Baggrund
Læsetid: 4 min.

Trumps 11. uge: Angriber syriske regeringsstyrker

Historisk kamp om Trumps kandidat til højesteret, Neil Gorsuch, ender i markant regelændring. Nordkoreakonflikten blusser op, og Trump varsler efter formodet kemisk angreb i Syrien markant skifte i Mellemøstpolitikken med luftangreb på syriske regeringsstyrker
Natten til fredag dansk tid angreb USA en syrisk luftbase med krydsermissiler. Det uventede angreb var en reaktion Damaskus-regimets angigelige brug af giftgas mod civilbfolkningen i en en by i det nordlige Syrien tidligere på ugen.

Natten til fredag dansk tid angreb USA en syrisk luftbase med krydsermissiler. Det uventede angreb var en reaktion Damaskus-regimets angigelige brug af giftgas mod civilbfolkningen i en en by i det nordlige Syrien tidligere på ugen.

Cem Genco

Moderne Tider
8. april 2017

Fredag

Syrien · Trump dropper målet om at presse Bashar al-Assad fra magten i Syrien, og markerer dermed et skift fra Obamas Mellemøstpolitik. »Der er en politisk realitet, vi bliver nødt til at acceptere,« siger talsperson Sean Spicer til pressen, hvor han gør det klart, at kampen mod Islamisk Stat er topprioritet.

Immunitet · Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn kræver immunitet for at vidne i undersøgelsen af eventuelle forbindelser mellem Rusland og Trumps stab. Han får opbakning af præsidenten på Twitter, fordi demokraterne og medierne ifølge Trump fører en »heksejagt« mod Flynn. Senatets Efterretningskomite afviser immunitet som en mulighed.

Højesteret · To demokrater melder sig klar til at bakke op om Trumps nominering af Neil Gorsuch til højesteretsdommer, mens flertallet fortsat ser ud til at blokere. Trump mangler i alt otte stemmer fra demokraterne, og der er lagt op til hård kamp i Senatet.

Lørdag

Budgetter · Trumps administration offentliggør indtægter for sine nuværende ansatte. Her fremgår det, at datteren, Ivanka Trump, og hendes forlovede, Trumps seniorrådgiver Jared Kushner, fortsat tjener stort på deres ejendomsinvesteringer, selv om de sidder i Det Hvide Hus.

Søndag

FN · FN advarer om en »alarmerende og udemokratisk« trend i USA, efter 19 stater har indført metoder til at kriminalisere fredfyldte demonstrationer.

Sundhedsreform · Trump kæmper stadig for at fjerne Obamacare og erstatte den med en ny sundhedspakke. Alle, der tror, at planen er død, kender ikke »kærligheden og styrken« i Det Republikanske Parti, skriver han på Twitter.

Mandag

Højesteret · Demokraterne sikrer de 41 stemmer, der skal til for at blokere for Neil Gorsuchs som højesteretsdommer. Senatets majoritetsleder Mitch McConnel kalder det »et nyt lavpunkt« og melder sig klar til helt at ændre reglerne, så republikanerne kan stemme Gorsuch igennem med et simpelt flertal – det ville i så fald være en radikal ændring af måden, det amerikanske demokrati fungerer på.

Nordkorea · Trump vil »løse Nordkorea« uden Kinas hjælp, siger han til Financial Times. Spurgt til hvordan han vil gøre det, svarer præsidenten: »Det har jeg ikke tænkt mig at fortælle dig.« Udtalelsen kommer fire dage før Trumps første møde med Kinas præsident Xi Jinping. 

Susan Rice · Obamas tidligere sikkerhedsrådgiver Susan Rice har i sin tid på posten bedt om at se identiteten på ellers unavngivne personer i efterretningsdokumenter, på personer relateret til Trump. Det skriver Bloomberg. Det giver medvind til præsident Trumps beskyldninger om, at Obama har stået for aflytning af Trump under valgkampen.

Egypten · Trump skifter kurs over for Egyptens brutale og autoritære leder, Abdel Fattah El-Sisi, der ifølge Trump har »gjort et fantastisk stykke arbejde i en meget svær situation«. Trump signalerer med udtalelsen, at han er klar til at samarbejde med selv de mest udemokratiske ledere i kampen mod international terrorisme.

Tirsdag

Syrien · Talsperson Sean Spicer kalder Assads angivelige brug af ulovlig nervegas i Syrien for »en konsekvens« af Obamas »svaghed«.

Arbejdsmarkedet · Trump tilbageruller Obamas såkaldte ’Fair Pay and Safe Workplace’-dekret, der skulle sikre, at virksomheder med føderale kontrakter har gennemsigtighed i løn og bekæmper diskrimination.

Internetfrihed · Trump underskriver en internetlov, der skal gøre det muligt for store televirksomheder at dele brugernes browserhistorik med andre virksomheder uden brugerens tilladelse.

Onsdag

Steve Bannon · Rådgiver og tidligere Breitbart-chef Steve Bannon bliver fjernet fra Det Nationale Sikkerhedsråd. Ifølge Det Hvide Hus var Bannon blot indsat for at holde øje med Michael Flynn, og vicepræsident Mike Pence siger, at Bannon fortsat er »højt værdsat« og stadig vil spille en central rolle.

Susan Rice · Trump siger til New York Times, at Susan Rice muligvis har begået noget kriminelt ved at søge efter navne på Trumps folk i efterretningstjenestens rapporter. Han har ingen beviser, men siger, at det kan være »en af de største historier i vores tid«. Flere efterretningskilder har ifølge New York Times meldt ud, at Rice ikke har gjort noget usædvanligt eller kriminelt. Selv afviser Rice »fuldstændig«, at hun havde til hensigt at bruge sine efterspørgsler på navne til »politiske formål«.

Syrien · Trump siger på et pressemøde, at Assads kemiske angreb i Syrien og de efterfølgende billeder af »uskyldige babyer« har fået ham til at gentænke sin tilgang, samt at »noget skal ske«. Det foregår få dage efter, at Det Hvide Hus kaldte det »fjollet« at fokusere på at fjerne Assad.

Torsdag

Syrien · Trump angriber syriske regeringsstyrker med mere end 50 Tomohawk-missiler. Luftangrebet er det første direkte militære skridt, USA har taget over for Assad i den seks år lange borgerkrig i Syrien. I et TV-transmitteret pressemøde beder Trump »alle civiliserede nationer om at stille sig bag os« mod »blodsudgydelserne i Syrien«. Tidligere torsdag sagde udenrigsminister Rex Tillersson, at »Assads rolle i fremtiden er usikker«.

Højesteret · Demokraterne blokerer Neil Gorsuch som højesteretsdommer i et historisk sammenstød med Republikanerne. Som varslet ændrer republikanerne derfor Senatets regler, så Gorsuchs nominering kan gå igennem med et simpelt flertal. Det understreger den intense konflikt mellem partierne og ændrer fundamentalt ved Senatets procedurer.

Kina · Kinas præsident, Xi Jinping, ankommer til det første møde med Trump i Florida, hvortil Trump siger, at de skal tale om uretfærdige handelsaftaler og »selvfølgelig Nordkorea«.

Serie

Trump uge for uge

Politiske initiativer, sejre og nederlag, konflikter i Kongressen, forholdet til allierede og geopolitiske modparter, reaktioner og politiske konfrontationer ...

Uge for uge følger Moderne Tider udviklingen i USA under præsident Trump

Seneste artikler

 • Uge 14 med Trump: Skattelettelser og meningsmålinger

  29. april 2017
  Ballade om muren mod Mexico og dårlige meningsmålinger op til markeringen af Trumps første 100 dage stjal billedet fra en præsident, der hellere ville tale om sin nye skattereform
 • Trump i ugen: USA og Nordkorea optrapper konflikten

  22. april 2017
  Konflikten mellem USA og Nordkorea optrappes, mens Kina forsøger at få parterne tilbage til forhandlingsbordet. En amerikansk demonstration udvikler sig voldeligt, og 21 mennesker arresteres
 • Trumps 10. uge: ’Rebelske republikanere, pas på!’

  1. april 2017
  Præsidenten tabte slaget om sundhedsreformen, men vandt klimakrigen. Mødet med en tidligere russisk kontraspion belastede Trumps tætte rådgiver og svigersøn, samtidig med at førstedatter Ivanka Trump flyttede officielt ind i Det Hvide Hus
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her