Læsetid: 5 min.

’Først kom vietnameserne. Så kom palæstinenserne, så kom irakerne, og jeg kunne blive ved’

»Når man spørger en flygtning, hvem der har ansvaret for, at de får et job, svarer alle: ’Det har jeg selv’. Når de har været her i noget tid, siger de: ’Det har kommunen’. Det er et uheldigt skifte,« siger Andreas Kamm, der stopper i Dansk Flygtningehjælp efter 38 år
Andreas Kamm underviste flygtninge i dansk, mens han studerede, hvilket vakte hans interesse for området. »Det begyndte med de vietnamesiske bådflygtninge i den tid, hvor alle var optaget af Vietnam-krigen. Så kom palæstinenserne, så kom irakerne, og jeg kunne blive ved. Det var dragende for mig at møde verdens fænomener i levende live.«

Andreas Kamm underviste flygtninge i dansk, mens han studerede, hvilket vakte hans interesse for området. »Det begyndte med de vietnamesiske bådflygtninge i den tid, hvor alle var optaget af Vietnam-krigen. Så kom palæstinenserne, så kom irakerne, og jeg kunne blive ved. Det var dragende for mig at møde verdens fænomener i levende live.«

Ulrik Hasemann

15. april 2017

Generalsekretær Andreas Kamm stopper i Dansk Flygtningehjælp efter 38 år i organisationen. Det gør han, mens verden brænder.

Men timingen er rigtig, mener den 68-årige flygtningeforkæmper, der som frontperson har sørget for, at Dansk Flygtningehjælp er blevet en international NGO med enorm indflydelse og en omsætning på omkring tre milliarder kroner.

Men faktisk er det blevet værre at være flygtning, mener Andreas Kamm, hvis største bekymring er, at de europæiske lande ikke får taget sig sammen til at samarbejde om den flygtninge- og migrationsudfordring, der ikke ser ud til at gøre Dansk Flygtningehjælp overflødig lige foreløbig.

– Hvorfor stopper du i Dansk Flygtningehjælp?

»Det er jo i hvert fald ikke, fordi flygtningeproblemet er løst. Vi har længe haft et kryds i kalenderen i den periode, hvor jeg skulle holde op. Og efter 38 år er det et spørgsmål om timing. Det handler ikke om drama, men jeg er fyldt 68, og det er måske et meget passende tidspunkt. Nu vil jeg lettes for det ansvar, jeg har haft i mange år. Men jeg har ikke planer om at erklære mig pensionist.«

– Hvad skal du så lave nu?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Thaarup Nyberg
  • Robert Ørsted-Jensen
Jens Thaarup Nyberg og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

" Når man spørger en flygtning, hvem der har ansvaret for, at de får et job, svarer alle: ’Det har jeg selv’. Men når de har været her i noget tid, siger de: ’Det har kommunen’. "

Tankevækkende, at dette skulle komme fra en person med en vid horisont - en verdensmand.
Tænkes videre, fører det til en opfattelse om, at jobcentrenes og deres regelsæt afskaffes, og ansvaret overlades til arbejdstagers- og giver.
Hvis så denne frihed, der følger med ansvaret, følges op med UBI-Basisindkomst, følges udsagnet helt til dørs.
Men det er vel for meget at tillægge Andreas Kamp.

"»Det er meget nemt. Det er bare at styrke fællesskaberne om løsningerne. Jeg er meget ked af at se, at verdens lande har svært ved at stå sammen om de globale løsninger, både i FN, EU og andre lignende fællesskaber.«"

Kam ligger under for en liberal-borgerlig illusion om at de nævnte institutioner fungerer som fællesskaber; det gør de ikke. Nok er enkelte af dem (EU naturligvis undtaget) dannet med forhåbninger om at nationer bi- og multilateralt kan konsultere hinanden, samarbejde og skabe fredelig, bæredygtig fremgang, såvel regionalt som globalt, men den allestedsnærværende og intimiderende, kapitalistiske verdensorden - som faciliteter utilitarisme, eroderer også disse institutioners muligheder for at udgøre genuine, ansvarlige fællesskaber. I stedet bruges de opportunt af verdens magter, som via skueprocesser og populitiske lappeløsninger slører at de strukturer, som i hovedsagen (re)producerer bl.a. fattigdom og flygtningeproblemer, fastholdes.

Jens Thaarup Nyberg, Bjarne Bisgaard Jensen, Randi Christiansen, Karsten Aaen og Jan Pedersen anbefalede denne kommentar