Læsetid: 4 min.

Uge 14 med Trump: Skattelettelser og meningsmålinger

Ballade om muren mod Mexico og dårlige meningsmålinger op til markeringen af Trumps første 100 dage stjal billedet fra en præsident, der hellere ville tale om sin nye skattereform
29. april 2017

FREDAG

Skattelettelser I

Præsident Trump annoncerer, at han vil offentliggøre skitserne til sin plan for historiske skattelettelser den kommende uge.

»De vil være større, tror jeg, end skattelettelser nogensinde før har været. Måske de største skattelettelser, vi nogensinde har set,« skriver han på twitter.

LØRDAG

Science-march

Verden over gennemføres ’March for Science’ – over 600 demonstrationer. Officielt er de ikke politiske, men forud for marchen udtalte organisatorerne, at videnskaben var under angreb fra Trump-administrationen.

Som svar udsender Trump en erklæring om, at han godt er klar over, at det videnskabelige miljø er kritisk over for hans »anstrengelser for at nå mål med hensyn til både økonomisk vækst og beskyttelse af miljøet.« Og videre: »Vi skal huske, at stringent videnskab ikke er styret af ideologi, men af en ånd af ærlig søgen og robust debat.«

SØNDAG

Mexicomuren

Trump har lovet, at han inden for sine første 100 dage ville få sine planer om muren til Mexico igennem Kongressen. Her har han bedt om en milliard dollar til at gå i gang. Trump har tidligere insisteret på, at Mexico skal betale, men søndag morgen tweeter han lidt i land: »Mexico skal betale for muren på den ene eller den anden måde og på et eller andet tidspunkt«. CNN citerer senere justitsminister Jeff Session for at sige, at »han ikke regner med, at Mexico kommer til at betale direkte for muren, men at der er andre måder at få milliarderne fra mexicanerne ind på.«

Nogle dage senere sender Donald Trump en Twitter-hilsen til medierne angående debatten:

»Lad ikke de falske medier fortælle dig, at jeg har skiftet standpunkt med hensyn til muren. Den vil blive bygget og hjælpe med at stoppe narkosmugling, menneskehandel etc.«

Meningsmålinger er FAKE

Flere meningsmålinger viser den laveste opbakning i nyere tid til en præsident: Kun 40-42 procent bakker op om præsidenten, mens omkring 53-54 procent er utilfredse med hans indsats. Blandt de amerikanere, der har stemt på ham, siger 96 procent dog, at de ville gøre det igen.

»Nye meningsmålinger i dag er meget gode, når man tager i betragtning, at de fleste medier er FAKE og næsten altid negative. Jeg ville stadig kunne slå Hillary i en popularitetsafstemning,« tweeter Trump

MANDAG

Nordkorea og FN

Ambassadører fra de 15 lande i FN’s Sikkerhedsråd er i Washington, og her advarer Trump om truslen fra Nordkorea og opfordrer sikkerhedsrådet til at overveje skrappere sanktioner mod Nordkorea. Samtidig indkalder han de 100 amerikanske senatorer til særlig en orientering om situationen. Ifølge Reuters for at sende et signal om sagens alvor til Kim Jong-un.

TIRSDAG

Udvisning af indvandrere

Donald Trump lider et nederlag i en domstol i San Fransisco, hvor en dommer blokerer hans dekret om at tilbageholde føderale midler fra byer, der har en praksis med hensyn til indvandrere, som præsidenten ikke er enig i. Det skriver New York Times.

Trump underskrev i januar et dekret, hvor han lovede at fremskynde udvisning af 11 millioner illegale indvandrere ved eksempelvis at nægte at udbetale milliarder af dollar til byer, der ikke ville samarbejde med udlændingemyndighederne om illegale indvandrere. Sagen ligger nu hos domstolene. »Vi ses i Højesteret,« tweeter Trump.

Ivanka Trump buhet ud i Berlin

Ivanka Trump repræsenterer officielt USA i Berlin til et W20-topmøde, der sigter mod at styrke kvindelige iværksættere. Hun er på scenen til et debatmøde sammen med blandt andre Angela Merkel, og ifølge Politico bliver hun buhet af og tysset på af tilskuerne og bliver stillet kritiske spørgsmål om blandt andet sin rolle i Trumps administration.

»Jeg er vant til det,« udtaler hun efterfølgende.

I kamp mod Canada

Justin Trudeau og Donald Trump udkæmper en krig om tømmer og mælk. Først pålagde USA en straftold på i gennemsnit 20 procent på canadisk tømmer. Nu svarer Canada igen med begrænsninger på salget af udenlandske mælkeprodukter, hvilket gør det næsten umuligt for amerikanske mælkebønder at eksportere til Canada. Trump advarer Trudeau via Twitter:

»Vi vil ikke tolerere det. Bare vent og se!«

ONSDAG

Skattelettelser II

Trumps finansminister, Steven Mnuchin, præsenterer hovedpunkterne i et udspil til en skattereform, der skal give amerikanske virksomheder store skattelettelser. Selskabsskatten skal skæres fra 35 til 15 procent. Også personfradraget skal øges, men der bliver ikke redegjort for, præcis hvordan udspillet skal finansieres. Mnuchin siger, at planen vil betale sig selv gennem vækst og ved at lukke smuthuller i lovgivningen.

TORSDAG

Frihandel

Trump har truet med at annullere NAFTA-aftalen med Mexico og Canada, som blev forhandlet på plads af George Bush og gennemført af Bill Clinton i 1994. Men torsdag annoncerer Det Hvide Hus, at USA ikke vil trække sig fra NAFTA på nuværende tidspunkt, selv om Donald Trump så sent som i sidste uge kaldte den en »katastrofal« handelsaftale for USA.

Nordkorea II

Trump advarer i et interview med Reuters om risikoen for en »kæmpe, kæmpe konflikt« med Nordkorea. Han roser den kinesiske præsident for at forsøge at løse konflikten og siger om Kim Jong-un: »Jeg håber, han er fornuftig.«

Budgetkaos

Den amerikanske stats budget udløber lørdag klokken 12. Staten står derfor uden penge, hvis der ikke er vedtaget et nyt budget. Trump har signaleret, at han kun vil godkende budgettet, hvis der afsættes penge til muren mod Mexico. Uden budget går den amerikanske stat i betalingsstandsning, og stort set hele den føderale stat lukkes ned – blandt andet nationalparker og museer bliver lukket. På twitter og andre medier skyder Trump skylden på demokraterne: »Mens familier forbereder sig på at holde sommerferie i vores nationalparker, truer demokraterne med at lukke dem og lukke regeringen ned. Frygteligt.«

Serie

Trump uge for uge

Politiske initiativer, sejre og nederlag, konflikter i Kongressen, forholdet til allierede og geopolitiske modparter, reaktioner og politiske konfrontationer ...

Uge for uge følger Moderne Tider udviklingen i USA under præsident Trump

Seneste artikler

 • Trump i ugen: USA og Nordkorea optrapper konflikten

  22. april 2017
  Konflikten mellem USA og Nordkorea optrappes, mens Kina forsøger at få parterne tilbage til forhandlingsbordet. En amerikansk demonstration udvikler sig voldeligt, og 21 mennesker arresteres
 • Trumps 11. uge: Angriber syriske regeringsstyrker

  8. april 2017
  Historisk kamp om Trumps kandidat til højesteret, Neil Gorsuch, ender i markant regelændring. Nordkoreakonflikten blusser op, og Trump varsler efter formodet kemisk angreb i Syrien markant skifte i Mellemøstpolitikken med luftangreb på syriske regeringsstyrker
 • Trumps 10. uge: ’Rebelske republikanere, pas på!’

  1. april 2017
  Præsidenten tabte slaget om sundhedsreformen, men vandt klimakrigen. Mødet med en tidligere russisk kontraspion belastede Trumps tætte rådgiver og svigersøn, samtidig med at førstedatter Ivanka Trump flyttede officielt ind i Det Hvide Hus
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu