Læsetid: 4 min.

Trods populismen er Frankrig stadig en stormagt af intellektuelle. Her er tre af de vigtigste

Information kårer Frankrigs ti vigtigste intellektuelle. Vi starter med nr. 10 til 8.
Information kårer Frankrigs ti vigtigste intellektuelle. Vi starter med nr. 10 til 8.

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
3. maj 2017

Man siger, at franskmændene ikke længere har forfattere og tænkere som Jean-Paul Sartre og Michel Foucault, som hæver niveauet for den offentlige samtale.

Men myten om de intellektuelles død er lige så gammel som dem selv.

Derfor har Information fundet de franske intellektuelle, og vi kan garantere, at Frankrig stadig er en intellektuel stormagt.

På søndag vælger Frankrig deres næste præsident. De næste tre dage udvælger vi Frankrigs ti største intellektuelle.

Alain Badiou

Filosoffen Alain Badiou er født i 1937 i Marokko. Han er blevet en international stjerne for den radikale, intellektuelle venstrefløj, hans bøger oversættes til mange sprog, og han er progressivt pensum på kulturkritiske studier.

Badiou er noget så sjældent som en moderne kommunist. Det kalder han sig i hvert fald. Men man skal ikke forstå Badious kommunisme som en hyldest til det gamle Sovjetunionen. Kommunismen er ifølge Badiou snarere en idé, et princip, som siger, at vi kan handle sammen på en anden måde. Han forestiller sig kommunismen som ideen om et samfund uden en undertrykkende stat, uden alarmerende ulighed og uden store koncentrationer af formuer.

»Kommunismen som sådan betegner udelukkende et meget alment repertoire af repræsentationer,« skriver Badiou i teksten Den Kommunistiske Hypotese fra New Left Review i 2008.

Badious kommunisme handler kort sagt om at holde den politiske forestillingsevne åben for andre muligheder og verdener.

Badious værk er delt i to: Han har et filosofisk forfatterskab, hvor han gentænker Platon i en moderne kontekst og udvikler Martin Heideggers tænkning om begivenheden. Og så skriver han politiske skrifter og udgiver små samlinger af replikker til aktuelle situationer, som han kalder Circonstances. Han reagerede for eksempel på det franske forbud mod muslimske tørklæder med en opfordring til et forbud mod firmamærker på tøj.

Et værk, vi anbefaler:

Manifest for Filosofien. Udgivet i Slagmarkens Skyttegravsserie 1991.

Et citat:

»Uretfærdighed er klar, retfærdigheden er dunkel.«

Et bud på politisk observans:

Badiou anerkender ikke vores demokrati som egentlig demokratisk, og han mener ikke, at man kan forestille sig et frit folk, som er underlagt en moderne stat. Han vil hverken anbefale Macron eller Le Pen, fordi han ikke vil understøtte systemet.

Fjenden:

Badiou skriver imod det, han kalder »det kapitalo-parlamentariske system«. De politiske partier og medierne er med til at reproducere den ideologi, som opretholder det kapitalo-parlamentariske system.

Bruno Latour

Sociologen Bruno Latour er født i 1947 i Beaune i Bourgogne.

Latour arbejder sammen med sine studerende på at løse verdens største problemer. Han lavede således op til COP21 i Paris et strategispil sammen med sine studerende, hvor han gennemspillede alle tænkelige konflikter og demonstrerede, hvordan man når frem til en globalt bindende klimaaftale. De gennemspillede efter sammenbrudet ved COP15-forhandlingerne i København hele forløbet og viste, hvor det var gået galt.

Latour er en af verdens mest citerede samfundsforskere. Han er sociolog, men arbejder tværvidenskabeligt med samfundsforskning, antropologi, filosofi og historie. Hans Aktør-Netværk-Teori har dannet akademisk skole, så der er små latourianere på alverdens universiteter.

Hans tænkning er et fundamentalt opgør med den adskillelse af natur og samfund, som ifølge Latour har præget hele moderniteten. Han forsøger således at tænke menneskene og tingene, samfundet og naturen sammen på en ny måde.

Et værk, vi anbefaler:

Vi har aldrig været moderne. Udkommet på Hans Reitzels Forlag 2006.

Et citat:

»De forskellige socialismer destruerede både deres folk og deres økosystemer, mens den nordvestlige verden har kunnet redde sine egne folk og nogle af sine landskaber ved at destruere resten af verden og ved at kaste folkeslag ud i elendighed. Deraf en dobbelt tragedie: De tidlige socialistiske samfund tror at kunne redde sig fra begge ulykker ved at efterligne Vesten, og Vesten tror at være undsluppet begge og at kunne belære andre, mens den lader både Jorden og menneskene dø.«

Politiske observans:

Latour har advaret mod den populistiske bølge efter Brexit og Trump, men han har så vidt vides ikke annonceret explicit, at han vil stemme Macron i anden runde.

Fjenden:

Latour har udviklet en teori om diplomati, som handler om at forvandle fjender til modstandere, som man kan forhandle med. Han har således principielt ophævet fjendskabet i sin tænkning.

Bernard-Henri Lévy

Bernard-Henri Lévy er født i 1948 i Béni Saf i Algeriet, dengang en del af Frankrig. Hans familie er jødisk og blandt Frankigs 200 rigeste.

BHL, som han blot kaldes af sine landsmænd, er den bedst kendte nulevende franske intellektuelle uden for sit fædreland. Hjemme er meningerne delte; især på dele af venstrefløjen er han et yndet hadeobjekt.

BHL er uddannet på École Normale Superieure, nationens ultimative eliteskole med Jacques Derrida og Louis Althusser som læremestre. Den unge karismatiske BHL ramte senhalvfjerdserne med et brag som en af de nouveaux philosophes, der gjorde op med marxismens dominans i det intellektuelle og universitære liv. BHL skrev bevægelsens hovedværk, Barbarie à visage humain, hvis tese er, at marxismen er iboende korrupt, og at kommunismens enorme forbrydelser må forstås herudfra.

BHL er en samtidsengageret intellektuel i traditionen fra Sartre. Hans værker tæller næppe en ansats til en selvstændig filosofi, men afspejler hans store filosofiske og litterære horisont. Mange er dog mest pamfletter. Filosofkolleger er tilbøjelig til at afvise BHL som ’mediefilosof’.

BHL er menneskeretsforkæmper og har i årtier interesseret sig for forfulgte folkeslag. Han har fra Bosnien i 1990’erne til Kurdistan og Syrien i dag konsekvent talt for vestlig intervention til at vælte diktatorer og forpurre folkemord. Via tætte forbindelser til Frankrigs magtelite menes han at have tilskyndet præsident Sarkozy til at intervenere imod Libyens Gaddafi-styre. BHL ynder at arbejde i kampzoner som krigskorrespondent og filmdokumentarist.

Et værk, vi anbefaler:

Barbarie à visage humain. Udgivet i 1977. 

Et citat:

»Gulag, det er Oplysningstiden minus tolerance.«

Politisk observans:

BHL har som bourgeoisbohème i reglen befundet sig bedst tilpas i de mondæne dele af socialistpartiet. Han peger ved dette valg på Macron.

Fjenden: 

BHL har kaldt Marine Le Pen for middelmådig og en nullitet. Hans vildeste raseri går ud over antisemitter og fjender af Israel. 

Serie

Frankrigs ti vigtigste intellektuelle

Man siger, at franskmændene ikke længere har forfattere og tænkere som Jean-Paul Sartre og Michel Foucault, som hæver niveauet for den offentlige samtale. Men myten om de intellektuelles død er lige så gammel som dem selv. Information har fundet de franske intellektuelle, og vi kan garantere, at Frankrig stadig er en intellektuel stormagt. På søndag vælger Frankrig deres næste præsident. De næste tre dage udvælger vi Frankrigs ti største intellektuelle.

Tilmeld dig her og få besked, når vi løfter sløret for de næste på ranglisten.

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Og mens vi tænker forsvinder Great barrier Reef. Halvdelen er allerede væk.

Og det har man ud af at tale om franske bodegafilosoffer ... ;-)

Nils Bøjden

Frankrig er en stormagt for franskmænd. Og nok ikke så mange andre.

Anders Jensen

Ja Søren vi snakker og snakker, imens jorden dør for øjnene af os, og vores medmennesker går under af stress og depression.
Men der er jo ikke vished siger psykopaterne, vi ved jo ikke helt præcist hvad der sker!
En af stifterne fra Greenpeace sad fandme og benægtede CO2 udledningen og dens indflydelse på den globale opvarmning. Han sagde oprigtigt at kulstof er nødvendigt for alt liv, og at mere kulstof derfor var en god ting.
Det er den verden vi lever i, og så længe vi sidder og snakker om tingene, er der nogle magter der bare tager for sig af retterne (læs; verdens ressourcer herunder mennesket.)

Imorgen falder frankrig, i overmorgen er det sverige, derefter bliver det tyskland, dernæst resten af EU.

Overskriften burde rettes til: "Trods neo-fascisme og neo-liberalisme ...."

Rasmus Knus

BHL som en af de vigtigste intellektuelle i Frankrig??

BHL er professionel krigsgroupie.

Nike Forsander Lorentsen

Og som alltid er desse filosofer Luce Irigary, Julia Kristeva, Helene Cixous ikke nævnt...det kan man undres over, ikke?

Odin Rasmussen

3 danske borgerlige filosofi-uddannede informations-medarbejdere peger på de seneste trends indenfor fransk filosofi.