Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Jeg frygter de uendeligt mange tøjvalg

Den famlende forbruger
Moderne Tider
6. maj 2017

Efter ikke at have sat fod i en tøjbutik i tre år har min far givet mig 800 kroner at købe tøj for. Normalt køber jeg aldrig noget fra ny, men går kun i genbrugsbutikker. Jeg frygter de uendeligt mange valg, bryder mig ikke om forbrugerisme og kan ikke overskue at handle online. Samtidig fylder pubertære ideer om stil, smag og hvilke tøjmærker, der passer til min personlighed, også.

Jeg vil gerne bare have det overstået, da køb altid bliver en obsession for mig, og jeg bruger flere uger på at gennemgå alle muligheder, før jeg kan tage et valg. Hvordan gør jeg det her hurtigt, roligt og uden dårlig smag i munden? Man kunne sige, at jeg bare kunne aflevere pengene tilbage og fortsætte mit trygge liv med genbrugstøj. Men jeg vil ikke vise mig over for min familie og kæreste som så uduelig, at jeg ikke engang kan købe tøj.

Svar I:

Det er både en gave og en opgave, du har fået af din far, i hvis synsfelt du nok af og til befinder dig, og hvis succes som forælder bl.a. måles gennem dine evner til at fremstå som kapabelt voksent menneske med ikke al for megen neurotisk modvind i livet.

Træf dine fravalg hjemmefra og gå til opgaven med samme tunnelblik, som når du køber dagligvarer. Medmindre man nyder at udforske tilbudsøerne, er det sjældent, at man kommer ud af et supermarked med en overflødig ananas på dåse helt forpustet af eksistentielle overvejelser om, hvem man er, og hvad man mener om forbrugerisme.

Følg disse trin: 1. Vælg beklædningsgenstand(e). Hvad mangler du mest? Og hvad er sværest at finde brugt i en ordentlig kvalitet? Med ’ordentlig’ mener jeg, at det ikke er ved at falde fra hinanden inden for en overskuelig fremtid. 2. Bestem dig for, hvordan tøjet skal se ud. Jeg foreslår ensfarvet og enten blåt eller rødt. Det er flotte farver. 3. Find ud af, hvor man kan købe det, du gerne vil have. Spørg evt. en ven. 4. Køb det på nettet eller i en butik. Hvis du ikke kan lide at have tøjet på, returnerer du det og starter forfra. 5. Tak din far.

– Lone Nikolajsen

Svar II:

Jeg tror, vi bliver dårligere og dårligere til at træffe beslutninger, fordi vi hele tiden stilles over for valgmuligheder, som adskiller sig meget lidt fra hinanden. I går købte jeg for eksempel nye solbriller efter fire måneders betænkningstid – og måske otte effektive timers jagt både online og i tre forskellige kvarterer i byen – og de briller, jeg endte med at købe, har jeg allerede fortrudt lidt. De mange små valg virker væsentlige i situationen, men i det store perspektiv er de tit ligegyldige.

Nogle af verdens mest succesfulde mennesker går altid i det samme tøj for at minimere dét valg og bruge tiden mere effektivt. Steve Jobs var altid i sort rullekrave, Mark Zuckerberg går i grå T-shirt, og Obama er altid i gråt eller blåt jakkesæt. Nu vælger du at håndtere dit dilemma ved at skrive til en brevkasse, som giver (mindst) to svar, så mit råd er: Se bort fra det råd, Lone Nikolajsen giver, se bort alle andre ideer, se især bort fra nettet. Gå i Tiger of Sweden-butikken, og køb en hvid Farrell 5-skjorte i slim fit.

– Rasmus Elmelund

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her