Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Jeg er bange for at få en fødselsdepression

En kvinde sidst i 20’erne er bange for at få en fødselsdepression, skriver hun til Moderne Tiders brevkasse
En læser sidst i 20'erne er bange for at få en fødselsdepression. 

En læser sidst i 20'erne er bange for at få en fødselsdepression. 

Miriam Dalsgaard

Moderne Tider
22. april 2017

Kære brevkasse

Jeg er sidst i 20’erne, og folk omkring mig gør det umuligt ikke at tale om og tænke på børn. Men allerede nu har jeg i flere år fokuseret på børn, bare på en let angstfyldt måde, nemlig ved at læse og høre alt, hvad jeg finder, om fødselsdepressioner. Jeg er simpelthen bange for at få en fødselsdepression, en slags angst for at blive angst, og hvis jeg allerede nu er det, jamen hvor galt kan det så ikke gå, hvis jeg først bliver gravid? Skal jeg tvinge mig selv til ikke at læse om den slags, fordi det er usundt for sindet, eller er det o.k. for at forberede sig? Sidst hørte jeg Politikens podcast om det, og den gjorde mig faktisk mere rolig.

Kvinde sidst i 20’erne

Svar fra Kristen Bjørnkjær

Der indtræder en besynderlig metamorfose, når yngre medborgere venter barn – for slet ikke at tale om det, der følger, når fødslen (forhåbentligt) er vel overstået. Hvor de før kunne engagere sig i vigtige samfundsanliggender, er der kun én ting, der tæller, og som pludselig bliver det alt overskyggende samtaleemne, nemlig barnet. Horisonten indsnævres, hvilket jeg personligt ikke bare finder ærgerligt, men direkte anstrengende at være vidne til.

Jeg vil derfor foreslå, at du gør, hvad du kan, for ikke at havne i en fastlåst position, men forsøger at decentralisere dine interesser. Nuvel, en fødselsdepression skal tages alvorligt, helt bestemt, men helst ikke på forhånd. Det lyder grangiveligt, som om du allerede har forberedt dig grundigt nok. Stop det! Det kan du selvfølgelig ikke, hvis andre begynder at snakke om det, men i stedet for at læse flere artikler og bøger foreslår jeg, at du, hver gang du mærker tilskyndelsen, i stedet lytter til den podcast, der har en så beroligende virkning på dig. Det er meget bedre. Prøv også med Mozart.

Svar fra Tine Byrkel

Faktisk skrev jeg engang et filmmanuskript, der hed Graviditet for intelligente kvinder – en fiktion, som desværre aldrig blev til noget. Så kunne jeg bare have henvist dig til den. Det, jeg prøvede at vise, var, hvor fuldkommen syret det er at få et barn. At lade noget vokse inden i sig, som så skal ud, noget, man ikke kan slippe af med, uden at blive ked af det, ikke engang hvis det dør i maven, åh rædsel, og så bare tanken om en fødsel. Heldigvis skal man ikke selv have styr på, hvilken dag nervesystemet eller nyrerne skal udvikles, det er så til gengæld et utroligt kontroltab, man skal acceptere, dér, midt i sin egen krop.

Faktisk tror jeg, at både forelskelse, orgasmer og den særlige fortrængning, som hedder ’sund fornuft’, er opfundet for, at tænkende væsner overhovedet begiver sig ud i den slags. Så på en måde synes jeg, det er ganske smart at fokusere på angsten for at få en fødselsdepression. Det tror jeg ikke, du får, den slags overrumpler gerne. Så dyrk du bare noget podcast om det.

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Randi Christiansen

Det lyder ikke, som om du er klar til at få børn så glem alt om det, før du har fået mere tjek på dine neuroser. Du ved, børn gør som vi gør, ikke som vi siger.

Charlotte Svensgaard

At være angst for angsten svarer til at frygte at der bliver krig fordi hæren har våben. Ja, det har hæren og ja, det er en mulighed at der udbryder krig - men det er også en mulighed at det ikke sker lige foreløbig vel og mærke.
Og bliver du gravid -og beklager jeg gider ikke at smøre remonce på - kan du lige så godt forberede dig på dit livs vildeste op/ned/frem/tilbage ture.
Billedet af den lyksagelige frodige "moderjord" som ligger på divaneseren og spiser druer mens mælken pjask sprøjter ud af babserne til den evigt lykkelige (og rolige) baby - findes bare ikke!
Du aner ikke hvordan en eventuel graviditet bliver - og du ved det heller ike selvom du har været gravid før. Du aner ikke hvordan barnet agerer når det er kommet til verden - heller ikke selv om du allerede har et.
Og så mener jeg i øvrigt at termen "fødselsdepression" bliver voldsomt misbrugt i offentlig regi. Der kan være mange og gode grunde til at men bliver deprimeret under og efter en graviditet, men det har efter min erfaring uhyre lidt med det at gøre at man bliver mor. Det er nærmere omstændighederne omkring det at blive mor som trykker