Læsetid: 13 min.

Venedig er blevet Disneyland for storbyturister. Og mange af Europas storbyer er på samme vej

Antallet af turister i verden eksploderer – fra en kvart milliard om året i 1980’erne til to milliarder om få år. De giver lette penge, men truer også med at omforme byerne, som vi kender dem. Og måske demokratiet
Kinesiske turister på Markusspladsen i Venedig. Kina er på ingen tid blevet verdens største turistgruppe: I 2000 var der ti mio. kinesiske turister i verden, i dag er der 137 mio.

Kinesiske turister på Markusspladsen i Venedig. Kina er på ingen tid blevet verdens største turistgruppe: I 2000 var der ti mio. kinesiske turister i verden, i dag er der 137 mio.

Giulia Mangione

8. april 2017

Venedig vågner ikke dvaskt og langsomt, men med et sæt. Busser og tog ruller ind på stationen, og tusindvis af rullekufferter strømmer ud i de smalle gader. Kærestepar og børnefamilier vandrer ud fra byens hoteller, misser med øjnene, drikker kaffe og tager billeder – kigger på kanalerne, spiser is og shopper silkeslips og håndtasker og gaveæsker med tørret pasta.

På en lille plads midt i det hele får den tyske journalist Petra Reski en espresso ved et bord i solen. Hun har boet i byen siden 1991, hvor hun giftede sig med en venetianer, og hun har set det hele ændre sig.

»Du kan ikke købe en knap til din jakke her i byen. Ingen steder! Turister har jo ikke brug for knapper,« siger hun og slår ud med armene. »Se omkring dig. Her er intet liv overhovedet. Alle er 100 procent turister. Vi er i Disneyland. Vi, der bor her, er pandaer. Truede dyr.«

Hun har ret. Arkitekturen har en uvirkelig fornemmelse. Som en kulisse eller en møbelopstilling i IKEA. Det ligner det menneskelige habitat, men så alligevel slet ikke. Som en drøm, hvor man instinktivt fornemmer, at den er helt gal.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Per Jongberg
 • ingemaje lange
 • Jørgen Wassmann
 • Robert Ørsted-Jensen
 • Anne Eriksen
 • Ruth Gjesing
 • Lise Lotte Rahbek
 • Sören Tolsgaard
 • David Zennaro
Per Jongberg, ingemaje lange, Jørgen Wassmann, Robert Ørsted-Jensen, Anne Eriksen, Ruth Gjesing, Lise Lotte Rahbek, Sören Tolsgaard og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

ole rasmussen

Jeg kender ikke Venedig, men jeg oplever den indre by i København som en bydel, hvor alle aktiviteter i dag handler om at slå plat på turisme og turisterne. Samtidig har take away kulturen snart fjernet den sidste rest af den indre bys oprindelige identitet, som på gadeplan er erstattet af et omfattende svineri i de nedslidte gademiljøer.

Anker Nielsen, ingemaje lange, Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, kjeld jensen, Pia Svendsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Melder mig gerne i grædekoret. Da jeg flyttede til Christianshavn i firserne havde vi bl.a: en kuffertforretning, en boghandel, et posthus, en velassorteret isenkræmmer, en viktualiebutik, en herrefrisør, en specialforretning for arbejdstøj, en bagerbutik, som ikke var enten HOLM eller OLE, en radiomekaniker og en VVS-installatør. Det har vi ikke længere. Til gengæld har vi SevenEleven, Joe&TheJuice, ThaiTakeAway, Lets sushi samt et hav af nye restauranter, isboder og slikbutikker. Meget af det selvfølgelig bundtet op på trafikken til og fra turistmagneten over dem alle: Christiania. Enten kan man klare det eller også flytter man.

Hatten af for den første storby der forbyder rullekufferter og selfiestænger, kufferterne spolerer enhver oplevelse med deres larm, og hvis man skal passere en attraktion er man heldig hvis man ikke rammes af en selfienist i hovedet.

Maj-Britt Kent Hansen

Min arbejdsplads flyttede i 1980 til Christianshavn. I 1996 kom jeg selv til at bo, hvor Amager begynder. Begge steder er efterhånden overrendte. Af folk med og uden rullekufferter. Metroen er stærkt medvirkende til mylderet på Christianshavn, som på ingen måder ligner sig selv mere. Søren Kristensen har allerede nævnt en del af det, der er forsvundet, og som gør, at man nu jages med metroen til Fields i Ørestaden eller Amagercenteret for at kunne købe ind.

Tag en tur med bus 2A fra Amager til Frederiksberg og bemærk, hvorledes rullekufferter m.v. stiger af og på ved hvert stoppested, hvor der er metro eller tog. Og bemærk samtidig, at stoppesteder er sløjfet, hvis de kun betjener de borgere, der bor netop der.

Sådan er tankegangen og byplanlægningen mht. København. Dem det bor der, er det som i Venedig, lige meget med.

Per Torbensen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg kan tilføje at vi i vores andelsboligforening (uden min stemme), holder på med at lovliggøre udlejning gennem AirBnb, i erkendelse af at det allerede finder sted mod foreningens vedtægter. Vi taler med andre ord om en lokalbefolkningen der selv bærer ved til bålet. Kampen mod masseturismen virker på mange måde som en tabt sag.

Maj-Britt Kent Hansen

Min andelsboligforening undgik med nød og næppe lovliggørelse af AirBnb i 2016. Udlejning foregik allerede imod vedtægterne, hvad nogle beboere var meget plaget af. Hoteldrift var der nærmest tale om. Og fest og ballade fra midt på natten, når de "logerende" kom hjem fra byen.

Jeg regner med, at det kun er et spørgsmål om tid, før vi også må acceptere lovliggørelse for dog at få vedtaget nogle regler.

Men vil alle/mange rejse og bo billigt, giver det slid på en ejendom. I vores tilfælde vil reparation og det ekstra slid skulle finansieres over driften. Hvem ønsker det?

Per Torbensen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Som almindelig beboer er det er belastning med de mange turister .

Men det er jo også rart selv at kunne rejse afsted som turist og nyde livet ( - nogen smutter til Bornholm eller andre steder i Danmark,, andre til udenlandske rejsemål).

Alt i alt er det da fint, at det at være turist ikke mere er forbeholdt velhaverne .

Er beklagelsen af turismens "svøbe" ikke udtryk for en lidt dekadent selvstrækkelighed ( - os nok, ligusterhækken o s v).

Maj-Britt Kent Hansen

Selv rejser jeg ikke overvældende meget. Seneste udlandstur var til Bruxelles i 2010, men selvfølgelig skal der være plads både til rejser og turister, som endnu ikke er blevet så blaserte, at de har droppet sightseeing. Blot bør der også levnes plads og tages anstændigt hensyn til beboerne i Venedig, Berlin, Barcelona, København med flere steder.

Michael Kongstad Nielsen

Det siges, at Hammershus er ved at være nedslidt af turister, og Rokkestenen er holdt op med at rokke, så Bornholm må nok hellere geare ned som solskinsø.

ole rasmussen

Jeg vil tro bornholmerene snart skal indlægges med stress, med de voldsomme forandringer i dagligdagen de har fået jf. Michael Kongstad. Vi christianshavnere kan bedre leve med, at vores verden er blevet til et sammenrend af skæve eksistenser, grafitti, svineri og turister som vil se på sammen med sejlskibe, som synes vi er nogle ignorante selvglade eksistenser, som er mere optaget af deres lokale bager er erstattet af kapitalstærke kæder, med alverdens guf til ekstreme priser. Lidt sjov skal man jo have i en by, hvor alle skal tjene kassen.

Michael Kongstad Nielsen

ole rasmussen, én uge om året er stressniveauet helt oppe og klinge på Bornholm, det er når 'Folkemødet' løber af stabelen i Sandvig-Allinge, et arrangement der er tyvstjålet fra Almedalen på Gotland, men som driver af dansk bøf med løg og pomfritter og overnatningspriser svarende til de dyreste hoteller i København.

Michael Friis

Leder Venedig efter en tid der er fortabt? (Inspiration Proust som skrev sit hovedværk i Venedig)
Hvor kan man snart købe en knap til sin jakke?
Dette er blot udvikling. Jeg har besøgt Venedig mange gange.
Byen har i meget lang tid markedsført sig som en turistby. i 1800 tallet blev Canaletto verdenskendt som "portkort" maler.
Verden er i konstant udvikling. Like it or not.
Venedig vil gerne have turister der bruger mange penge. Ikke horder af budget turister. De kan tage til Thailand eller Gran Canaria.
I aviser kan man fra tid til anden læse om hvordan turister svigter Danmark. Vi bruger penge for at tiltrække turister. Men vi vil lideledes helst have de rigtige. Dem der har penge med hjemmefra!