Læsetid: 7 min.

Erik Jørgen Hansen afslørede velfærdssamfundet som et klassesamfund

Erik Jørgen Hansen var et barn af det 20. århundrede og et forbillede for det 21. århundredes samfundsforskere og intellektuelle. Det er ikke hans skyld, at vi har et klassesamfund, men det er hans fortjeneste, at vi kan gennemskue det
Der er i Erik Jørgen Hansens arbejde en forbindelse mellem social indignation og videnskabelige undersøgelser. Hans livsforløb blev formet af et dobbelt engagement: for den frie forskning og imod social uretfærdighed

Der er i Erik Jørgen Hansens arbejde en forbindelse mellem social indignation og videnskabelige undersøgelser. Hans livsforløb blev formet af et dobbelt engagement: for den frie forskning og imod social uretfærdighed

Sille Veilmark

20. maj 2017

Det største svindelnummer, djævlen nogensinde har lavet, er ifølge en berømt replik i en klassisk amerikansk film, at han har overbevist verden om, at han ikke findes.

Man kunne sige noget tilsvarende om de danske overklasser: Deres definitive triumf er, at resten af samfundet er blevet overbevist om, at klassesamfundet ikke findes.

Det passer bare ikke, Danmark er stadig et klassesamfund. Velfærdsstaten har afviklet meget store dele af fattigdommen, og den har hævet levestandarden for langt de fleste. Men uligheden er groft sagt den samme som altid, den er bare rykket opad.

Det ved vi, fordi det over et halvt århundrede er blevet undersøgt systematisk og dokumenteret omhyggeligt af socialforskeren Erik Jørgen Hansen.

Erik Jørgen Hansen, som døde forrige torsdag, 81 år gammel af et hjertestop, har leveret et formidabelt bidrag til vores fælles viden om samfundet. Han vil blive savnet af sine nærmeste, men for os andre står hans indsigter og forskning tilbage, som noget vi vil blive ved med at se samfundet igennem, når vi analyserer det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • jørgen djørup
 • Runa Lystlund
 • Niels Duus Nielsen
 • Torben K L Jensen
 • Torben Skov
 • Poul Sørensen
 • Henrik Rude Hvid
 • Lise Lotte Rahbek
jørgen djørup, Runa Lystlund, Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, Torben Skov, Poul Sørensen, Henrik Rude Hvid og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

For tre-fire årtier siden havde vi et velfærdssamfund, der kompenserede for klasseforskelle, det er siden systematisk blevet undergravet af den overklasse, man aldrig i tilstrækkeligt omfang fik stækket, fordi ØD strandede, og pensionsordningerne fik en anden udformning, end det var tænkt fra Socialdemokratiets og fagbevægelsens side.

Egon Stich, Kim Houmøller, Torben Skov og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Interresant - men klassekampen er slet ikke overstået. I USA kan man lytte på forskellige progressive nyhedskanaler som TheYoungTyrks (TYT) og The Jimmi Dore show, der ligesom Bernie Sanders taler til et amerikanske proletariat. Et proletariat der eksistere som proletariatet i det tyvende århunderede gjore. Ikke nok med at proletariat eksistere men herrermændene i form de store koncerner eksistere også og de føre netop herrermændenes politik om; at puge penge sammen, en politik der fastholder hele det amerikanske samfund i det tyvende århunderede - helt typisk har de kristne amerikanske vælgere valgt det de opfatter som den gode herrermand (omtalt i biblen) som deres beskytter i form af Trump.
Den amerikanske pengepugnings politik er også smittet af på Danmark, hvor vi er gået bort for den socialdemokratiske politik der bestod af at investere i samfundet og dermed mente man vitterligt hele samfundet både de uudannende, dem der bor ved vandkanten og alle andre steder. Den store ide med den socialdemokratiske politik var; at alt kunne blive rentabelt med investringer og ikke mindst investeringer i uddannelse.... alt hvad vi har i Danmark af stort og småt har vi på grund af investering i udddannelse .....men det er stort set kun enhedslisten der for alvor står fast på dette syn på samfundet, som med den rigtige politik ville kunne lykkes.
- Eksempelvis kunne man øge tilskudet til aftenskoler og man kunne være mere fleksibel med hvad man ville give tilskud til. Det udløste i sin tid et rammaskrig at der blevet givet tilskud til et aftenskole med ølbrygning på programmet, men udviklingen har vist, at ølbrygning har været et af de helt store områder med innovation, så måske man ikke skulle have været så snæversynet. At bringe aftenskolerne tilbage i udlkanten villle kunne skabe netværk, der ville gøre det interessant at bo i provisen. - Ingen ønsker at bo et sted, hvor folk bare sidder og råber af fjernsynet imens de kæmper med deres snæversyn ikke skal ramme dem selv.

Kaj Julin, Kim Houmøller, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Emil Eiberg-Jensen

Citat:

''Der er tre overklasser i det moderne samfund.
En overklasse, som har pengene,
en anden overklasse, som har ledelsesretten,
og en tredje, som har det, han kalder »kundskabsmagten«.
Han beskriver det også som tre former for magt: kapitalmagten, ledelsesmagten og uddannelsesmagten.
Kapitalmagten er den økonomiske overklasse,
ledelsesmagten er administratorerne og departementscheferne, og
uddannelsesmagten ligger hos dem, der bestemmer pensum og gør deres egne meritter til kvalifikationer for alle.''

Da Erik Jørgen Hansen udgav 'Den maskerede klassekamp' i 1990,
- fik han ikke præsenteret den fjerde magt, (som Rune Lykkeberg tilhører), nemlig:
Mediemagten,
- som altid har sat præmisserne og dagsordenen for den demokratiske debat.

Siden 2007 har Internettet har så sat Mediemagten på porten,
og er ved at evaluere præstationerne af de 3 andre,
hvilket i vesten banet vejen for de dagsordener som fx Brexit og Trump har formuleret via de nye medier:

Citat:

''I 1981 var 213 computere fra forskellige universiteter bundet sammen – 10 år efter var tallet mere end 300.000. I 1996 brugte 12 procent af danskerne internet i gennemsnit to timer om ugen. 88 procent brugte ikke internet. I juli 2007 havde 83 procent af den danske befolkning ifølge Danmarks Statistik adgang til internettet fra hjemmet. I 2010 viste en undersøgelse af ovenstående firma, at hele 91 procent af den danske befolkning, havde adgang til internet i deres husstand.''

Internet historie i Wikipedia:
https://da.wikipedia.org/wiki/Internet

Steffen Gliese

Men det sidste er noget vås: alle kan sikre sig adgang og deltage i den magt, der ligger i at bestemme fagindhold - Erik Jørgen Hansen er selv et eksempel på det. Hvis ikke administratorklassen havde stjålet universitetet - og alle andres faglighed også - havde demokratiet hersket.
Der er kun to herskende klasser: ejerskab og ledelse.

Curt Sørensen

En noget Rune Lykkebergsk fortolkning af både Erik Jørgen Hansen og Marx..Endnu en gang afslører Lykkeberg ,at det der egentlig ligger ham mest på sinde i grunden er at promovere sig selv.Og det skal gå hurtigt. Der er ikke tid til intellektuel fordybelse eller nunaceringer. Jeg har megen respekt for Erik Jørgen Hansen, som også var en af mine ungdoms helte . Men Rune Lykkebergs forsøg på at fremstille ham som blot en harmløs kritker af de intellektuelle og det samtigige forsøg på at destruere Marx ved at gøre ham til økonomisk determinist er både fejlagtigt og iøvrigt ikke spor originalt. Tværtimod hører den manøvre til Marx kritikkens konventionelle visdom. Er man virkelig på en 'intellektuel avis' som Information ikke kommet længere her? Marx skal selvfølgelig diskuteres og kritiseres som enhver anden. Men Rune Lykkebergs fejende armbevægelser bidrager ikke til en sådan diskussion og hans tilskæring af Erik Jørgen Hansen så denne kommer til at stå som en forløber for 'jeg har altid ret' Rune er direkte pinlig..

Palle Yndal-Olsen, Kaj Julin, jørgen djørup og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Johannes Lennar

Sålænge der sidder en lille elite og styrer og bestemmer er det et klassesamfund. Det burde ikke komme bag på nogen for dem der interesserer sig for klasseteori.

Staten vil aldrig kunne blive en del af folket og må derfor have en klasse som allierede. Sommetider er det en politisk klasse som i USSR, til andre tider en økonomisk klasse som i kapitalismen.

Ergo skulle man være i tvivl om vi har et klassesamfund så bare check om vi har en stat.

Johannes Lennar

Man kan også se på det historisk:

Det hele startede med den anden internationale der hovedsagligt bestod af revolutionære socialister, demokratiske socialister og revisionistiske socialister. Den anden internationale brød dog sammen ved 1. verdenskrig da arbejderne ikke kunne blive enige om at lave en revolution i stedet for at lave en krig som socialisterne gerne ville have. Pga det mistede de revolutionære socialister fodfæste internationalt set og de revisionistiske socialister vandt frem.

Revisionistisk socialisme går ud på at i stedet for at arbejderne og kapitalisterne er hinandens klassefjender arbejder man i stedet sammen for at forbedre livsbetingelserne. Det er dog ikke særlig smart da det skaber et slags arbejderaristokrat (reaktionære fagforeninger og reaktionært politisk parti).

Den revisionistisk socialisme er så det der er blevet til socialdemokratisme i dag. Men det siger sig selv når arbejderne og kapitalisterne ikke ser hinanden som klassefjender så er klassesamfundet her stadig.

Steffen Gliese

Et klassesamfund behøver jo ikke at være hierarkisk i sin opbygning - eller: det kan favorisere de mange på delvis bekostning af de få.
Af mange grund mener jeg, at produktion - så længe den baserer sig på arbejdskraft - er nødt til at være privat, grundlæggende. Det er ikke af hensyn til kapitalisterne, men af hensyn til det store flertal af lønmodtagere, der skal kunne forlade sig på en stat, der ikke sætter materielt begær over borgernes rettigheder.
Man kan have medarbejdereje og medarbejderindflydelse - men man kan ikke have centralisme, som vi ser det i tidens alliance mellem kapital og politikere: det sker på bekostning af borgernes frihed.

Peter Sterling

I Berlingske står der bl.a: "Den offentlige sektor kan ikke forbedres med flere ressourcer". Resten af befolkningen har dog erkendt, at der er en sammenhæng mellem nedskæringerne i Skat, og de massive skandaler som er opstået deraf, bare ikke f. eks. Cepos og Joakim B. Olsen. Ammitzbøll: "Det er falsk og dybt skadeligt at påstå, at ulighed er et problem".

Skiftende regeringer, dvs. Socialdemokraterne i koalition med virksomhederne, har solgt en lang række offentlige selskaber. Politikerne har travlt med at skære ind til benet med såkaldte reformer og festlighederne fortsætter på 1. klasse, alt i mens Moderniseringsstyrelsen sikrer mere kontrol, tvang og sanktion udliciteret til virksomhederne.

Hvordan smadrer man et samfund? Det lyder som et manifest fra en terorgruppe. Hvorfor bruger vi så mange resurser på terrorbekæmpelse når vil har Cepos, Venstre og Vismændene? Cepos er nu fast del af Vismændene.

Cepos kritiserer den måde, man bruger milliarder af kroner på i de sociale boligbyggerier. "Personlig synes jeg, at vi omfordeler alt for meget". Cepos mener, at politikerne skal helt ud af styringen af den offentlige sektor, dvs. at de ønsker Total Privateje.

Politikerne er under pres fra bl.a. lobbyvirksomheden Cepos, som arbejder for at hæve arbejdstiden, helst til en faldende løn. Dels for at hæve pensionsalderen, forringe pensionsydelser og begrænse adgangen til efterløn og førtidspension, dels ved at forsøge at skubbe flere personer på overførselsindkomst ud på arbejdsmarkedet – selv syge mennesker. Kapitalisme og kannibalisme er tidens ånd.

Rådet for Socialt Udsatte har foretaget nye beregninger på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Fra 2010 til 2011 sparede kommunerne ca. ni milliarder kroner på de kommunale serviceudgifter. Af dem er ca. 7 procent blevet sparet på tilbud til de socialt mest udsatte borgere såsom sindslidende og misbrugere. En gruppe, der ellers kun tegner sig for tre procent af de samlede udgifter på serviceområdet. Socialt udsatte mærker i højere grad end resten af befolkningen kommunernes budgetbesparelser. Hvor de samlede kommunale budgetter i gennemsnit er blevet barberet ca. 4 procent, er der i gennemsnit skåret 8,2 procent af udgifterne til de socialt udsatte.

Vi har et demokrati som bevidst skaber fattigdom. I alt vurderer Eurostat, at 18 procent af den danske befolkning befinder sig i risikozonen for at ryge ud i fattigdom eller bliver socialt ekskluderet. Det er dog ikke et problem for eksperterne som tjener en høj løn på at negligere uligheden. De har ingen FØLING med dem nedskæringerne rammer, og de kender tydeligvis ingen af dem.

Det handler om den samme magtkamp om samfundets penge som har eksisteret til alle tider.

Peter Sterling

Privatiseringen af sundhedsvæsenet har overført milliarder til private virksomheder. Cepos siger: "Det handler ikke om at ansætte flere sygeplejersker lærere eller pædagoger". Sygeplejerskerne knokler nu 140% og stressen ødelægger helbredet.

Blinde politikere med sociale skyklapper på bestemmer, at de rigeste fortsat fortærer stadigt større dele af samfundskagen, dette virker ondt, umoralsk, ulogisk og ødselt, de danske politikere har formået at monopolisere den politiske dagsorden til fordel for virksomhederne og en privilegeret klasse.

Det massive pengedræn i bunden af samfundet er nu et problem for over en million danskere som typisk ikke har adgang til samfundsgoderne. Specielt ser et stigende antal ældre danskere fraværet af penge som et problem. For dem er det besværligt at få hverdagen til at fungere, efterhånden som finanserne rykker længere og længere væk.

Hvis du vil vide hvordan lobbyorganisationer/virksomheder manipulerer, så se dokumentaren "Merchants of Doubt", som er en meget underholdende dokumentar om de korrupte klimabenægtere, der er samtidigt en historisk gennemgang af hvordan The Tobaco Industry betalte lobbyister for at forvrænge den offentlige debat angående om cigaretter medførte cancer, sjovt nok var det ofte de samme personer som var gennemgående benægtere.

Hvor mange penge er der i lobbyorganisationer herhjemme? Debatten om ulighed minder meget om ovenstående, der er mange betalte ulighedsbenægtere, samt aktive højtbetalte spindoktorer som placerer artikler i medierne udelukket med det formål at der skæres yderligere ned i bunden af samfundet.

Ordet Økonomisk Demokrati får en hel ny betydning: De rige betaler for at lobbyvirksomheder fører krig imod velfærdsstaten. Kan man ud fra fordelingen af pengene ved politikernes tiltag udregne "Værdien af en stemme", eller rettere "Værdien af en vælger". Hvad er dagens kurs for en stemme og afhænger den af samfundsværdien af en vælger?

Glem alt om politikernes såkaldte gode hensigter, lyt ikke til deres løgne og nedskæringspropaganda, de arbejder målrettet på at fjerne livsgrundlaget for den ene samfundsgruppe efter den anden, som bliver ofre for denne syge form for liberalkannibalisme. Den moderne politiske magtstruktur har sine rødder i den skjulte manipulation og akkumulation af rigdom til de rigeste.

Omfordelingen fra fattig til rig gavner desuden husejerne, de højtlønnede, virksomhedsejerne og aktionærene som holder Århundredes Fest. Dette handler ikke kun om de 44.141 danskere som tvinges under fattigdomsgrænsen, men også om de hundrede tusinde som i de sidste 20 år er ramt af nedskæringer, samt over en million danskere som år for år får reduceret deres indkomst i forhold til inflationen.

De fleste ved ikke hvilke ekstreme penge beløb de rige poster i lobbyfirmaer, og hvor meget propaganda vi alle bliver udsat for i medierne, men oftest betaler skatteborgerne regningen gennem fradrag på skattebilletten. Antallet af lobbyfirmaer er steget markant i de seneste 20 år og det er nu en storindustri.

Poul Sørensen

Peter Sterling
Ikke nok med det, men definitionen på at være menneske er ved at blive ændret til at være lig med at være det perfekt redskab til at lave penge med.
Menneske = perfekt redskab til at lave penge.
Menneske = perfekt redskab til at lave penge.
Menneske = perfekt redskab til at lave penge.
Menneske = perfekt redskab til at lave penge.
Skoler det perfekte redskab til, at gøre mennesker til redskaber for penge.
Skoler det perfekte redskab til, at gøre mennesker til redskaber for penge.
Skoler det perfekte redskab til, at gøre mennesker til redskaber for penge.
Medier = det perfekte redskab til at huske mennesker på, at menneskers primære funktion er at være et redskab til at tjene penge.
Medier = det perfekte redskab til at huske mennesker på, at menneskers primære funktion er at være et redskab til at tjene penge.
Medier = det perfekte redskab til at huske mennesker på, at menneskers primære funktion er at være et redskab til at tjene penge.