Læsetid: 2 min.

En march mod frihed

En march mod frihed

ICRC / HANDOUT

13. maj 2017

Skolepigernes kitenge-klæder lyser op i en verden, der har mistet sine farver. Himlen er grå, træerne sorte, og Nigerias rødbrune jord synes frarøvet sin vitalitet. Pigerne går mod frihed – en militærhelikopter står klar til at flyve dem til hovedstaden Abuja, hvor de skal møde præsidenten.

For tre år siden blev de bortført af Boko Haram. Det var en stærk symbolsk handling for terrorgruppen, hvis navn kan oversættes til ’vestlig lærdom forbudt’, at kidnappe 300 skolepiger. Men også en kynisk håndpant, som kan veksles til penge og benådninger.

Søndag blev 82 af pigerne frigivet i en hemmelig byttehandel for op mod seks Boko Haram-militante mellem gruppen og den nigerianske regering. Rygtet om frigivelsen vakte først mistro i pigernes hjemby, Chibok; dernæst jubel, da nyheden blev bekræftet; efterfulgt af angst. Er min datter blandt de løsladte?

Forældre til de 219 børn, der blev kidnappet af Boko Haram i april 2014 i byen Chibok. Selv for de kidnappede, der formår at slippe fra gruppen og vende hjem, er livet ikke nemt.
Læs også

10 skolepiger går i en række mod deres familier. Soldaterne er ved at dirigere yderligere tre op i helikopterens metalbug. En hel verden har på afstand fordømt bortførelsen under sloganet #BringBackOurGirls, men reelt ved vi ikke meget om deres liv i fangenskab.

De var mellem 16 og 18 år, da de blev taget af verdens måske mest voldsparate, kvindefjendske oprørsgruppe. Pigerne er blevet til voksne kvinder i Boko Harams tre år lange varetægt.

Kvinderne bærer hvide T-shirts fra Røde Kors. Den nigerianske regering har arbejdet tæt sammen med NGO’en og den schweiziske regering i forhandlingerne med Boko Haram. Billedet er taget på en militærbase i delstaten Borno af en Røde Kors-medarbejder.

Ofrene fra et Boko Haram-angreb venter på behandling på et hospital i Maiduguri, Nigeria, mandag den 28. december. Mindst 50 personer blev dræbt under angrebet.
Læs også

Det er altså også et reklamefoto – men et vigtigt et af slagsen. Vesten er trods hykleri og krigsliderlighed fortsat den vigtigste garant for det globale humanitære system. USA er verdens største donor til FN og menneskerettighedsorganisationer som Røde Kors, men sår nu tvivl om systemets vigtighed. Dette er et signal.

Mens kvinderne går mod sikkerhed, er Boko Haram i krise. Ifølge Johns Hopkins University dræbte gruppen ’kun’ 244 mennesker i andet halvår af 2016, det laveste antal i fem år. Nogle nigerianere frygter, at byttehandlen vil forlænge Boko Harams levetid og opmuntre til nye kidnapninger.

Andre har i løbet af ugen demonstreret på vegne af de skolepiger, der fortsat er i fangenskab. Endnu er solen ikke brudt frem i Nigeria.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu