Læsetid: 4 min.

Bliver Macron enden på usikkerhedens og lidelsernes EU?

Det kræver sit at kæmpe de demokratiske og politiske reformer af eurozonen igennem, så Europa kan undslippe den spændetrøje, som tyskerne har pålagt kontinentets økonomi
Hvis Macron mener sit europæiske reformprogram alvorligt, så vil han kunne finde opbakning hos Sydeuropa og den franske venstrefløj. Spørgsmålet er dog om kansler Merkel er villig til at lade dette reformprogram realisere uden først at være blevet kørt igennem et kvælende tysk filter.

Hvis Macron mener sit europæiske reformprogram alvorligt, så vil han kunne finde opbakning hos Sydeuropa og den franske venstrefløj. Spørgsmålet er dog om kansler Merkel er villig til at lade dette reformprogram realisere uden først at være blevet kørt igennem et kvælende tysk filter.

Markus Schreiber

13. maj 2017

Europa kunne ånde lettet op, da de franske vælgere i sidste uge kårede centristen Emmanuel Macron som præsident for Den Femte Franske Republik og med et overbevisende stemmetal forkastede Marine Le Pen og hendes neofascistiske og EU-fjendtlige parti, Front National.

Macron er blandt andet blevet valgt på sin appel til idéen om Europa: et løfte om at genopfinde og puste nyt liv i efterkrigstidens europæiske fredsprojekt.

Den oprindelige hensigt med EU var at pacificere Tyskland. Midlet hertil var at binde Europas største nation og økonomi ind i en overnational institutionel ramme, så Tysklands interesser ikke længere var at dominere Europa, men at gøre dets europæiske naboers frihed og velstand til en forudsætning for tyskernes ditto og vice versa.

Ikke blot var franskmænd arkitekter bag dette europæiske fredsprojekt; Den Franske Revolution er også det idégrundlag, som EU er rodfæstet i – omend gennem et tysk filter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tyskland vs. Frankrig.
Den tyske økonomiminister afgør altså, i hvilken udstrækning præsident M. Macron får succes med sin økonomiske politik og de andre brutaliteter, han har varslet – det skal desværre nok gå godt for de sociale grusomheders kondensationskerne - fordampningsresten EU … ;-)