Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Anne Sophia Hermansen

De værste bøger er mellemlederlitteraturen og dens ’åndsbollede ledelsesråd’, mener Anne Sophia Hermansen, debatredaktør på Berlingske og mag.art. i litteratur- og idehistorie
De værste bøger er mellemlederlitteraturen og dens ’åndsbollede ledelsesråd’, mener Anne Sophia Hermansen, debatredaktør på Berlingske og mag.art. i litteratur- og idehistorie

Martin Slottemo Lyngstad

Moderne Tider
27. maj 2017

 Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Flere bøger, f.eks. Mesteren og Margarita af Mikhail Bulgakov. En mørkt lysende Stalin-satire, der var forbudt i mange år, fordi den krænkede det sovjetiske voldsstyre. Den er dog også en smuk kærlighedsfortælling, der ender lykkeligt - ved Satans hjælp! Jeg vil også anbefale Célines udforskning af mørket i Rejse til nattens ende – et hovedværk om Første Verdenskrig og dens meningsløshed fortalt på en ret hæmningsløs og munter måde. Endelig er Greven af Monte Cristo af Alexandre Dumas en roman, man ikke behøver være barn for at læse. Den handler om forbrydelse og straf, tilgivelse, kærlighed, intriger og er fortalt af litteraturhistoriens største Bitter Smølf. Fuld af klicheer, dårligt sprog og tomgangsdialog, men alligevel har den et så overbevisende plot, at det opvejer alt det andet. Især er jeg begejstret for skildringerne af et tumpet monarki omkranset af kyniske adelskaber, der springer op af jorden som giftige samfundssvampe.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det er nok De nøgne træer af Tage Skou-Hansen, der inspirerede mig til at droppe ud af gymnasiet og flippe rundt i verden i et par år, ryge fede på vietnamesiske strande og føle mig maksimalt herreløs. Og det gjorde jeg lige indtil den dag, min far blev alvorligt syg af kræft. På hospitalet genlæste jeg romanen og fik noget helt andet ud af den. Nu handlede den om personligt ansvar og om at tage sit liv på sig, ikke pjatte så meget med det og pisse det væk. Litteratur kan, hvis vi er åbne over for den, ændre vores liv på linje med døden og kærligheden. Men det kræver selvfølgelig, at litteraturen vil os noget, og det ville Tage Skou-Hansen med sin roman om Aarhus under besættelsen.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»De værste bøger er ’mellemlederlitteratur’. Som regel skrevet af mænd, der gerne vil fortælle andre mænd, hvordan de bliver lige så fede som dem. Helst sovset ind i åndsbollede ledelsesråd og pinlig livsfilosofi.«

– Hvilken type læser er du?

»Utålmodig, troløs og lidt af et svin. Jeg springer gerne sider over, læser slutningen eller dropper bøger undervejs.«

– Hvornår læser du?

»Jeg læser fast mellem kl. 6 og 6.30 om morgenen. I øjeblikket læser jeg Kaare Dybvads De lærdes tyranni

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her