Læsetid: 4 min.

’Lars Løkke skulle prøve at gå med på trappevask en uge’

’Jeg havde virkelig set frem til at gå på pension som 65-årig, og så hed det pludselig 67 år. Det var et hak i tuden. Jeg tror, de sidste år bliver meget hårde,’ siger rengøringsassistent Britta Nielsen
27. maj 2017

Hvad er det mest fysisk krævende ved dit job?

»Jamen, det er jo rengøring, så det hele er fysisk hårdt. Der er store gulve, der skal vaskes, og vi løfter spande med vand og kravler op og kravler ned. Vi flytter også rundt på rundt på borde og stole.«

Hvorfor valgte du at blive rengøringsassistent?

»Jeg har ingen uddannelse. Jeg gik ud af skolen efter 7. klasse og startede med at arbejde, da jeg var 14 år. Jeg gjorde først rent på en bodega og var servitrice. Det er også tungt arbejde med ølkasser og den slags. Og så har jeg været i chokoladeforretning, og nogle år bestyrede jeg en DSB-kiosk. Her, hvor jeg arbejder nu som rengøringsassistent, har jeg været i 15 år. Jeg startede med at vaske trapper i fem år, og derefter fik jeg vaskeriet og kontorerne.«

Har du nogensinde tænkt på at lave noget andet?

»Nej, det har jeg faktisk ikke.«

Hvad er det bedste ved dit job?

»At jeg er på arbejde, når jeg går ud af min hoveddør. Jeg bor i samme bebyggelse, som jeg gør rent i.«

Og det værste?

»Det er vel de der tunge løft, det kan jeg ikke komme udenom. I 2012 blev jeg opereret for en diskusprolaps, som jeg fik af at løfte en kasse med rengøringsmidler. Jeg blev sendt til undersøgelser og det hele. Og lægen fortalte mig, at jeg var ti procent invalid i ryggen. Det har jeg papir på. Men Arbejdsskadestyrelsen ville ikke anerkende, at det er en arbejdsskade, da vægten på den karton, jeg løftede, ikke var tung nok. Jeg har gået med smerter lige siden og er gået ned på 32-timersarbejdsuge. Og det synes jeg er et hårdt slag. Det er ikke kun lønnen, jeg mister, det er også pension, som man får mindre sparet sammen af.«

Blå bog: Britta Nielsen

  • 57 år.
  • Bor i Herlev og arbejder som rengøringsassistent i Lille Birkholm 1 og 2 – et almennyttigt boligselskab.
  • Gik ud af 7. klasse og har siden haft ufaglært arbejde.
  • Gift og har tre børn.
  • Kan gå på pension, når hun er 67 år

Hvornår skal vi gå på pension, hvis du kunne bestemme?

»Det skal være forskelligt efter, hvilket job du har. Vi, der har hårdt arbejde – eksempelvis skraldemænd, rengøringsassistenter og asfaltarbejdere – burde kunne gå omkring 62 år. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal blive ved, til vi er 67. Jeg har ni år igen.«

Skal du gøre rent frem til pensionen?

»Ja, det satser jeg på.«

Hvad tænker du om de kommende ni arbejdsår?

»Jeg tror, det bliver hårdt. Også hårdere end det er nu, for man bliver jo ældre. Jeg kunne godt tænke mig, at alle dem, der sidder inde på Borgen og taler om pensionsalder, prøvede at gå ud sammen med dem, der arbejder hårdt.«

Hvem vil du gerne invitere ud og gøre rent sammen med dig?

»Jeg synes da, Lars Løkke skulle prøve at gå med på trappevask en uge. Det tror jeg ikke, han ville klare særlig godt.«

Hvem taler din sag politisk på Borgen?

»Nu har Mette (Frederiksen, red.) jo fået sat en stopper for at hæve pensionsalderen sammen med Thulesen Dahl. Det er da et lille skridt på vejen. Men den burde sættes ned igen. Jeg havde virkelig set frem til at gå som 65-årig, og så hed det pludselig 67 år. Det var et hak i tuden. Jeg tror, de sidste år bliver meget hårde.«

Stemte du for eller imod overenskomsten?

»Jeg stemte nej. Jeg synes ikke, det er i orden, at de skal blive ved med at få os til at arbejde mere og mere. Jeg har ikke nogen seniorordning herude. Og jeg har ikke fået højere løn. For de almennyttige boligselskaber har kun en hensigtserklæring med 3F for timelønnede. Og jeg er månedslønnet.«

Er der kommet flere hjælpemidler, så dit job er blevet mindre fysisk krævende, siden du begyndte at gøre rent?

»Ja, jeg har fået nogle maskiner til at vaske de store gulve med. Selvfølgelig kan man mærke forbedringen. Men når jeg går hjem, når jeg har fri, så tager jeg piller og lægger mig på sofaen, til de virker, fordi jeg har så ondt i ryggen. Hvis man brokker sig, siger arbejdsgiverne bare: ’Find et andet job, så hyrer vi et rengøringsfirma.’ Så man skal passe på med at brokke sig.«

Hvad giver dig håb?

»Det giver mig håb, at der stadig er nogle, der arbejder for at sætte pensionsalderen ned. Det håber jeg lykkes.«

Hvilken sang burde alle høre?

»Det er svært for mig at sige, hvad andre skal høre. Men jeg holder meget af dansk musik: Kandis, Birthe Kjær og Fede Finn. Det sætter jeg på, hvis jeg skal gøre rent derhjemme, så bliver man glad i låget, og så kommer man nemmere gennem tingene.«

Hvornår mærkede du, at du blev voksen?

»Det gør du vel, når du får børn og får den dér kernefamilie. Jeg var 27 år, da jeg fik min den første. Og jeg tænkte: ’Nu er det alvor. Nu er du nødt til det.’«

Hvad har du i din taske?

»Jeg har mobiltelefon, nøgler, pung, Läkerol, stærke bolsjer og en paraply. Og så har jeg altid en lille pung med smertestillende piller til ryggen. Panodil og Ibuprofen – 600 milligram.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lise Lotte Rahbek
  • Anne Eriksen
  • Steffen Gliese
  • Niels Duus Nielsen
Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

600 mg Ibuprofen for at kunne holde ud at gå på arbejde - er det således, politikerne forestiller sig, at ældre mennesker skal leve i fremtiden?