Feature
Læsetid: 3 min.

Kina vil vise Vesten, hvordan verden skal ledes

Mens den vestlige verden lammes af manglende handlekraft over for globale kriser, træder Kina frem med et ønske om at ’vejlede’ om den globale verdensorden og internationale sikkerhedspolitik
Kinas præsident Xi Jinping mødes med den amerikanske præsident Donald Trump.

Kinas præsident Xi Jinping mødes med den amerikanske præsident Donald Trump.

Polaris Images

Moderne Tider
29. april 2017

»Den vestligt dominerede verdensorden lakker mod enden, og ikkevestlige lande er begyndt at skabe en ny ramme for internationale anliggender,« sådan lyder det i en kommentar fra Kinas Kommunistiske Partis centrale partiskole:

Xi Jinping har tidligere ved flere lejligheder understreget, at Kina ønsker at ’spille en vigtig rolle’ i skabelsen af en ny verdensorden, der ikke er dikteret fra Washington. Men med sin tale den 17. februar var det første gang, at han udtalte, at Kina vil ’vejlede’ det internationale
samfund.  

Eller med andre ord: Kina ønsker at påvirke opbygningen af en ny verdensorden og tilgangen til den globale sikkerhed. På kinesisk omtales det som ’de to vejledninger’, liangge yindao.

Det er en kursændring i Kinas Kommunistiske Partis undenrigspolitik, hvor partiet er gået fra at fokusere på, hvordan Kina skal integrere sig i det internationale system til i stedet at være med til at forme det.

Det er også et signal om, at Kina ikke længere vil nøjes med at ’skjule sine styrker og holde lav profil’, tao guang yang hui, men i stedet ’søge at opnå resultater’, fenfa youwei. Begreber, der dækker over to centrale standpunkter, der i en årrække har præget diskussionen om Kinas udenrigspolitik.

Har ikke været med til at skrive reglerne

Det er måske ikke i sig selv et skridt væk fra principperne om respekt for andre landes suverænitet, ikkeintervention i andre landes interne affærer og fredelig sameksistens, der blev defineret af tidligere premierminister Zhou Enlai i 1955 og siden har styret Kinas engagement i verden.

Men det er tegn på, at Kina i takt med at vestlige demokratier svækkes af mistillid og manglende handlingskraft ser muligheden for at præge verden på en måde, der vil passe Kina.

Officielt anerkender Kina, at landet til en vis grad har draget fordel af de internationale institutioner og den globale verdensorden, der blev defineret efter Anden Verdenskrig, men spillereglerne på den globale scene blev skrevet uden Kina ved bordet.

Den skævhed ønsker Kina at lave om på, og landet kæmper for større indflydelse som verdens andenstørste økonomi.

Selv henviser den centrale partiskole ikke overraskende til, at den kinesiske civilisations 5.000 år gamle ’glorværdige’ historie, Kinas Kommunistiske Partis bestræbelser gennem de sidste 95 år og fire årtiers økonomisk udvikling tilsammen allerede har vist verden, at: »Vi (Kina, red.) er kvalificerede og har evnen til at blive en ny leder for verdensordenen og den internationale sikkerhed.«

For internationalt samarbejde

Præcis hvilken verdensorden, Kina ønsker sig, er endnu uklart, men i løbet af de sidste hundrede dage med Donald Trump i Det Hvide Hus har Kinas Xi Jinping insisteret på at vise en anden vej og være et modsvar til sin utilregnelige kollega.

Modsat sin immigrationsfjendtlige kollega har Xi Jinping talt for at gøre det lettere at få en permanent arbejdstilladelse i Kina. Da Donald Trump skrottede USA’s handelsaftale med landene på den anden side af Stillehavet, TPP, talte Xi Jinping om at skabe en alternativ handelsaftale mellem Kina og resten af landene i Asien: Regional Comprehensive Economic Partnership.

Da Trump truede med at lukke landets grænser og lade amerikanske interesser styre udenrigspolitikken, insisterede Xi Jinping på global integration og frihandel i sin tale på World Economic Forum i Davos i januar.

Og da Donald Trump i forrige uge truede med militærintervention i Nordkorea, lød opfordringen fra Kina, at det i stedet ville være mere passende at beherske sig og etablere dialog med det lukkede regime.

Det betyder, at Xi Jinping på en række områder har fået lov til at stråle som en leder, der tager ansvar og insisterer på at samarbejde globalt, frem for at lukke sig om sig selv.

Det gør os ikke klogere på, hvordan Kina vil bruge sin globale indflydelse og hvilken verdensorden, Kina forestiller sig, men det viser, at så længe internationale institutioner ikke står i vejen for økonomisk udvikling og stabilitet hjemme, vil Kina formentlig ikke undergrave de politiske, økonomiske og sikkerhedspolitiske grundsten i internationalt samarbejde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Statskapitalisme som Deng Zhao Peng mente det er vejen frem hvis vi skal redde verden.
Dårligere kan det næppe blive når man tænker på "markedets" tvivlsomme indsats på klimaområdet.