Analyse
Læsetid: 7 min.

Med udsigt til dødskampe i Hovedlandet

Det nye slutspil ser ud til at blive en tam affære i toppen men med masser af dramatik i bunden, hvor de jyske traditionsklubber skal kæmpe for livet. Information giver en indføring
Paul Onuachu og Casper Sloth bragede samen, da AaB 13. marts mødte FC Midtjylland i Aalborg. Fremover bliver det i bunden af Superligaen, at dramaet kommer til at udspille sig

Paul Onuachu og Casper Sloth bragede samen, da AaB 13. marts mødte FC Midtjylland i Aalborg. Fremover bliver det i bunden af Superligaen, at dramaet kommer til at udspille sig

Rene Schutze

Moderne Tider
1. april 2017

I gamle dage var livet meget enklere.

Dengang hed den bedste hjemlige fodboldrække 1. division. Den startede i det tidlige forår og løb med kalenderåret frem til midten af november, hvor lyset over de danske plæner begyndte at svinde, og man kunne kåre en Danmarksmester.

Siden er tilværelsen blevet mere kompliceret. Også på fodboldfronten, hvor de hjemlige tilhængere fra denne weekend for alvor skal til at stifte bekendtskab med den nye struktur i den bedste fodboldrække.

Det er en slutspilsmodel, der nok må betegnes som den mest komplicerede i Europa, sådan som den er opbygget med både mesterskabsspil, gruppespil og play off-kampe på kryds og tværs; og i det følgende tilstræbes det at give en nogenlunde forståelig indføring i den nye måde at kåre en Danmarksmester og de kommende nedrykkere på.

I håb om et mirakel

Først og fremmest kan det nævnes, at den nye turneringsstruktur er opfundet af det hollandske analysefirma Hypercube, der tidligere har lanceret en lignende struktur i Belgien, hvor den krediteres for at være en medvirkende årsag til den fremgang på den internationale scene, som de belgiske klubber har opnået i de senere år.

Således udtalte Club Brugges træner Michel Preud’homme for et par år siden til Ekstra Bladet:

»Ideen (med den nye turneringsstruktur, red.) var at generere flere penge til ligaen og sikre bedre resultater internationalt. Det er lykkedes.«

Preud’hommes ord henviser til, at hvor Belgien lå lavere end Danmark på den europæiske klubrangliste, da de indførte deres nye slutspilstruktur i 2009, så ligger landet i dag landet adskillige pladser højere.

Informations forudsigelse af slutstillingen

 • 1: FC København
 • 2: Brøndby
 • 3: Lyngby
 • 4: SønderjyskE
 • 5: FC Midtjylland
 • 6: FC Nordsjælland
 • 7: AaB
 • 8: OB
 • 9: Randers
 • 10: Silkeborg
 • 11: AC Horsens
 • 12: Esbjerg fB
 • 13: Viborg
 • 14: AGF

Det er blevet bemærket over hele Europa – og også i Danmark, hvor fodboldbosserne længe har været præget af en vis grad af fortvivlelse over danske klubbers manglende styrke internationalt.

Derfor gætter man næppe meget galt ved at skyde på, at en del af motivationen bag beslutningen om at importere Hypercubes spilkoncept er at skabe et fodboldmirakel på linje med det belgiske.

Flere svagheder

Divisionsforeningen vil have en turneringsstruktur, der hærder Superligaens topklubber bedre til kampene i de europæiske klubturneringer, samtidig med at der bliver vredet mere drama ud af hvert eneste opgør i sæsonafslutningen.

Det er dog ingen hemmelighed, at et slutspil, der opererer med begreber som dødskampe, kvalifikationsopgør, mesterskabsspil og andre ting af samme skuffe, i bund og grund gør vold mod den grundlæggende liga-tanke om, at alle spiller mod alle ude og hjemme, hvorefter regnebrættet gøres op. Og af samme grund har den nye struktur naturligvis fået en hær af purister op i det røde felt.

Før kritikerne kommer for godt i gang, skal de dog lige huske på, at den gamle superliga-model altså heller ikke var et præmieeksempel på den højere retfærdighed. I den gamle superliga skulle alle hold spille 33 kampe – et turneringsmæssigt helt uhåndterbart antal, der havde den konsekvens, at man dystede tre gange mod hver modstander; enten én gang på hjemmebane og to gange ude eller omvendt.

Det kunne for eksempel betyde, at et hold fra den svagere del af rækken kunne opleve at få udstukket et kampprogram, hvor de skulle gæste Parken, Brøndby Stadion og MCH Arena i Herning to gange.

Det blev ikke altid betragtet som helt retfærdigt rundt omkring i de lavere rangerende Superligaklubber.

Så den gamle model havde altså også sine svagheder. Og nu er den altså blevet afløst af en ny struktur, der skærer rækken over efter 26 kampe og opdeler den i et mesterskabsspil og et gruppespil.

Mesterskabsspillet

Lad os kigge på Mesterskabsspillet først, for det er det mest enkle. Det består simpelthen af de seks øverste mandskaber efter grundspillet. De skal i de kommende ti runder møde hinanden ude og hjemme, hvorefter mesterskabet og de øvrige medaljer fordeles.

Tanken bag sådan et komprimeret slutspil har utvivlsomt været at konstruere en trykkoger af mini-liga, hvor topholdene hele tiden sættes op mod hinanden i en række seks-point kampe. Og principielt er mulighederne bestemt også til stede for, at en afslutning af den karakter kan danne rammerne for en række dramatiske opgør mellem rivalerne i toppen af ligaen.

Problemerne opstår som bekendt altid, når gode ideer omsættes til virkelighed. Og i denne ombæring undermineres mesterskabsspillet af, at to hold allerede er stukket af med guld- og sølvmedaljerne i form af FC København og Brøndby. De er henholdsvis 25 og 13 point foran resten af rosset. Og dermed samler spændingen i årets esterskabsspil sig primært om, hvem der løber med bronzemedaljerne.

Og det er lidt svært at hidse sig op over.

Derudover lider mesterskabsspillet også under en kedelig holdsammensætning, forstået på den måde, at det er de ’forkerte’ klubber, der er sluttet i top seks i år.

For helt ærligt: Hvor mange synes egentlig, at det er særligt ophidsende at have et Mesterskabsspil med deltagelse af to tilskuerfattige mandskaber som Lyngby og FC Nordsjælland samt de fodboldmæssige humlebier fra Haderslev, SønderjyskE?

Man kan naturligvis ikke bebrejde disse hold, at de sluttede grundspillet i toppen af rækken, men det ville hånden på hjertet have været mere spændende for den neutrale tv-seer, hvis mesterskabsspillet havde haft deltagelse af flere af de tilskuerstærke traditionsklubber som AGF, AaB og OB.

Så var der lagt op til nogle rigtige fodboldbrag.

Især bør de jyske klubber skamme og græmme sig over, at det ikke lykkedes dem at kvalificere sig til kampen om medaljerne og de europæiske placeringer.

Som tingene er faldet ud, skal alle fire sjællandske hold i Superligaen spille med i mesterskabsspillet, mens syv af de otte hold, der skal dyste om at undgå nedrykning, er fra Jylland.

Det er pinligt for Hovedlandet!

Men det er altså ikke den nye turneringsstrukturs skyld, at det første mesterskabsspil på forhånd forekommer lidt dødt i sværen. Og hvis man i øvrigt skal lægge hovedet på blokken – og hvorfor egentlig ikke? – så tipper denne skribent, at det bliver David Nielsens tropper fra Lyngby, der løber med bronzen. De blåblusede fra Lyngby har et stærkt koncept og er ualmindeligt bøvlede at spille imod. De scorer ikke mange mål, men til gengæld taber de heller ikke særligt mange kampe.

Det er en kompakt og effektiv fodboldmaskine, den tidligere FCK-topscorer har stablet på benene i Kongens Lyngby.

Grundspillet

Som nævnt er det dog grundlæggende i bunden, at man må forvente, at spændingen indfinder sig i denne omgang, for de jyske traditionsklubbers fejlslagne forsøg på at kvalificere sig til medaljekampene betyder, at de er faldet ned i grundspillet, hvor der er lagt op til et brag af en dyst mellem nogle af landets mest tilskuerstærke klubber om at undgå at havne på en af de pladser, der medfører direkte nedrykning eller sender holdene ud i tvekampe med rivaler fra 1. division.

Kort fortalt er grundspillet opdelt i to puljer med fire hold i hver. De to bedste hold fra hver af disse puljer skal dyste om at blive den samlede vinder af grundspillet; altså det hold, der reelt slutter som nummer 7 i Superligaen. Som præmie får holdet muligheden for at kæmpe om den sidste europæiske kvalifikationsplads med den klub fra mesterskabsspillet, der havner på den nederste europæiske kvalifikationsplads.

Det kan selvfølgelig have stor betydning for de involverede klubber og deres tilhængere. Men for resten af Fodbolddanmark vil det nok have begrænset interesse.

Nedrykningsspillet

Næh, det virkelige drama finder man i det såkaldte Superliga play off, altså nedrykningsspillet, hvor de to nederst placerede hold i hver af grupperne møder hinanden i krydsende semifinaler. Taberne af disse semifinaler skal herefter ud i et par regulære dødskampe på ude- og hjemmebane om at undgå at slutte som nummer allersidst og dermed placere fødderne på den faldlem, der fører ned til den evige glemsel og de reb-afhegnede baner i NordicBet Ligaen.

Derudover skal de to hold, der efter placeringskampene slutter som nummer 12 og 13 i Superligaen, spille kvalifikationskampe om at blive i Superligaen mod nummer 2 og 3 fra den næstbedste række.

Et lidt ondskabsfuldt, men højdramatisk koncept, der sikrer, at identiteten på nedrykkerne først kendes ved allersidste fløjt på allersidste spilledag – og ikke allerede nogle uger før sæsonafslutningen, som det jævnligt er tilfældet i en almindelig turneringsstruktur.

Spørgsmålet er så, hvem der har nerverne og kvaliteten til at overleve denne darwinistiske nedrykningskamp? De hårdt prøvede tilhængere af århusiansk elitefodbold bør måske kigge væk nu, for det er denne skribents forudsigelse, at gymnasterne fra Fredensvang vil slutte sæsonen som nummer 14 i Superligaen og altså ryge gennem faldlemmen.

AGF afsluttede grundspillet som et rystet og selvtillidsforladt hold, og man kender efterhånden historien fra tidligere: Når først nedrykningsspøgelset begynder at rejse sig, så har de hvidklædte aktører på grønsværen ikke den nødvendige sportslige og mentale styrke til at mane det bort igen.

Som nummer 12 og 13 lyder Viborg og Esbjerg som et par gode bud – og begge hold må også formodes at have rigtig gode chancer for at overvinde rivalerne fra 1. division i play off-kampene.

Så gode er de altså heller ikke, dem der prøver at komme op nede fra den næstbedste række.

Imens fremstår AaB umiddelbart som den stærkeste kandidat til 7. pladsen og dermed retten til at spille om en europæisk billet. Nordjyderne burde ret beset ligge i mesterskabsspillet, men ødelagde det for sig selv på sidste spilledag i Viborg.

De bolsjestribede tager revanche i gruppespillet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her