Læsetid: 10 min.

’Det er et tyrkisk valg, ikke et europæisk’

Dansktyrkeren Ayşe Dudu Tepe har brugt ugen i en tyrkisk mandeklub på Vesterbro. Her er hun blevet klogere på det tyrkiske mindretal i Danmark - og på sin egen holdning til Erdoğan og den kommende folkeafstemning
Dansktyrkeren Ayşe Dudu Tepe har brugt ugen i en tyrkisk mandeklub på Vesterbro. Her er hun blevet klogere på det tyrkiske mindretal i Danmark - og på sin egen holdning til Erdoğan og den kommende folkeafstemning

Ayse Dudu Tepe

18. marts 2017

Det er mandag. Jeg bevæger mig med hastige skridt ned ad Halmtorvet på Vesterbro i København. Jeg er på vej ned i en tyrkisk klub. En klub, der mere eller mindre er forbeholdt mænd.

Jeg går to trin op ad en trappe og hiver i en brun dør. Jeg bliver overfaldet af cigaretrøg og blikke, der nøje undersøger min statur. Jeg venter på at skabe øjenkontakt med et menneske. Se mig. Er der ikke noget genkendeligt ved mig? Jeg er en af jeres egne. Vi har nærmest de samme næser. Ingen respons.

»Merhaba,« siger jeg og sætter mig ved et bord, hvor der sidder nogle ældre herrer og spiller kort.  De fleste fortrækker ikke en mine.

Jeg kan ikke vurdere, om de er optaget af spillet, eller om de er ligeglade. Jeg kigger rundt i det spartansk indrettede lokale. Det eneste iøjenfaldende er den limegrønne farve på væggene.

Story of my life

Jeg beslutter mig for, at jeg lige så godt kan lære at elske den, for jeg kommer til at tilbringe en del stunder hernede i de kommende dage. Jeg bemærker at der sidder en journalist og fotograf fra en anden avis. De er her for at tale om Erdoğan. Manden der er på alles læber i disse dage.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • ingemaje lange
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Vivi Rindom
 • odd bjertnes
 • Peter Andersen
 • Leo Nygaard
 • H.C. (Hans Christian) Ebbe
 • Erik Karlsen
 • Hans Aagaard
 • Torben Lindegaard
 • Henrik Brøndum
 • Flemming Berger
 • Peter Wulff
 • Britta B. Hansen
 • Søren Veje
 • Tomas Hoch
 • Michael Kongstad Nielsen
 • Mihail Larsen
 • Anne Eriksen
 • Torben Skov
 • Per Klüver
ingemaje lange, Bjarne Bisgaard Jensen, Vivi Rindom, odd bjertnes, Peter Andersen, Leo Nygaard, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Erik Karlsen, Hans Aagaard, Torben Lindegaard, Henrik Brøndum, Flemming Berger, Peter Wulff, Britta B. Hansen, Søren Veje, Tomas Hoch, Michael Kongstad Nielsen, Mihail Larsen, Anne Eriksen, Torben Skov og Per Klüver anbefalede denne artikel

Kommentarer

Britta B. Hansen

Rigtig fin artikel også i mine øjne.

Jeg kan også følge Ayşe i, at hun har bestemt sig for, ikke at stemme til det kommende valg. Mit spørgsmål er så, hvorfor det så er ønskeligt, at have et tyrkisk pas, som netop giver mulighed for at stemme og være med til at præge sit andet hjemland? Måske netop lige nu, hvor det efter sigende står 50:50.

Naturligvis er pas nr. 2 identitetsbevarende og -givende. Men hvorfor ikke bruge det i en politisk sammenhæng i så afgørende en situation?

Mona Blenstrup, Kim Strøh og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Fint og oplysende sindbillede.. Hvis det er den jævne tyrkers samvær er det forståeligt, hvis de undgår vores værtshus træf med tilsvarende gamle gnavpotter. Har aldrig hørt digte reciteret, og er ret sikker på det heller ikke kommer til at ske..
Referencer fra middelalderligt bondeliv og tilhørende religions opfattelse er sikkert også fremmed for de fleste jævnaldrende Københavnere..
Ikke underligt hvis nogle efterkommere er kommet skævt ud af den mentale spagat i kontrasten til vores moderne præstations samfund

Henrik Brøndum

Udover de mange andre kvaliteter, faldt jeg over at Erdogan har fået økonomien til at blomstre. Det var overraskelse, hvordan det? Hvorfor lykkedes det ikke under den mere sekulære stat?

Torben Skov og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Mine tyrkiske venner i den lokale pizzabar har ikke dobbelt statsborgerskab, kun dansk.
De skal ikke stemme om forfatningsændringen.
De er nemlig kurdere, og har ikke den mindste interesse i Erdogans ve og vel.

"Mine tyrkiske venner i den lokale pizzabar har ikke dobbelt statsborgerskab, kun dansk."

Så er de vel ikke tyrkere, men danskere.

Michael Kongstad Nielsen

Nej Niels, de er lige så meget kurdisk tyrkere som danskere, måske mest det første. De tager hver sommer hjem til landsbyen, som beskrevet her, men de er glade for Danmark og og har en rigtig god forretning her.

" Jeg skal ikke videreføre Tyrkiet fra Danmark. Jeg stemmer ikke ved det forestående valg i Tyrkiet, på trods af at jeg juridisk set er en del af folket. Jeg lader landets befolkning bestemme over deres liv og fremtid."
Men muligheden og rettigheden har hun.
Hvor mange af de valgberettigede mon har det på samme måde.

Det så dobbelt moralske, hvis Dansk-Tyrker (europæer) føler at dette valg er legitim i forhold til demokratiske spille regler, at kunne side et årti på magten er ikke det jeg vil kalde demokratiske udvikling nok mere totalitær styrer, valgt af majoriteten. Hvis man som Europæiske Tyrker stemmer på demokratiske partier i Europa og sammentidig gør ind for Erdoğan, det vil være et faktum at jeres kognitive dissonans er sat helt ude af funktion. Næsten på grænsen til masse psykose, det er set før 1930’ere. ironien bygger sig op.

Touhami Bennour

De seculaire tænker kun for penge, er det de gør også i vesten, fra Trump til junker en passant af de andre. Men interessen for en vestlig borger i udlandet og især de muslimiske lande er meget let,og slet ikke i økonomien men "har homoer også ret i ægteskab" siger de. Entet om levestandar, Sådan var de også for Irak ( Irak var meget modern)og Libyen (og libyen velhavende), Saddam og khaddafi var ikke særlige troende men for en vestlige borger de er muslimsk fra deres forældre og de er det samme.

'Juridisk' er jeg både dansker og tyrker -- står der. Det er hele problemet. Det dobbelte statsborgerskabs jura er Erdogans murbrækker til ... whatever han vil. Men han gør det helt rigtige i sin situation som rettroende muslimsk politisk leder med relativt nære områder, der har passeret de 5% muslimsk befolkning. Da skal man skabe konflikt i de områder efter bedste evne. Evt mellem muslimer, det er fint nok, der jo alligevel martyrer. Bare der bliver tændt op.
Vigtigt er også at bemærke, at de personer i artiklen som ikke har dobbelt statsborgerskab har heller ikke noget problem. De lande som ikke tillader dobbelte statsborgerskaber er ikke de lavesthængende frugter i hvert fald.