Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Min ekskone har mange flere penge end mig

Far, 42
Moderne Tider
6. maj 2017

Min søn skal konfirmeres i denne måned og glæder sig rigtig meget. Hans mor og jeg er skilt, men samarbejder fint med hinanden og skal holde konfirmationen sammen. Min ekskone har mange flere penge end mig. Hun har tilbudt at betale for hele konfirmationen, men det har jeg afvist, og jeg har sparet op til at kunne betale halvdelen af festen.

Jeg ved, at hun giver min søn en rundrejse til USA. Det er en gave, som jeg umuligt kan matche. Jeg ville ønske, at jeg også kunne give ham en oplevelse, han vil huske for livet, men jeg har simpelthen ikke pengene til det. Har brevkassen en god gaveidé? Og hvor parkerer jeg følelsen af utilstrækkelighed?

Svar I:

Jeg forstår dig fuldstændigt. Som enlig mor til tre har jeg heller ikke midlerne til de – synes jeg – helt overgearede fester og gaver, som mange konfirmander får i dag.

Jeg synes, du skal glæde dig over, at ekskonen punger ud til rundrejsen, så den er hjemme.

Mit gaveforslag er et kunstværk. Og hermed mener jeg ikke et altmodisch oliemaleri, men noget i en kunstform, som din søn er optaget af. Det kan være alt fra et signeret litografi til en miniskulptur eller perlepladestreetart på bestilling. Bare det rammer hans smag, som jeg af gode grunde ikke kender. Det behøver ikke være dyrt. Måske kan han endda selv være med til at vælge. Når han en dag flytter hjemmefra, vil han sandsynligvis tage det med sig videre i livet som en særlig hilsen fra dig. 

Angående følelsen af – materiel – utilstrækkelighed: Du vil åbenbart altid blive overhalet indenom af din ekskone, når det gælder gaver og rejser. så er det jo svineheldigt, at den slags ikke betyder noget som helst i det lange løb i forholdet til ens børn. 

Det vigtigste er, at I har en nær og fortrolig relation. Og den opbygger man helt banalt gennem samtaler og tid sammen. Jeg kan næsten garantere, at han senere i livet ikke vil måle dine evner som far og jeres relation efter antallet af skiture, men på, om du var der for ham som menneske.

Den del af faderskabet er ganske gratis. Og foregår hver dag og ikke i bestemte uger på eksotiske destinationer. 

– Line Vaaben

Svar II:

Det er noget pjat at føle utilstrækkelighed på grund af pengemangel. Man kan føle sådan af mange andre grunde, og hvem gør ikke det. Men det fremgår ikke af dit brev, at der skulle være grund til den slags. At du har ydet halvdelen af festen er i materiel forstand mere end nok. Tænk på den fattige enkes skærv i en af de bedre Jesus-lignelser. De rige giver jo af deres overflod, enken giver af sin fattigdom, og Jesus forklarer, at hun går den lige vej ind i saligheden.

Det er måske så meget igen. Men hvis du skal give din søn noget, der matcher USA-rejsen, kan det jo ikke blive på den materielle side af det mulige. Vil du på den baggrund stikke ham en gave med mening, må det være noget, du selv holder af, og som du synes skal gå i arv og gerne før tid. I gamle dage skænkede bedstefar ofte sønnesønnen sin guldkrydder, der hang i en guldkæde på maven. Denne gave symboliserede tiden, der gik, og samtidig kontinuiteten. Meget smukt. Bedstefar havde ikke udgifter, ikke andre end eventuelt til et nyt ur.

Jeg ville, hvis jeg var dig, finde noget vigtigt i dit eje, som du helst ikke vil af med, og forære konfirmanden det ledsaget af en passende kærlig belæring. I øvrigt ved din søn vel godt, at mor er rigere end far.

– Georg Metz

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Charlotte Svensgaard

Har du overvejet at den bedste gave for dit barn er blot at være der og at være nærværende - og at det ikke afhænger af økonomi

Christoffer Pedersen

Alle undtagen verdens rigeste menneske må leve med der altid er nogen der har flere penge end sig selv. Har selv børn der fortæller om de overdådige gaver mv de får af familie og venner. Jeg fortæller mine børn uden omsvøb at jeg ikke er medlem af rigmandsklubben. Men tænk over at du kan give gode minder, oplevelser og på alle mulige andre måder vise kærlighed. Glæd dig over din søn får en fed gave fra hans velstående moder.

Christoffer Pedersen

Rettelse "Har selv børn der fortæller om de overdådige gaver mv DERES VENNER ... får af familie.....

Poul Sørensen

Stem på enhedslisten, så får du bedre råd hen ad vejen.

Poul Sørensen

PS Jeg kan godt lide Georg Metz's svar.

Niels Duus Nielsen

Det er måske lidt for for sent, men mit råd er: Gift dig ikke!