Interview
Læsetid: 5 min.

’Vi burde beskatte boligen meget, meget mindre’

’Jeg solgte for eksempel en bolig i Søllerød sidste år, hvor ejerne betalte næsten en halv million om året i skat. Tænk, hvor mange penge man skal tjene for at have det til overs? På en bolig, man vel at mærke allerede har betalt. Det er meget voldsomt,’ siger ejendomsmægler Pernille Sams, der hilser den nye boligskataftale velkommen
Moderne Tider
6. maj 2017

Lieberhaverejendomsmægler og tidligere medlem af Folketinget for De Konservative Pernille Sams glæder sig over den nye politiske aftale om boligskatten, fordi den endelig giver afklaring for de mange danskere, der gerne vil købe bolig – ikke mindst i den allerdyreste prisklasse.

Hun afviser, at aftalen primært er til gavn for villaejere nord for København, og fortæller om, hvordan hun mener, boligskatterne burde være langt lavere og mindre kompliceret indrettet.

Hendes kunder betragter sjældent boligen som et investeringsobjekt. For de fleste er den mest af alt rammen om deres liv, som de vil være sikre på, at de har råd til at blive boende i. 

– Hvem bliver den nye boligskataftales vindere?

»Alle boligejerne er vindere, fordi der endelig er lavet en aftale. Det er altid problematisk, når der er usikkerhed om fremtidige regler. For langt de fleste mennesker er køb af bolig den største investering i deres liv, og hovedparten vil bare gerne have en tryg ramme om deres familie. Så skal man også vide, hvad det kommer til at koste. Det har været tydeligt de senere år, at mange har afholdt sig fra at købe, fordi de var usikre på fremtiden i forhold til skatten.«

– Så der er ikke nogle grupper, der får særlige fordele af aftalen?

»Nej, det synes jeg ikke. Man kan sige, at dem, der betaler mest, får størst glæde af en fremtidig sikkerhed.«

– Ifølge kritikere – for eksempel Enhedslisten – gavner aftalen først og fremmest dem med de store boliger nord for København. Hvad siger du til den udlægning?

»Det synes jeg er fuldstændigt forkert. De mennesker, som ejer de boliger, Enhedslisten peger på, har været ekstraordinært hårdt beskattet i mange år med de tidligere regler. Så man kan sige, at når den skattestigning ikke fortsætter, bliver det mindre uretfærdigt for dem. Jeg solgte for eksempel en bolig i Søllerød sidste år, hvor ejerne betalte næsten en halv million om året i skat. Tænk, hvor mange penge man skal tjene for at have det til overs? På en bolig, man vel at mærke allerede har betalt. Det er meget voldsomt. Frem for at kritisere synes jeg hellere, man skulle takke de mennesker for, at de har lyst til at betale så meget til samfundet i skat.«

– Er boligskatten noget, som dine kunder diskuterer?

»Ja for søren. Jeg sælger liebhaverboliger i alle prisklasser – fra den lille bolig ved skovsøen til den store villa på Strandvejen. Og det har været rigtig svært at sælge de helt dyre boliger, fordi ingen vidste, hvor hårdt de ville blive beskattet i fremtiden.«

– Hvad betyder aftalen for dig som ejendomsmægler?

»Den er positiv for alle ejendomsmæglere og for alle, der har lyst til at købe og sælge en bolig.«

– Får du travlt?

»Det har jeg allerede, for markedet er udmærket lige nu. Der, hvor det for alvor betyder noget, er på den dyreste del af markedet, hvor man ikke har turdet disponere på grund af bekymring for ændringer i reglerne.«

– Bliver du selv som privatperson ramt af den nye aftale?

»Boligaftalen påvirker alle, men ikke særskilt mig, for min bolig er ikke oppe i den dyreste kategori.«

– Har den nye aftale et borgerligt ideologisk aftryk?

»Det synes jeg ikke. Det vil et parti som Enhedslisten selvfølgelig sige, fordi de grundlæggende gerne vil have alle mennesker over i en lejebolig. Og ja, hvis man kun ser boligkøb som en investering, kan man få alt muligt ud af det. Men de fleste mennesker ser det ikke på den måde. De køber bare en bolig for at få en ramme om deres liv, og de vil helst vide, om de har råd til det på længere sigt, og at de ikke taber på penge det.«

– Hvis du kunne bestemme, hvordan skulle vi så beskatte danskernes boliger?

»Vi burde beskatte boligen meget, meget mindre. Jeg synes ikke, boligen skal være et skatteobjekt. Jeg synes, reglerne skulle være meget mere enkelt indrettet, hvor man for eksempel betalte et bestemt antal kroner pr. kvadratmeter. Det er alt for kompliceret i dag.«

– Hvad betyder aftalen for dem, der står uden for boligmarkedet, og som gerne vil ind?

»Jeg tror bedre, de tør købe med den nye aftale. Og der er masser af boliger, man kan købe til fornuftige priser. Markedet er smaddergodt, renten er lav, og der er masser af boliger lidt væk fra centrum. Problemet er, at de fleste mennesker gerne vil bo oven på hinanden inde i København, og det er et problem, hvis man er førstegangskøber og ikke har en opsparing. Det er ikke noget nyt på boligmarkedet, at man bliver nødt til at starte sti

lle og bevæge sig opad. Man kan ikke regne med at få sin slutbolig fra starten.«

– Hvad giver dig håb?

»Der er rigtig mange ting, der giver mig håb. Jeg synes blandt andet, at jeg møder mange søde, seje og dygtige unge mennesker hele tiden, som virkelig har noget at byde på.«

– Hvornår mærkede du, at du blev voksen?

»Min mand siger, at det har jeg været altid. Og jeg har nok altid været den lidt snusfornuftige type. Men jo mere jeg kan mærke, at jeg hviler i mig selv, jo mere voksen har jeg følt mig. Jeg har sluppet ungdomsusikkerheden og det dér med: ’Hvad tænker de andre?’ Følelsen af, at man laver noget, man godt kan lide, kan stå inde for og at det nok skal gå – den følelse hører voksenlivet til.«

– Hvis du skulle leve i en anden tid, hvilken skulle det så være?

»Jeg vil helst ikke leve i en anden tid. Den tid, jeg har levet i her i Danmark de seneste 50 år, er utroligt privilegeret. Hvor vi respekterer hinanden og ikke slår hinanden ihjel, og hvor kvinder har fået anderledes gode muligheder.«

– Hvilken sang burde alle høre?

»Jeg elsker musik, så det er svært, men jeg vil vælge Anne Linnet med ’Forårsdag’. Det er en dejlig sang, som giver en menneskelig eftertænksomhed og husker os på, hvad det hele går ud på.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

De høje boligpriser skyldes boligskattestoppet, der har givet luft til prisstigninger i stedet for skattebetaling, for boliger koster, hvad folk har råd til at sætte sig for med det yderste af neglene.
Boligbeskatning presser derfor priserne ned eller holder dem i hvert fald stabile, så folk ikke skal betale så meget i skat af værdien. Lav eller ingen rente mindsker behovet for rentefradrag, men til gengæld vokser udlånsgebyrerne - uden at disse indebærer et fradrag.

Kim Houmøller, Bastian Barx og Torben Skov anbefalede denne kommentar