Baggrund
Læsetid: 6 min.

Hvor skal du hen, Isco?

Kampen mellem de to bedste fodboldklubber i verden, FC Barcelona og Real Madrid, er intens lige nu. Hvem vinder La Liga? Bliver det én af de to, der skal løfte Champions League-pokalen højt i vejret den 3. juni? Imens spejder Reals playmaker, Isco, efter klare signaler om fremtiden
Hvem ved? Måske havner Real Madrids Isco i Barcelona som Iniestas naturlige efterfølger. Vi taler trods alt om klodens to bedste fodboldklubber, hvis midtbaneguder er aldrende.

Hvem ved? Måske havner Real Madrids Isco i Barcelona som Iniestas naturlige efterfølger. Vi taler trods alt om klodens to bedste fodboldklubber, hvis midtbaneguder er aldrende.

VMO/CDV

Moderne Tider
15. april 2017

Højst overraskende tabte FC Barcelona 0-2 på La Rosaleda til Malaga i den spanske liga sidste weekend. Neymar fik rødt kort og risikerer nu at skulle sidde over i den altafgørende clásico mellem catalonierne og Real Madrid den 23. april.

Tidligere på weekenden kunne Real mere eller mindre have sikret sig mesterskabet før tid med en sejr over byrivalerne fra Atletico Madrid. Men efter lang tids 1-0-føring endte El Derbi på Santiago Bernabéu 1-1 efter en signaturscoring fra Atleticos franske verdensstjerne, Antoine Griezmann.

I denne weekend gæster Real Madrid Sporting Gijon, og Barca tager imod Real Sociedad på Camp Nou.

Det er en intens tid for begge hold. At vinde La Liga Santander i disse år svarer til at vinde verdensmesterskabet. Glem ikke Champions League, som Real ganske vist nedtoner, men selvfølgelig vil gøre alt for at vinde for tredje gang på bare fire år. I år må Barcelona betragtes som joker med Bayern München som bookmakerfavorit og Real Madrid lige i hælene.

Atletico Madrid har i denne sæson ikke blot kæmpet med skader og rod i taktikken, men også med et skrøbeligt selvbillede af lige dele underhunde og europæisk magtfaktor.

Atleticos kvartfinalemodstander i Champions League er engelske Leicester. Ifølge præsidenten, Enrique Cerezo, er ligheden mellem de to klubber slående:

»Spillere fra mandskaber med mindre budgetter kan stadig blive store spillere, og det er lykkedes for os at bygge et godt hold; vi har haft en vidunderlig træner, vi begyndte sæsonen godt, og vi har holdt momentum. Den økonomiske forskel på klubber er værd at huske på, men når alt kommer til alt, behøver den ikke at være afgørende. Sådan var det også for Leicester. De konkurrerede mod hold som Chelsea, Manchester City og Manchester United. Så da de vandt Premier League var det en kæmpestor bedrift,« udtalte Cerezo.

Aldrende midtbane

Fodbold er fuld af spejlbilleder. I disse uger spiller Real Madrid kvartfinaler mod Bayern München, et tysk powerhouse, som den spanske kongeklub både har slået sig på og brugt som affyringsrampe for finaler. I år bliver historien ikke mindre kulørt af, at det er den tidligere Real-træner, Carlo Ancelotti, Zinedine Zidanes lærermester, der svinger taktstokken i Bayern.

Zoom ind på midtbanen. Bayern har Xabi Alonso, der fra sin dybe plads i banen orkestrerer spillet og slår snorlige tværpasninger. Alonso er 35 år. Barcelona har Andrés Iniesta, fodboldens Houdini, men den 32-årige midtbanegeneral, der har taget hele den mytologiske tur fra La Masia-akademiets skolebænk til A-holdet ved siden af Xavi, har virket træt og en anelse malplaceret på det seneste.

Atletico har ikke den slags profiler, men satser på sammenhold og zero tolerance i de stramme kæder. Real Madrid har kroaten Luka Modrić. Han er 31 år og har også virket underligt idéforladt i denne sæson.

En rigtig madridismo

Men hvad nu med Reals Isco? Er det ikke på tide at få ham i spil?

Efter sigende skulle kontrakten allerede ligge på forhandlingsbordet. Seks millioner euro pr. sæson over de næste seks år. Alligevel, beretter den madrilenske sportsavis Marca, vil Isco første skrive under, når han er helt sikker på, at Zidane anerkender hans store betydning. Og når den 44-årige franskmand i øvrigt har en plan med den sorthårede spanier, hvis rigtige navn er Francisco Román Alarcón Suárez.

Publikum og fans har han for længst vundet. Han er hjemmeavl, han kan diktere kampe (dog bedst mod de mindre modstandere), og så repræsenterer han lige præcis det elegante drive på grønsværen, som især efter Emilio Butragueño har karakteriseret madridismo’en. De er vilde med Isco. Det var ham, der sikrede sejren forrige weekend over Alavés med sit kanonskud fra spids vinkel.

Men hvad er Iscos rolle på et mandskab, som både skal rumme balancespillere og tårnhøje egoer? Et mandskab, som har virket fastlåst rent taktisk?

Ifølge Marca vil Isco ikke bare spille for Real Madrid, men være en selvsagt starter også mod de største hold.

På pressemødet efter Alavés-matchen var Zidane selv diplomatisk på grænsen til det intetsigende:

»Tænk på, at vi har vigtige kampe hver tredje dag. Herefter må hver enkelt selv danne sig sin mening. Hvis vi skal vinde La Liga eller Champions League, er alle mand vigtige. Og det ved spillerne. Og derfor: Når Isco spiller, så gør han det rigtig godt. Så er der ikke mere i den sag. Vi er 24 spillere, og her er alle vigtige,« udtalte Zidane.

Så blev han spurgt, om Isco forlænger.

»Naturligvis, for han er Real Madrid-spiller, og han er vigtig for os. Det eneste, han ønsker, er at være her og at spille her. Jeg er glad for hans kamp (mod Alavés, red.). Han fik de andre til at spille, og han spillede en fejlfri kamp,« konkluderede den franske cheftræner.

Den dynamiske plan

Men hvis Isco er inde i varmen, hvordan skal Zidane (eller en eventuel efterfølger) så benytte ham?

Skal Real spille offensivt eller med en stærk, kompakt midtbane? Svaret er: begge dele. Den dynamiske plan handler om at vide stensikkert, hvornår man gør hvad. Dernæst er spørgsmålet, om Los Blancos opererer med en 6-8-8-formation (altså med kun én defensiv midt), en 6-6-8 (hvor der er to defensiver) eller måske en 6-8-10. Isco kan aldrig påtage sig rollen som 6’er, men han kan godt være en offensiv 8’er, og 10’eren er hans foretrukne position. Han minder på mange måder om Michael Laudrup.

Det giver nogle muligheder. Og det skaber problemer.

I en 4-3-3, hvor BBC (Benzema, Bale og Cristiano) er trekløveret i front, kan Isco spille på spidsen foran eksempelvis Mateo Kovačić og Toni Kroos. Her vil Kroos typisk delvis få en 6’er-rolle og rum til sine lange sideskift og Isco i mere strømlinede 10’er-løb frem i banen.

Den mere langtidsholdbare formation, i hvert fald når man lytter på Reals vandrør, hedder 4-3-1-2. Det synes at være et system, Madrid øver sig på, måske som optakt til Eden Hazards ankomst til klubben og Gareth Bales tilsvarende exit til sommer. Her vil Isco ligge i zonen lige bag Karim Benzema og Cristiano Ronaldo. Systemet gør det også legitimt at operere med den foretrukne 3’er på midtbanen (Casemiro, Modrić og Kroos). Til gengæld bliver det ikke en bred offensiv, selv om man skal huske på, at både Benzema og Cristiano kan veksle mellem decideret boksspiller og falsk winger.

En mere eksotisk variant kan være en 4-2-2-2, hvilket er kendt som den italienske måde at spille ’engelsk’ på. Casemiro og Kroos på midten, James Rodriguez og Isco som offensive 8’ere samt to forwards på toppen.

Desperat opgave

De sagde det også før Atletico-kampen. Det er skæbnens afgørende øjeblik for BBC-trioen, hvis man skal tro de spanske kommentatorer. Faktisk fungerede de to brede fløje bedre under José Mourinho og til dels Carlo Ancelotti. Dengang spillede man rigtig meget på kontra. Tilsvarende er det indlysende, at Bale har haft sine største øjeblikke i klubben, når han har kunnet løbe bolden op mod mål, gerne fra fløjen, mod hold, der har stået forholdsvis højt.

Men sådan har hverdagen ikke været under Zidanes regime. Tænk på det sidste halve års tid. Her har man mødt hold, der igen og igen har forskanset sig dybt. Det er ikke i den slags tålmodige spil i de små rum, at Bale trives bedst. Her er Isco langt bedre.

Zinedine Zidane har en desperat opgave med at revitalisere spillere som Luka Modrić og Gareth Bale. Derudover skal han afgøre, hvem han stoler på, hvem der er fremtidens mand, og om han har mandsmodet til at bygge systemet op efter det. Så længe man ikke kan sige start-11 i Real Madrid uden at tænke på 4-3-3 med indbygget BBC, bliver det svært overhovedet at få et pusterum til at tænke sig om. Og lige så længe bliver det svært for Isco at træffe en endelig afgørelse.

Hvem ved? Måske havner Isco i Barcelona som Iniestas naturlige efterfølger. Vi taler trods alt om klodens to bedste fodboldklubber, hvis midtbaneguder er aldrende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her