Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Min datter skal ikke i kløerne på de kulturradikale

Den rådvilde
Hvordan skærmer man sit barn mod de kulturradikales had til fri tænkning, vil Den Rådvilde gerne vide. Arkivfoto

Hvordan skærmer man sit barn mod de kulturradikales had til fri tænkning, vil Den Rådvilde gerne vide. Arkivfoto

Finn Frandsen

Moderne Tider
27. maj 2017

Jeg har en begavet og selvstændig datter, der inden længe skal videre fra folkeskolen. Hun er skarp, vidende, selvstændigt tænkende og meget optaget af individuelle frihedsrettigheder og retfærdighed, og hun er ikke bange for at sige sin mening og lægge argumenter bag.

Hvordan får jeg hende igennem gymnasiet og universitetet, uden hun bliver udsat for massiv diskrimination fra den herskende fascistiske mainstream af marxistiske socialkonstruktivister (ja, det er en kontradiktion!) og relativistiske kulturradikale og deres had til frihed og tænkning?

Det er svært at skulle lære forstillelsens kunst til et ungt menneske, der egentlig vil det sande.

Svar I:

Du er for sent ude. Hun har allerede mødt dem. De er alle vegne: på Facebook, i fjernsynet, på Youtube, i bussen, til familiefesterne … ja, selv hjemme på familiematriklen. Der sidder de og troner foran bogreolen i en kreation af Wegner og kalder sig hendes forældre. For vi er alle fascister, socialkonstruktivister og relativister. Mennesker. Og de er nogle kryb.

Det er din datter også – vil jeg tro – selv om hun lyder som en ophøjet skabning. Mon ikke hendes retfærdighed af og til er selvretfærdig … og derfra kan man hurtigt ende i nogle af de andre kategorier.

Så dit spørgsmål burde rettelig lyde: Hvordan holder man sine børn væk fra andre mennesker og fra sig selv? Fra selve livet? Svaret kan du finde i en Paul Auster-novelle. Jeg husker resultatet af anstrengelserne som nedslående.

I øvrigt: Hvis hun er så skarp og selvstændig, som hendes forældre forestiller sig, så klarer hun sig nok. Og hvis ikke, så kan far altid trøste med, at det er de andre, der er dumme … det hjælper en lille smule, et lille øjeblik …

– Susan Knorrenborg

Svar II:

Sådan som du formulerer dig, vil jeg anbefale dig at lade din datter selv finde ud af tilværelsens mysterier. Du skriver jo, at hun er skarp, vidende, selvstændigt tænkende osv. Mon så ikke også at hun snart finder ud af, at din ængstelse er temmelig søgt, og at hendes far ligger under for betonfunderede paratfordomme. Det er vist nogle dage siden, at fundamentalisttyper som Ralf Pittelkow, Karen Jespersen og munkemarxisterne har haft bekymrende indflydelse på universitetet og i uddannelsessystemet.

Hvad angår relativistiske kulturradikales had til frihed og tænkning, vil jeg anbefale din datter at spørge, hvem du konkret sigter til, og om hvornår kulturradikalismen, hvad dén så er for én, har hadet frihed og tænkning?

Det hænder, at man som skribent er lige ved at lade ord som vrøvl og sludder flyde én i apparatet. Den frist er nærværende her. Lad os håbe, at du en dag kan blive bedre oplyst af din skarpe datter. Og lad hende nu være i fred, så hun kan danne sine egne forhåbentligt mere velfunderede anskuelser.

– Georg Metz

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vivi Rindom

Sådan! Det er i min verden et par gode svar.

Helle Brøcker, Torben K L Jensen, Vibeke Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Benny Jensen og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

En noget konstrueret position, vil jeg nok mene. Ingen mennesker kan da være uvidende om, at det er venstrefløjen, der kæmper for friheden og den enkeltes ret, mens højrefløjen vil lægge menigmand under åg og spænde ham for ploven.

Helle Brøcker, Søs Jensen, Randi Christiansen, Egon Stich, David Hertz-Holm, Glenn Lynge Andersen, Hans Larsen, Jeppe Lykke Møller, Estermarie Mandelquist og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hvad med at lade dit barn selv bestemme sin vej, har du givet det en sund opdragelse, skal det nok vælge fornuftigt videre frem. For ældre skal ikke styre og bestemme, de kan råde og vejlede, og håbe på det bedste.

Niels Duus Nielsen

Jeg tror, at brevkassen selv har konstrueret spørgsmålet. Kun venstreorienterede bruger ordet "fascisme" som skældsord, og kun højreorienterede ser marxister som fascister (bemærk, at jeg her modsagde mig selv!!!).

Okay, mennesker er meget forskellige, så der er da en teoretisk chance for, at der findes et sådant virkeligt menneske, men jeg tvivler.

Det forhindrer selvfølgelig ikke, at begge svarene er gode.

Carsten Hansen, Trond Meiring, jørgen djørup, Randi Christiansen, Viggo Okholm, Jakob Lilliendahl, Jørn Andersen, Holger Madsen, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og Benny Jensen anbefalede denne kommentar
Charlotte Svensgaard

"mit barn er uendeligt klogt og vidende - i hvertfald lige indtil hun tager et standpunkt jeg ikke er enig i"

Er det ikke bare det?

Sven Elming, Elisabeth Andersen, Glenn Lynge Andersen, Martin Madsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Den enkeltes frihed i et stærkt solidarisk fællesskab.

Steffen Gliese

Ja, venstreliberal. Måske vi lægger noget forskelligt i ordene, trods alt - eller også har du bare galt fat i det åg, borgerlighed lægger på almindelige mennesker.

David Hertz-Holm, Morten Jespersen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Må jeg foreslå en tur på CBS, eller måske studier udi jura, økonomi eller statskundskab? Så skulle risikoen for at se lyset være til at overse for den unge dame. Ellers er der jo altid CEPOS-akademiet...

Torben Skov, Trond Meiring, Flemming Berger, Egon Stich, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen og Robin Frederiksen anbefalede denne kommentar
Joen Jensen

Det at være venstreorienteret er ikke ensbetydende med, at man abonnerer på hele pakken af kulturradikale, socialkonstruktivistiske, poststrukturalistiske mm. holdninger. Jeg synes, at det alt for ofte bliver taget for givet, at folks synspunkter hænger sammen i bundter, uden at man egentlig spekulerer over, om det skyldes en logisk sammenhæng i selve holdningerne, eller om der snarere er tale om tradition, forstået på den måde, at når vi skal tage stilling til et eller andet, så ser vi på, hvad de, vi plejer at være enige med, mener om den sag. Læg mærke til, at flere kommentatorer går ud fra, at den bekymrede mor står til højre politisk. Det nævner hun faktisk ikke noget om i sit indlæg! Hvis hun er borgerlig, så er jeg det også! Og jeg plejer ellers at stemme på Enhedslisten.

Bjørn Pedersen, Steffen Gliese og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det åg, du bærer rundt på, Michael Pedersen, kan jo være lettet af, at du har et arbejdsliv, der tilfredsstiller dine behov. Det er der desværre mange, der ikke har.

Britt Kristensen

Joen Juel Jensen. Jeg har det på samme måde. Hele mit voksne liv har jeg stemt på SF og været modstander af EU. Hader kapitalens og finanssektorens dominans i vore dages politik. Savner mentaliteten fra forne tider, da det var mennesker og deres trivsel, politik drejede sig om. Nu hører man kun om, at de koster samfundet mange penge.
Men jeg kan ikke snuppe de kultur-radikales holdninger. De forsøger at omdefinere virkelighed og sandhed. Konstruere alting ud fra, hvordan de mener, det skal være. De lukker øjnene for mangt og meget, der ødelægger mennesker og deres liv.

Gustav Alexander

For én gang skyld finder jeg spørgsmålet langt mere intelligent end svaret. Spørgeren forstår både det teoretisk paradoksale i at fæstne socialkonstruktivismen til den historiske materialisme (materialisme!) og forstår samtidig at tendensen gennemsyrer alle gymnasier og universiteter. Jeg blev selv færdig fra gymnasiet i '12 og kan kun bekræfte hendes forståelse af gymnasium og universitet.

Det to svar har travlt med at bortforklare eksistensen af et socialkontruktivistisk konsensus, der kvæler fri tanke: "Næææh, men vi er da alle mennesker og alle mennesker er socialkonstruktivister!" Jeg tror det første svar her berøvede mig et par IQ point.

Georg Metz' præsterer endda helt at misforstå spørgsmålet. Det er jo ikke munkemarxismen der angribes. Det er den teoretisk ufunderede alliance mellem anti-materialistisk kultur teori og hvad de såkaldte "marxister" selv tror er marxisme .. Blot minus den historiske materialisme.

Søren Jacobsen

Svar III: Du skal naturligvis sende din datter på Herlufsholm.

Frederikke Nielsen, Britt Kristensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Svar IV: Du skal naturligvis sende din datter på college i USA. Men undgår Vermont. Der kommer kulturradikale Bernie Sanders fra. Ja, så skulle den vist være på plads.

Søren Jacobsen

Svar V: Du skal naturligvis sende din datter på EUC i frisør lærer eller hvad med køkkenassistent uddannelsen? På EUC finde ingen som helst kulturradikale.

Randi Christiansen

Nu har det jo altid været sådan, at det er at vinde i lotteriet at møde undervisere, som virkelig kan tænke ud af boksen, og jeg kender ikke nogen uddannelsesinstitutioner, som nogensinde har levet op til ambitionen om at lære for livet. Det er klaustrofobiske opdragelsesanstalter, hvis formål er at levere veltrænede soldater til den herskende klasses produktionsapparat. Det er tortur for levende mennesker, som kun de få overlever med forstanden i behold, og giver en stor del af forklaringen på det herskende vanvid.

Randi Christiansen

Det skulle da lige være de kreative uddannelser, men de blir jo holdt i kort snor af det monetær fascistiske system, som ikke tillader kunst for kunstens, fordybelsens og bevidsthedsudvidelsens skyld men kun bruger kunst til kapitalisering.

Steffen Gliese, Torben K L Jensen og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det var dog alligevel en masse ord der findes for at beskrive det eviggyldige generationsoprør og her vil jeg citere den svenske socialdemokratiske statsminister Tage Erlander : "Ungdommen er ikke hvad den har været - og det har den sgu heller aldrig været"

Lars Steffensen

1. Giv hende plads til at lave sine egne fejl og akkumulere sine egne erfaringer. Rådgivning er godt, men personlige erfaringer er bedre. Specielt når man senere er i en presset situation.
2. Læg vægt på fairness. Selvalgt (og ofte ensidig) fairness vinder på den lange bane, selv i omgivelser, der ikke tydeligt værdsætter fairness.
3. Læg vægt på arbejdsmoral. Hvis man er tilstrækkeligt intelligent og tilstrækkelig risikovillig, så bliver ens flid og selvdisciplin ofte den begrænsende faktor.

Viggo Okholm

Hvorfor kommer et spørgsmål fra 17 op nu?
Er det fordi problematikken omkring de frelste på hver sin fløj stadig er aktuelt? eller drømmer forældre stadig om at børn bliver som forældre i holdninger og menneskesyn?
Jeg kan se jeg har blandet mig sidste år, så jeg skal vist lige læse mit vrøvl igen!