Interview
Læsetid: 1 min.

Læser du bøger: Daniel Dencik

Daniel Dencik, aktuel med bogen ’Sportshjerte’, er vild med den armensk-amerikanske forfatter William Saroyan
Moderne Tider
8. april 2017

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Den unge dristige mand i den flyvende trapez af William Saroyan. Min mor forærede mig den, da jeg lå med influenza 17 år gammel. Jeg kunne se på hende, at her var en særlig gave. Hun fremstod nærmest forelsket og blufærdig, når jeg efterfølgende spurgte hende, hvem denne William Saroyan var. Hendes blik blev tåget og drømmende og ungt. Hun ville ikke sige mere. Det var noget, der ikke fandtes ord for. Men der er så stor livsglæde og ungdommelig kraft i den lille bog. Man kommer til at elske det armenske folk meget højt. Bogen er en samling øvelser i, hvor uanseelig en tildragelse man kan fortælle om – og samtidig gøre det så dybt gribende.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Raymond Carvers noveller. Jeg har nok aldrig følt mig tættere på en anden forfatter. På en bilfærd gennem Amerika i mine 20’ere kom jeg til hans gravsted i det nordvestlige hjørne af det store land. Graven var rejsens mål. Jeg havde kørt en hel lang sommer tværs over kontinentet. Jeg følte, at jeg havde mødt de karakterer, han skrev om.«

»Min første digtsamling skulle udkomme samme efterår. Jeg følte, stolt og nervøs, at jeg snart var parat til at følge i Carvers fodspor. Inden jeg fløj hjem, efterlod jeg prøveomslaget fra min første digtsamling i hans varetægt. Jeg skrev et brev til ham på bagsiden. Til hans enke bad jeg, om hun ikke nok ville lade brevet ligge ved graven et par dage. Det var i nærheden af noget, der hed Horse Heaven Hills.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg holder op, før de dårligste bliver værst.«

Hvilken type læser er du?

»Langsom. Sparsom. Nærsynet.«

Hvornår læser du?

»Fortrinsvis i min ungdom.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her