Baggrund
Læsetid: 3 min.

Trumps niende uge: ’Tyskland skylder mange penge til NATO’

Præsidenten truede med at droppe sundhedsreformen, hvis ikke republikanerne stemte for det nuværende udkast. Overvågningsbeskyldningerne tog en ny drejning, og muren til Mexico kom tættere på at blive virkelighed
Moderne Tider
25. marts 2017

Fredag

Briterne

Trump nægter at undskylde over for Storbritannien efter anklager om, at den britiske efterretningstjeneste, GCHQ, skulle have været indblandet i telefonaflytninger af ham. GCHQ udtaler sig normalt aldrig, men kalder beskyldningerne »latterligt vrøvl«, der »bør ignoreres.« Ifølge briterne har Trump-administrationen lovet ikke at gentage beskyldningerne.

Nordkorea

Udenrigsminister Rex Tillersson nægter at forhandle med Nordkorea. Det siger han på en rundrejse i Sydøstasien, hvor han heller ikke udelukker forebyggende angreb, hvis Nordkorea »øger truslen«. Det kommer efter Nordkoreas udmeldinger om, at de har nået »det sidste stadium« i forberedelsen af en prøveaffyring af et ballistisk missil, der vil kunne nå amerikansk fastland.

Muren

Den amerikanske regering giver entreprenørselskaber 14 dage til at komme med bud på en ’fysisk respektindgydende’ mur mellem USA og Mexico. Muren skal være høj og umulig at kravle over, lyder det i kravene til et af de største byggeprojekter i USA’s historie.

Lørdag

Indrejseforbud

Trump appellerer to føderale dommeres blokering af præsidentens seneste indrejseforbud. Det skriver justitsministeriet i en pressemeddelelse. Trump forsøgte ellers at få dekretet godkendt ved at fjerne Irak fra listen, men det giver fortsat ikke tilstrækkelig beskyttelse mod religiøs forfølgelse, lyder det fra dommerne.

Merkel

I det første møde med Tysklands kansler, Angela Merkel, spørger journalister, »om de ikke skal give hånd,« hvorefter Merkel vender sig mod Trump i Det Hvide Hus og spørger, »om han vil give hånd.« På tv-klippet, der er gået verden rundt, svarer Trump ikke, selv om han til samtlige andre møder har rystet hænder med mandlige verdensledere. Senere giver de to hinanden hånden efter et fælles pressemøde.

NATO

På mødet med Merkel gentager Trump sin generelle støtte til NATO, men skriver samtidig på Twitter: »På trods af hvad I har hørt fra de FALSKE NYHEDER, havde jeg et GODT møde med den tyske forbundskansler Angela Merkel. Ikke desto mindre skylder Tyskland .... ... enorme summer penge til NATO, og USA bør blive betalt mere for det magtfulde og dyre forsvar landet giver Tyskland!'«

Conways mand

Trump nominerer ifølge CNN George T. Conway III til chef for civilafdelingen i justitsministeriet. Han er gift med Trumps nære rådgiver Kellyanne Conway. Hvis Conway godkendes til stillingen, skal han stå i spidsen for undersøgelserne af, hvorvidt Trumps indrejseforbud er lovligt, og hvorvidt Trumps forretningsinteresser er i modstrid med forfatningen.

Søndag

Aflytning

Politikere fra både Repræsentanternes Hus og Senatet udtaler, at de endnu intet bevis har set for Trumps beskyldninger om, at Obama-administrationen skulle have aflyttet ham sidste år.

Mandag

Historisk høring

FBI-chef James B. Comey har »ingen informationer, der underbygger de tweets,« hvor præsident Trump anklager Obama for at have telefonaflyttet Trump Tower. Det siger han under en fem timer lang afhøring.

Tyskland

Tyskland svarer igen på Trumps anklager om, at Tyskland skylder penge på NATO-kontoen: »Der er ikke nogen gældskonto i NATO,« siger forsvarsminister Ursula von der Leyen til Reuters.

Tirsdag

Sundhedsreform

Trump truer på et lukket møde republikanerne med, at hvis de ikke stemmer for hans sundhedsreform, tror han »ærlig talt mange af jer vil miste jeres sæde i 2018«, skriver Politico.  

Ivanka

Trumps datter og rådgiver Ivanka Trump flytter officielt ind i vestfløjen i Det Hvide Hus. Hun har ingen titel, men får et kontor, en regeringstelefon, en computer og sikkerhedsadgang til klassificeret information. Ivanka Trump afviser beskyldninger om nepotisme og siger til Politico, at hun vil »følge alle etiske regler for regeringsansatte«.

Onsdag

Aflytning

Nogle af Donald Trumps personlige samtaler kan være blevet aflyttet i en »utilsigtet« overvågning af udenlandske magter. Det vurderer den republikanske formand for efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus, Devin Nunes, ifølge The Atlantic. Trump har mødt massiv kritik for ikke at kunne dokumentere sin påstand om, at han blev aflyttet per ordre fra daværende præsident Obama. Udtalelsen fra Devin Nunes beviser ifølge Trump, at anklagerne har noget på sig.

Mellemøsten

Forsvarsminister Rex Tillerson udtaler, at USA vil skabe »midlertidige stabile zoner« i Mellemøsten, så flygtninge kan returnere til deres hjemland, mens kampen mod Islamisk Stat og al-Qaeda fortsætter.

Privatliv

Senatet diskuterer muligheden for at afskaffe en række regulativer om retten til privatliv i cyberspace, som Obama-administrationen indførte. Reglerne påbyder blandt andet, at internetudbydere skal have samtykke fra brugeren, før de må indhente informationer om brugerens geografiske placering, finanser, børn og søgehistorik til brug i annoncering og marketingkampagner.

Torsdag

Trumpcare

Chris Collins advarer sine republikanske kollegaer i Repræsenternes Hus om, at hvis ikke de stemmer det nuværende reformudkast igennem fredag, vil Trump helt droppe at reformere Obamas sundhedsreform. I stedet vil præsidenten fortsætte med sin skattereform, siger Collins, der angiveligt har oplysningerne fra budgetchefen i Det Hvide Hus, Mick Mulvaney.

Handel

Trump annoncerer, at han forbereder en række nye præsidentielle dekreter, der skal iværksætte en gennemgang af alle USA’s 14 frihandelsaftaler med henblik på, om de skal genforhandles.

Serie

Trump uge for uge

Politiske initiativer, sejre og nederlag, konflikter i Kongressen, forholdet til allierede og geopolitiske modparter, reaktioner og politiske konfrontationer ...

Uge for uge følger Moderne Tider udviklingen i USA under præsident Trump

Seneste artikler

 • Uge 14 med Trump: Skattelettelser og meningsmålinger

  29. april 2017
  Ballade om muren mod Mexico og dårlige meningsmålinger op til markeringen af Trumps første 100 dage stjal billedet fra en præsident, der hellere ville tale om sin nye skattereform
 • Trump i ugen: USA og Nordkorea optrapper konflikten

  22. april 2017
  Konflikten mellem USA og Nordkorea optrappes, mens Kina forsøger at få parterne tilbage til forhandlingsbordet. En amerikansk demonstration udvikler sig voldeligt, og 21 mennesker arresteres
 • Trumps 11. uge: Angriber syriske regeringsstyrker

  8. april 2017
  Historisk kamp om Trumps kandidat til højesteret, Neil Gorsuch, ender i markant regelændring. Nordkoreakonflikten blusser op, og Trump varsler efter formodet kemisk angreb i Syrien markant skifte i Mellemøstpolitikken med luftangreb på syriske regeringsstyrker
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her