Analyse
Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Folkekær farmand i retten

En storsmilende Bill Cosby er på vej i retten. Han ligner til forveksling den varme familiefar Dr. Cliff Huxtable i The Cosby Show, som altid lunter rundt i en vamset sweater, og hvis værste forbrydelse er hans platte farjokes

Matt Slocum

Moderne Tider
10. juni 2017

En storsmilende Bill Cosby er på vej i retten. Han ligner til forveksling den varme familiefar Dr. Cliff Huxtable i The Cosby Show, som altid lunter rundt i en vamset sweater, og hvis værste forbrydelse er hans platte farjokes.

De to var da også for længst smeltet sammen i offentlighedens bevidsthed, da en mere alvorlig anklage blev rettet mod den folkekære farmand i 2005. Basketballtræneren Andrea Constand anmeldte Bill Cosby for året før at have givet hende bedøvende medicin og forgrebet sig på hende.

Billedet krakelerede. Over 50 kvinder har siden fortalt om lignende seksuelle krænkelser. Bill Cosby er dog kun anklaget i en konkret straffesag, og det er i sagen om Andrea Constand. Mange af de andre anklager falder for forældelsesfristen, så dommen bliver symbolsk for de mange kvinder, der ikke kan få prøvet deres sag.

Da den 79-årige Bill Cosby ankommer til det første retsmøde, er hans kone og børn ikke med. Ved sin side har han i stedet skuespilleren Keshia Knight Pulliam, der spillede det yngste medlem af familien Huxtable. Nuttede lille Rudy. Hun støtter sin gangbesværede tv-far ind i Montgomery Country Courthouse.

Mellem samtykke og afvisning

Bill Cosby har tidligere indrømmet at have givet kvinder bedøvende piller for at have sex med dem. I den konkrete sag mod Andrea Constand har han i en vidneforklaring i 2006 fortalt, at han gav hende benadryl for at hjælpe hende til at slappe af. Men han erklærer sig uskyldig i anklagerne.

Om det, som Andrea Constand oplever som et overgreb i en lammet tilstand, forklarede Cosby: »Jeg hører hende ikke sige noget. Og jeg mærker hende ikke sige noget. Og så fortsætter jeg, og jeg går ind i et område, der er et sted imellem tilladelse og afvisning. Og jeg bliver ikke stoppet«.

Lavinen af anklager har for længst splittet Cliff Huxtable og Bill Cosby i to. Cosby er ikke længere America’s dad, men manden der er mistænkt for at have misbrugt over 50 kvinder i en periode på 40 år. Og som måske kunne slippe afsted med det, netop fordi han var vokset sammen med sin karakter.

Når man i dag ser billedet af Bill Cosby på vej i retten med sin tv-datter, ligner det et forsøg på endnu engang at få de to til at blive ét i den offentlige bevidsthed. Det er jo bare gode gamle Huxtable og hans søde datter, der kommer der. Se bare det joviale smil. Han har sikkert lige fyret en rigtig ufarlig joke af.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Nicoline Larsen

Hvis vi tager udgangspunkt i, at de 50 kvinder virkelig er blevet udsat for seksuelle krænkelser i bedøvet tilstand, så må psykologerne forklare os hva' Dælen, der er foregået oppe i Bill Cosbys hoved.

Bill Cosby har i mange år været både rig og berømt.
Han kunne have haft sex med utallige kvinder - eventuelt mod betaling.

Men han skulle med Djævlens vold og magt opdyrke og misbruge venskaber med unge kvinder og tiltvinge sig sex. Ud fra almindelig sex-psykologi virker det helt på Månen - hvor spændende kan det have været at få udløsning i en bedøvet kvinde - men alligevel er han tvangsmæssigt fortsat og har udsat sig selv for betydelig risiko for at få en dom på halsen med efterfølgende tab af omdømme.
For slet ikke at tale om de betydelige advokatomkostninger han allerede har afholdt for at forlige sagerne - de penge kunne have været klogere anvendt inden skaden var sket.

magtliderlighed dækker godt.

Henrik Bjerre

Der er tale om en meget alvorlig anklage for en modbydelig forbrydelse, der kan sende en gammel mand mange år i fængsel. Burde et seriøst medie som Information, nedtone det bling først og fremmest den anklagede prøver at skabe og dermed følge rettens henstilling om at undgå et medieshow?

Min vurdering, der er præcis lige så uinteressant som alle andres er, at både den anklagedes og ofrenes historie virker helt usandsynlige. At 50 kvinder skulle stå frem med nogenlunde den samme historie, men først gøre alvor af sagen efter så mange år, og de alle lyver, eller at en mand der kan få hvad han peger på skulle løbe denne risiko som også Torben Lindegaard skriver?

Lad os håbe anklageren har nogle beviser, eller snart lader sagen falde.