Interview
Læsetid: 4 min.

Leif Sylvester: Der er ingen rester, når jeg er færdig

Multikunsteren Leif Sylvesters mest venstreorienterede madoplevelse var med den sovjetiske venskabsforening i Kirgisien, hvor han fik serveret fåreøjne. Heldigvis havde han lært et trick af forfatteren Hans Scherfig til at undgå at spise dem
Moderne Tider
8. april 2017

Fra 1-10 hvor venstreorienteret er du?

»Jeg gider ikke sætte tal på, men jeg har de samme indignationer og meninger, om hvad der er rigtigt og forkert, som jeg altid har haft. Men omgivelserne har ændret sig. Murens fald og kapitalens fremmarch i alle lag af samfundet har udvandet venstrefløjen. Men jeg holder stadigvæk med de små og dem, der taber.«

Fra 1-10 hvor madglad er du?

»Jeg er sgu glad for mad, men jeg overspiser ikke længere, så jeg ligger nok på en syv-otte stykker.«

Hvad er din mest venstreorienterede madoplevelse?

»Det var i Kirgisien på kulturrejse med Sovjetisk Venskabsforening. Vi havde sammensat en turne i hele Sovjetunionen, og som kulturformand havde jeg lagt programmet. Sylvester og Svalerne skulle spille, Trille var med, to musikere fra det kongelige kapel, som jeg på stående fod har glemt navnene på, og en grønlandsk musiker. Som kulturformand blev jeg mødt som en boss overalt. Jeg blev inviteret med til kransenedlæggelser og skulle møde den ene fornemme person efter den anden. Da vi nåede til Kirgisien, var jeg igen æresgæst. Og når man er æresgæst i den del af verden, får man serveret deres lokale delikatesser, og her blev jeg altså budt på fåreøjne. De spiser både læberne, kinderne og øjnene på dyret, og øjnene var åbenbart det fineste. Heldigvis havde jeg læst et interview med Hans Scherfig, der fortalte, at det var god skik i Kirgisien at give æren og den fineste spise videre til den ældste person i forsamlingen. Så takket være Scherfig slap jeg for at spise fåreøjne.« 

Hvad finder man altid i dit køkken?

»Ost, en god én.«

Hvad er din livret?

»Det må sgu nok være flæskesteg, som andre laver til mig. Jeg er ikke særlig god til at lave alt muligt spændende mad. Jeg kan kun en syv-otte retter, og den, jeg bedst kan lide, er en fiskeret i ovnen.«

Hvad kunne du – af politiske årsager – aldrig finde på at spise?

»Gåseleverpostej. Jeg har set en dokumentarfilm, om hvordan de mishandler og stopfordrer gæssene, indtil leveren sprænger. Det var grimt. Engang spiste jeg også meget medister, men efter at have set en film om pølseproduktion, som viste, hvor ulækre pølserne er uden stivelse, så holder jeg mig også fra dem. Filmen viste to pølser, én med og én uden stivelse, og da de skar dén over uden stivelse, væltede det ud med gråt, mudret vand.«

Er der noget, du skammer dig over at elske at spise, fordi det ikke harmonerer med din politiske overbevisning?

»Nej, der er ikke noget, jeg skammer mig over politisk, men der er masser jeg skammer mig over at spise, fordi jeg er lidt godt i stand. Når jeg skal være rigtig, rigtig fræk, så får den lige med en ordentlig omgang spegepølse. Rugbrød, et lag fedt og så nogle skiver spegepølse.«

Hvad gør du med rester?

»Der er ikke noget tilbage, når jeg er færdig med at spise.«

Hvor ofte spiser du kød?

»Gerne ofte. Men for tiden spiser vi vel kød en gang eller to om ugen. Vi prøver at spise sundt og slankende, så den står tit på salat.« 

Har du en madpolitisk kæphest?

»Min kæphest må næsten være at spise op. Det kommer fra barndommen af, for der var sgu ikke noget valg dengang.«

Hvor bevidst er du om at bruge mad aktivt som en identitetsmarkør?

»Jeg tager hensyn til min sundhed, men jeg er skideligeglad med mad som identitet. Fuck det.«

Sofie Holm Larsen

Hvad er den mest højreorienterede spise, du kan komme i tanke om?

»Det hele er efterhånden blevet allemandseje. Det, der før i tiden var kapitalistisk som østers og champagne, har arbejderklassen taget til sig. Kapitalisterne har ikke noget tilbage. Vi har taget deres østers, deres damer og deres fornemme rejser til udlandet. Nu mangler vi kun deres flyvemaskiner.«

Hvad er det bedste venstrefløjen har tilført madkulturen?

»Jeg ved ikke, om det er højrefløjen eller venstrefløjen, der er på spil, men jeg kan godt lide Papirøen og Torvehallerne i København. Sådan nogle steder med små madboder fra hele verden. Selv om det har et kapitalistisk udgangspunkt, så har det et mangfoldigt udtryk, som jeg er rigtig glad for.«
 

Livretten

Fisk i ovnen 

Læg fisk, sej eller torsk, i en stor bradepande. Fyr noget fiskefond i.

Lav derefter en slags mayonnaise med rødløg, peberrod, kapers og sennep.

Smør cremen på fisken, drys lidt persille på og bag dem en halv times tid på 180 grader.

Kog kartofler og brug snasket fra bradepanden som sovs.

Joachim Sperling: Han skal have lov til at drømme

»Leif Sylvester er formidabel både som kunstner og levemand. Derfor er det ok, at han ikke vil spise gåseleverpostej – han har jo fanget, at venstrefløjen fint har annekteret andre af højrefløjens luksusgodter. Champagnen køber man biodynamisk hos Petillion eller Rosforth&Rosforth, og skaldyrene er en gammel arbejderspise i Frankrig, som jeg har gjort opmærksom på mange gange. Jeg ved ikke, om Leif Sylvester går op i den slags, men det er også ligegyldigt, når det er ham.«

»Jeg fornemmer, at Leif Sylvester accepterer vores samfundsmodel, selv om den bygger på markedsøkonomi. Han har jo oplevet lidt af hvert som rejsende, og må kunne se, at der skal meget til at matche en samfundsmodel, hvor de fleste har råd til lidt luksus. Men for min skyld behøver han ikke at skrifte, ligesom mange andre gamle venstreorienterede har gjort. Sådan nogle som Ralf Pittelkow og Lars Hedegaard er ulidelige, hvis man spørger mig. Leif Sylvester skal have lov til at have sine drømme, uanset hvor utopiske de måtte være.«

Serie

De røde spiser

De Røde Spiser – Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin – politiserer alt det, vi putter i munden. Mad er gennemsyret af identitet og ideologi: Hvem er vi, hvor kommer vi fra, og hvem vil vi gerne være, når vi spiser? Et fornuftigt venstreorienteret menneske bør selvfølgelig spise venstreorienteret mad. Men hvad er det? Hvor ligger bælgfrugter på den politiske skala, og er hummeren egentligt rød eller blå?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her