Læsetid: 4 min.

Katinka Bjerregaard: ’Det er dejligt, at man kan få en pølle med god samvittighed’

Hun var vegetar i fire år, indtil hendes craving for spegepølse gik amok. Men hun forstår ikke, hvorfor alle grøntsager ikke er økologiske. Faktisk mener hun, at der burde være et økologidiktatur. Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin taler i denne uge med sangerinde Katinka Bjerregaard
13. maj 2017

– Fra 1-10 hvor venstreorienteret er du?

»En god 8’er. Jeg vil ikke sige, at jeg er revolutionær, men de venstreorienterede værdier og ideer om menneskesyn og solidaritet ligger dybt i min krop. Der har aldrig været nogen, der tvang holdninger ned over hovedet på mig, men mine forældre har altid fået mig til at tage stilling, og man skulle argumentere for sin holdning derhjemme. På et tidspunkt i mine teenageår prøvede jeg at have en ekstrem politisk holdning, men så bad min far mig om at huske, at der altid er to sider af en sag. Måske er det derfor, jeg er endt i den bløde ende af Enhedslisten i dag.«

– Fra 1-10 hvor madglad er du?

»Det er virkelig et svært spørgsmål. For selvfølgelig er jeg glad for mad, det er jo lækkert. Nogle gange føles det bare, som om verden ikke passer til, hvornår jeg er sulten. Jeg har altid lyst til store måltider midt om natten, og engang stod jeg op klokken 2 for at lave konfekt. Når jeg er på turne, som lige nu, er der mange uger med knækbrød og kopnudler, for det er svært at spise ordentligt, mens vi er af sted.«

– Hvad finder man altid i dit køkken?

»Der er altid smøreost fra Philadelphia. Det spiste min mor altid, så det smager af barndom.«

– Hvad er din livret?

»Pizza! Helt klart.«

– Hvad kunne du – af politiske årsager – aldrig finde på at spise?

»Æg fra burhøns. For et par år siden læste jeg en artikel om det, og siden har jeg ikke gjort det. Jeg har faktisk også været medlem af Anima, fordi de facede mig på Roskilde Festival, hvilket er et lidt unfair sted at fange folk – dér er man jo fuld og følsom det meste af tiden. Jeg har også været vegetar, fra jeg var 16 til 21 år, primært på grund af klima og miljø, men det kom selvfølgelig også til at handle om dyrevelfærd. Min far sagde, at det bare var en fase, og så skulle jeg satme vise ham, at det var det ikke. Og det var faktisk nemt for mig at være vegetar, indtil min craving for spegepølse gik helt amok. Selv om jeg ikke er vegetar længere, har jeg stadig stor respekt for, hvordan dyr behandles og vores miljø, så hvis jeg spiser kød, så skal det være økologisk og ordentligt.«

– Hvad er din mest venstreorienterede madoplevelse?

»I indre København er der en økologisk pølsevogn, som laver pølser fra fritgående dyr. Bare fordi man er venstreorienteret, behøver man jo ikke kun spise kogt broccoli. Det er dejligt, at man kan få en pølle med god samvittighed. Den pølsevogn blander to ting, jeg er vild med: fastfood og økologi.«

– Hvor ofte spiser du kød?

»Normalt én til to gange om ugen. Jeg forstår ikke, hvorfor folk ikke kan forstå, at man ikke behøver spise kød hver dag. Det er jo bare dumt.«

– Er der noget, du skammer dig over at elske at spise, fordi det ikke harmonerer med din politiske overbevisning?

»Jeg elsker kopnudler, og jeg får ofte reprimander for det. Det er jo kun E-numre, men jeg kan simpelthen ikke slippe det. Jeg synes, det er så lækkert.«

– Hvad gør du med rester?

»Jeg prøver altid at spise mine rester, men det går ikke altid så godt, fordi jeg ikke er meget hjemme. Når jeg er hjemme fra tour, kan jeg ikke købe stort ind, for så ender det med madspild, når jeg skal af sted to dage efter. Derfor fanges jeg i en dårlig spiral, hvor jeg mest bare spiser knækbrød og Philadelphia. Og kopnudler.«

– Har du en madpolitisk kæphest?

»Alle grøntsager bør være økologiske. Der burde slet ikke være mulighed for at købe andet. Der er så meget sprøjtegift i ikkeøkologisk grøntsager.«

– Hvad er den mest højreorienterede spise, du kan komme i tanke om?

»Jeg tænker på bondemænd, stegt flæsk, sovs og kartofler. Ligesom jeg vil have et økologidiktatur, vil de have et sovsediktatur.«

– Hvad er det værste, venstrefløjen har tilført madkulturen?

»At det handler om at vise sig selv og sin økologi frem. Jeg føler, at et sted som Torvehallerne i København kun er for den kreative, venstreorienterede elite, og det bryder jeg mig ikke om. Hvis man ser på andre lande, er madmarkeder noget, der skaber fælleskab. Torvehallerne er det modsatte. Det er for eksklusivt. Det er gode råvarer, men det er jo primært foie gras og den slags, og det er de færreste, der kan være med der.«

Livretten

Katinkas hjemmelavede yndlingspizza

Få en ven/kæreste til at lave en pizzadej. Lav en tomatsauce. Steg økologisk, hakket oksekød på en pande med krydderier og chili. Skær løg, oliven, rød peber og champignon ud i små skiver. Smid den dåse med ananas, du har i skabet, i skraldespanden! Put ost på toppen. Masser af ost! Og hvidløgsolie! Så kører pizzabussen!

Joachim Sperling: Katinka mangler rytme i køkkenet

Jeg anerkender Katinkas musikalske talent. Hun har star quality og lever allerede et fuldtonet musikerliv. Men som mange andre musikere har hun ikke overskud til at prioritere ordentlig mad. Hun vil nok gerne, men får aldrig rytme i sit køkken, fordi hun konstant er på farten. Bare det, at hun skriver »lav en tomatsauce« får mine advarselslygter til at blinke. Det er faktisk noget, man gør sig umage med.

Kritikken af Torvehallerne er fordomsfuld. Hvorfor ikke fremhæve et godt alternativ? Jeg er heller ikke syg med hendes trang til Philadelphia. Det er et modbydeligt produkt, som hun sikkert smører på knækbrød om morgenen i stedet for at spise noget godt.

I det hele taget er Katinkas fødevareindtag underligt uideologisk – bortset fra det med økologien. Forhåbentligt får hun så meget gang i karrieren, at hun kommer til at tjene ordentlige penge. Mon ikke hun så vil drikke en god champagne til lidt franske østers. Det kunne hun godt trænge til.

Serie

De røde spiser

De Røde Spiser – Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin – politiserer alt det, vi putter i munden. Mad er gennemsyret af identitet og ideologi: Hvem er vi, hvor kommer vi fra, og hvem vil vi gerne være, når vi spiser? Et fornuftigt venstreorienteret menneske bør selvfølgelig spise venstreorienteret mad. Men hvad er det? Hvor ligger bælgfrugter på den politiske skala, og er hummeren egentligt rød eller blå?

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu