Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Alex Ahrendtsen

Homer og Hamsun er blandt Dansk Folkepartis kultur- og uddannelsesordfører Alex Ahrendtsens yndlingsforfattere
Homer og Hamsun er blandt Dansk Folkepartis kultur- og uddannelsesordfører Alex Ahrendtsens yndlingsforfattere
Moderne Tider
22. april 2017

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Homers Odysseen. Det er et værk, der er næsten 3.000 år gammelt, og det er stadig levende, som var det skrevet i går. Homer er i mine øjne den største digter, der nogensinde er blevet fostret. Rammefortællingen, sproget, humoren, det fantastiske univers, visdommen, alt på en gang, det findes ikke i et og samme værk andre steder.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det Nye Testamente samlet set. Da jeg var yngre, var det Odysseen. Da jeg blev ældre, blev det Knut Hamsuns sidste værk På gjengrodde stier. Det er mesterlig litteratur. Skrevet i et gnistrende enkelt og rørende norsk, så man ønsker, man selv kunne skrive sådan. Sidst var det David Foenkinos La délicatesse, fordi den gav mig håb om, at nordboere godt kan erobre smukke, sydlandske kvinders hjerter.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Peter Høegs Frøken Smillas fornemmelse for sne. Den var på alles læber, da den udkom, men hold op en skuffelse. Fladt sprog, dødssyg historie og pseudovidenskabelig snik-snak. Jeg blev helt trist på menneskehedens (og anmelderstandens) vegne, da jeg kæmpede mig igennem den.«

Hvilken type læser er du?

»At læse bøger er som at lytte til mennesker. Med nogle bøger er der bare god kemi fra første sætning. Man føler sig i ét med forfatteren. Sproget, indsigten, fortællingen. Andre skal man lige vænne sig til, men efterhånden lærer man at sætte pris på dem. Så er der de bøger, der er dødssyge, kedelige eller intetsigende. Ligegyldigt, hvor meget man anstrenger sig, så orker man ikke at læse videre. Jeg opgiver derfor tit at læse bøger færdige eller har gang i flere på en gang. Jeg er mest til mandlige forfattere med et følsomt og klogt sind, og så kan jeg enormt godt lide amerikanske forfatteres flydende pen.«

Hvornår læser du?

»Det kommer meget i perioder. Min natur er stilhed-storm, stilhed-storm, og sådan er det også med bøger. Pludselig falder jeg over en forfatter, som jeg bliver forelsket i, og så skal jeg læse alt, hvad han har skrevet. Jeg elsker at læse, når der er folk omkring mig. Det er trygt og hyggeligt, når der pusles eller snakkes, bare man lader mig være i mit eget lille læserum.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her