Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Naser Khader

De Konservatives Naser Khader har ikke tid til romaner, digte og poesi. Men han har læst ’Zions Vises Protokoller’ – og den er værre end Hitlers ’Mein Kampf’
Politiker Naser Khader læser en masse faglitteratur om vores samtid. ’Jeg elsker at læse biografier, historiske bøger og bøger om religion og tro – jeg er meget religions- og trosnysgerrig.’

Politiker Naser Khader læser en masse faglitteratur om vores samtid. ’Jeg elsker at læse biografier, historiske bøger og bøger om religion og tro – jeg er meget religions- og trosnysgerrig.’

Davali Philip

Moderne Tider
13. maj 2017

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Danskerne burde læse Luthers Katekismus, for jeg synes, alt for mange ved alt for lidt om deres tro, kristendommen. Det var derfor, Luther skrev den; for at almindelige mennesker skulle forstå kristendommen, og der finder man de grundlæggende forklaringer, og det giver en forståelse for, hvad kristendommen går ud på - og hvad der dermed har præget det danske samfund.«

»For muslimers vedkommende ville jeg ønske, at alle ville læse Evas Skjulte Ansigt af Nawal El Saadawi – en erindringsbog fra livet som praktiserende læge i Egypten, hvor voldtægt og undertrykkelse af kvinder var/er en del af hverdagen. Den udkom i 1983, og jeg læste den i gymnasiet. Den bog har givet mig en masse ammunition i min opposition mod kvindeundertrykkelsen i den muslimske verden.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Khalil Gibrans klassiker Profeten. Jeg gav den til min søn, da han valgte at blive døbt, og da jeg som kommunalpolitiker viede folk, gav jeg den i gave til de nygifte. Det er livsvisdom om kærlighed, ægteskab, børn, død, fornuft, lidenskab osv. Det er noget af det smukkeste, der er skrevet, synes jeg.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Zions Vises Protokoller. Et falsum om jøderne, der samler alle tænkelige fordomme om jøderne, og ’afslører’ en jødisk konspiration, der går ud på at få verdensherredømmet. Skrevet i begyndelsen af sidste århundrede, men der gik næsten tyve år, inden det blev afsløret, at bogen var løgn og forfattet af zarens sikkerhedspoliti for at underminere den russiske revolutions frontfigurer – bl.a. Lenin og Trotskij, som var jøder. Men islamistiske antisemitter bruger den stadig. Konsekvenserne har været katastrofale for jøderne, ikke mindst ved Holocaust. For ikke så længe siden lavede egyptisk tv en ramadan-tv-serie på 28 afsnit med udgangspunkt i bogens løgne, og den er en bestseller blandt islamisterne. Den er værre end Hitlers Mein Kampf, som jeg også har læst.«

– Hvilken type læser er du?

»Jeg læser ikke romaner, digte og poesi; har ikke tid til det. Derimod læser jeg en masse faglitteratur om vores samtid. Jeg elsker at læse biografier, historiske bøger og bøger om religion og tro – jeg er meget religions- og trosnysgerrig.«

– Hvornår læser du?

»Når jeg er på ferie, og når jeg flyver, og det sidste gør jeg meget. Når jeg er i Washington, kan jeg sagtens bruge en hel dag i en boghandel. Jeg fylder en eller to kurve op med bøger, køber en kop kaffe, bladrer bøgerne igennem, og går som regel derfra med flere end halvdelen.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Bjerre

Interessant - når jeg er i Las Vegas kan jeg sagtens bruge et helt døgn ved rouletten - tiden flyver bare!