Læsetid: 8 min.

I Kina ved de godt, at retten til privatliv er en illusion

Omfattende pointsystemer indsamler oplysninger om kinesiske borgeres adfærd på nettet. ’Kinas nye værktøj til social kontrol’ bliver fænomenet kaldt i vestlige medier, men også på vores breddegrader kontrollerer et lille antal virksomheder en stor andel af onlineaktiviteten
Det er ikke noget nyt, at Kina systematisk indsamler oplysninger om landets borgere. Det nye er, at landet har bedre muligheder for at integrere data fra private virksomheder med statens egne arkiver.

Det er ikke noget nyt, at Kina systematisk indsamler oplysninger om landets borgere. Det nye er, at landet har bedre muligheder for at integrere data fra private virksomheder med statens egne arkiver.

Qilai Shen

6. maj 2017

Yang Yifan køber alt på nettet og betaler alle regninger digtalt. Med det kinesiske svar på Mobilepay, Alipay, betaler hun for alt fra dagligvarer, tøj og restaurantbesøg til serviceydelser, el, vand, internet og telefon. Hun er 37 år, har en mellemlang uddannelse og er en af de mange kinesere, der har set fordelene ved at bruge digitale betalingstjenester.

Hver gang hun gør det, efterlader hun digitale spor. De bliver registreret og analyseret af Ant Financials digitale kreditvurderingssystem, Zhima Credit Management, der ejes af det kinesiske konglomerat Alibaba. Et system, der lige nu testet i en Beta-version på 36 millioner kinesere, hvis digitale liv bliver opsummeret til én samlet score, der fortæller banker og serviceudbydere, om de er til at stole på.

Yang Yifan, der har et lille hostel i Shangrila i den sydvestlige Yunnan-provins er registreret som en god, pålidelig betaler og har en høj troværdighedsscore på 760 point. Med så høj en score har hun mulighed for hurtigt at optage billige lån, leje en bil eller en lejlighed uden at skulle betale depositum. Alt det ville en dårlig score i princippet afskære hende fra.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Skoubye
  • Benno Hansen
Christian Skoubye og Benno Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu