt til at afgive forklaring over for et udvalg i det engelske parlament.

Samtidig har det britiske cykelforbund bekræftet, at en kurer rejste til La Toussuire med en pakke med medicinske medikamenter på forespørgsel fra Team Sky. Men de vil ikke sige, hvilken rytter der skulle have medicinen – eller hvad der var i pakken.

Og da den ansvarlige læge fra Team Sky blev konfronteret med sagen i vinter, reagerede han ved at sætte i løb og flygte henover cykelbanen væk fra journalisterne.

... og en søforklaring

Senest har Team Sky forsøgt at lukke sagen. Nu anerkender man, at der blev transporteret medicin frem til holdbussen den dag – og at medicinen var til Bradley Wiggins. Men at der blot var tale om Fluimucil; et helt legalt stof, der bruges til at afhjælpe slim i luftvejene.

Denne forklaring har dog kun affødt nye spørgsmål. For hvorfor tog det månedsvis for Team Sky at forklare sagens rette sammenhæng, når den var så enkel og uskyldig?

Og hvorfor beder Team Sky en kurer fra England om at fragte en pakke Fluimucil ned til Alperne, når det samme stof kunne købes i det nærmeste apotek for otte euro?

Sagen er ikke blevet bedre for det britiske cykelhold, efter at det nu er kommet frem, at den læge hos Team Sky, der havde ansvaret for Bradley Wiggins, meldte sin bærbare computer stjålet for et par år siden.

På computeren lå Wiggins medicinske filer – og de er altså nu forsvundet. Det betyder, at antidopingmyndighederne har meget svært ved at efterprøve Team Skys forklaringer i sagen. Bevismaterialet er væk. Og det virker næsten lidt for belejligt.

Ved nytårstid trak Bradley Wiggins sig tilbage fra cykling, men de britiske antidopingmyndigheders efterforskning af ham og Team Sky fortsætter.

Uanset hvad den ender med, har Team Skys rygte som det rene hold i feltet fået sig nogle alvorlige skrammer, lige som Dave Brailsford personlige omdømme er blevet ramponeret.

Eller som den hollandske cykelrytter Tom Dumoulin udtrykte det, da afsløringerne om Wiggins først begyndte at rulle i medierne:

»The whole thing stinks!«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Elwin Cornelis Johannes Janssen

Verden vil bedrages...