Interview
Læsetid: 1 min.

Læser du bøger: Knud Wentzel

For litteraturforsker Knud Wentzel, aktuel med bogen ’Min europæiske kanon’, var det en grim overvindelse at komme igennem Marcel Prousts hovedværk
Moderne Tider
29. april 2017

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Grimms eventyr, med et par råd til forhærdede voksne. Læs så mange af eventyrene, du orker, og vælg de tyve mest fascinerende. Læs dem igen! Så langsomt som muligt! Tænk over det enkelte eventyr, som handlende om noget virkeligt, ikke som noget barnligt eller alt-kan-ske-agtigt. Det er udfordrende; men garanteret sjælsudvidende.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Nexøs Pelle Erobreren, som jeg engang har levet med og lært af i flere år – for dens stærke og dybsindige beskrivelser af menneskelig udvikling, for dens gennemtænkte psykiske faser, for dens brogede og velfungerende persongalleri; for dens beskrivelser af undertrykkelsens og kærlighedens smerte, humor, solidaritet. Og for skildringerne af samfundets historiske epoker fra mytisk til utopisk tid, fra de undertryktes synsvinkel, javel. De velbjergede havde Pontoppidans Lykke-Per jo taget sig af.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Svaret forudsætter en vis tvang; vi lever jo i et frit land og plejer at droppe de bøger. Men i min studietid var det en grim overvindelse at læse Prousts På sporet af den tabte tid. Der var maaange bind tilbage efter den berømte madeleinekage. Jeg havde ikke organet for dette talentfulde, men uendeligt indgående, handlingsfattige sjæleri.«

Hvilken type læser er du?

»Bøger om bjergbestigning og skrappe ekspeditioner glider ned som slik. Men ellers er jeg fortsat styret af min litterære fagmand, dvs. svingende mellem indlevelse i personer, handlinger, billeder og analyse af samme. Som regel en sjat eftertanke: Hvad var det, jeg læste?«

Hvornår læser du?

»Altid, når ikke tilværelsens andre gøremål kalder. I betragtning af, at jeg er pensioneret, kørestolsbruger og single, giver det urimelig god tid til at læse.«

 

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her