Analyse
Læsetid: 2 min.

Mercron på toppen af Europa. Her er, hvad de sagde

Moderne Tider har analyseret Merkel og Macrons positioner og afdækket deres fortrolige dialog
Moderne Tider har analyseret Merkel og Macrons positioner og afdækket deres fortrolige dialog

Guido Bergmann

Moderne Tider
20. maj 2017

De har allerede fået et navn: Mercron blev til allerede dagen efter, at Émmanuel Macron var blevet præsident, for da rejste han til Berlin og mødtes med Tysklands kansler. Der er billeder af dem, hvor de vinker sammen og smiler og ligner det, de ikke er: to ligeværdige statsledere.

Men der er også billeder, hvor Mercron står på toppen af Europa.

Vi har på Moderne Tider-redaktionen ikke modtaget lækager, så vi ved ikke positivt, hvad de sagde til hinanden, da de var alene. Men vi har analyseret deres positioner og sluttet os til replikkerne. Her er, hvad de sagde:

Merkel: »Frankrigs problemer er Frankrigs problemer. Dem kan jeg ikke løse. Det er jeg sikker på, De forstår.«

Macron: »Jeg beder Dem ikke løse Frankrigs problemer. Det er min sag. Men De ved godt, at jeg har hjulpet dem med at løse Deres politiske problem i Europa.«

Merkel: »Hvilket?«

Macron: »Jeg har ikke sagt til mine vælgere, at Bruxelles og Berlin er skyld i Frankrigs problemer. Jeg har ikke gjort Europa til Merkels projekt, men til vores politiske skæbne. Jeg har skabt opbakning til Deres Europa.«

Merkel: »Det sætter jeg pris på, men De har jo ikke gjort det for min skyld.«

Macron: »Nej. Men jeg beder Dem om noget andet, som også vil være i Deres politiske interesse ...«

Merkel: »Spændende ...«

Macron: »Deres egne politiske modstandere i Tyskland kritiserer Dem for, at De ikke vil skabe vækst i Europa. De kan både imødekomme mine ønsker for Europa og afmontere Deres modstanderes kritik ved at imødekomme mine krav.«

Merkel: »Krav?«

Macron: »Ønsker! Jeg vil lave en stærkere Europæisk Union med fælles skatter og overførsler fra de rige lande til de fattige lande. Jeg vil knytte Europa tættere sammen i gensidig afhængighed.«

Merkel: »Det ønsker mine vælgere ikke. Hvad skulle de vinde ved det?«

Macron: »Politisk stabilitet er en forudsætning for økonomisk stabilitet. Har de ikke set ekstremerne i Sydeuropa?«

Merkel: »Jeg har jo lært mine vælgere, at det var et moralsk problem. Sydeuropæerne var uansvarlige, og så lærte vi dem at opføre sig som voksne økonomier. Det virker!«

Macron: »De kan så fortælle, at gensidige forpligtelser også gør dem voksne. Og at det er i Tysklands interesse.«

Merkel: »Jeg tager mig af Tysklands interesser. Skal vi ikke starte med at gennembanke England?«

Macron: »Naturligvis. Så tager vi alt det andet senere.«

Merkel: »Jeg sørger for, at folk ser, at De har været med til at bestemme. Held og lykke med reformerne.«

Vores analyser viser i øvrigt, at ordene ’kapitalisme’ eller ’ulighed’ ikke indgik i dialogen på toppen af Europa.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fortænkt. De to har brug for hinanden til at dæmme op for højrepopulismen. Merkel er ikke mere dum end at hun godt ved, at den barske tysk sparekurs, skaber store modsætninger i Europa, og giver vind i sejlene til AfD og de andre højrepartier.
Da Macron var økonomiminister rejste han ofte til Berlin, hvor han sammen med Merkels folk udarbejdede forslag, planer, alternativer til austerity-politikken, og om hvordan der kan lempes på Euro-zonens barske konvergenskrav - uden at rokke for meget ved dens "fundament". Så uenigheden mellem Berlin og Macron er vist ikke så stor som Lykkeberg gør den til.
Problemet er Schaüble, og nok stiller han op igen til efteråret, men heller ikke han holde evigt.