Analyse
Læsetid: 2 min.

Branden i Grenfell Tower er et flammende symbol på Storbritanniens enorme ulighed

Tårne har altid været stærke symboler. Onsdag blev boligblokken Grenfell Tower i det vestlige London til et lysende symbol på, at Storbritannien er et samfund med en enorm ulighed.

Victoria Jones

Moderne Tider
17. juni 2017

Tårne har altid været stærke symboler. Skyskrabere af glas dominerer verdens storbyer, så alle kan se, at det er de store virksomheder, der sidder på flæsket. Kirketårne er falliske magtsymboler. Og når oliesheiker for alvor skal vise sig frem, bygger de høje tårne.

Onsdag blev boligblokken Grenfell Tower i det vestlige London til et lysende symbol på, at Storbritannien er et samfund med en enorm ulighed.

Branden begyndte klokken 1 om natten og oplyste himlen over Europas største by, indtil solen stod op, og mindst 17 mennesker var døde (tallet er siden steget til 30). 600 beboere mistede alt, og de 24 etager står nu tilbage som et sort skelet.

Billederne af det brændende tårn ramte avisforsider over hele verden – fra The Washington Post til El País og Berlingske.

»Desperate forældre smed deres børn ud ad vinduerne,« skrev Daily Express på forsiden i en dækning, hvis hensigt var at få læserne til at gyse. »Gud, tænk hvis det var mig.«

Uvidenhedens slør

Den britiske journalist Dawn Foster har kaldt branden »en eksplicit politisk grusomhed«. Grenfell Tower lå nemlig i et af Storbritanniens allerfattigste kvarterer, og det er efterfølgende kommet frem, at beboerne igen og igen havde klaget til boligselskabet over brandfare og sikkerhedsproblemer – men deres bekymringer blev affejet.

Det var næppe sket, hvis de havde boet i et af nabokvarterene Notting Hill, Kensington eller Chelsea, som er nogle af Englands – og verdens – rigeste områder. Her lytter man, hvis indbyggerne brokker sig.

I bogen En teori om retfærdighed laver den amerikanske filosof John Rawls et berømt tankeeksperiment, som kaldes ’uvidenhedens slør’. Rawls spørger: Hvilket samfund ville du indrette, hvis du intet vidste om din egen skæbne? Hvad, ville du mene, var retfærdigt, hvis du ikke anede, om du skulle fødes i Chelsea eller i Grenfell Tower?

Billederne af den brændende boligblok får én til at genoverveje Rawls’ spørgsmål. Den stikkende fornemmelse – »Gud, tænk hvis det var mig« – angår nemlig ikke kun den konkrete brand, men hele samfundets indretning.

Tårne har altid været stærke symboler. Og i denne uge blev en boligblok i London et flammende symbol på social uretfærdighed.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Theresa May og toryerne kommer til at betale for dette i meningsmålingerne. Den galopperende ulighed har fået et symbol, der ikke går i glemmebogen lige med det samme. Det hele er frygteligt og tragisk, og jeg tror vi længe kommer til at høre gribende beretninger om personlige skæbner.
Har selv som ganske ung oplevet at mit hjem brændte, heldigvis kom vi alle ud i live, men det er en oplevelse man aldrig glemmer.

Ejvind Larsen, Karsten Aaen, Sup Aya Laya, Søren Fosberg, John Andreasen, Curt Sørensen, Steffen Gliese, Torben Skov, Torben K L Jensen, Ole Frank, Jørn Andersen, Ruth Gjesing, Hans Aagaard, Gustav Alexander, kjeld jensen, Mihail Larsen, Robert Ørsted-Jensen og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Brexit

Bl.a. for at undgå EU-regler om brandsikkerhed. Hvad skal Bruxelles blande sig i det for? Og menneskerettigheder i det hele taget? Det kan briterne undgå ved at melde sig ud. May og hendes regering arbejder allerede med planer om at droppe den europæiske menneskerettighedskonvention. Det ville ikke være muligt inden for EU.

Karsten Aaen, Jes Enevoldsen, Sup Aya Laya, Søren Fosberg, Steffen Gliese, Ole Frank og Sus johnsen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Det er ganske rigtigt et eminent billede på klassesamfundet, desværre. Disse type begivenheder viser folk at politikerne reelt er ligeglade med dem, så længe de er fattige og derved udenfor indflydelse. Det er systemisk vold; bor du i et fattigt kvarter, kan du risikere at brænde ihjel. Nu har centrum-højre politikerne så fået travlt med at lade som om, at almuen betyder noget for dem. Det lader til - katastrofe for katastrofe - at blive sværere.

Larsen,

Selv ikke en tragedie, der i øvrigt indfinder sig langt før Brexit træder i kraft, holder du dig for fin til at udnytte til at udbasunere din EU positive neoliberalisme? Noget usmageligt.

Karsten Aaen, kjeld jensen, John Andreasen, Anders Barfod, Torben K L Jensen, Jes Balle Hansen , Jens Erik Starup, Lars Bo Jensen og Benny Jensen anbefalede denne kommentar
Benny Jensen

Sagen er vel, at ingen regler er blevet brudt, men at sikkerhed for fattigrøve er ligegyldig og ikke skal verificeres. Det spændende kommer jo nu, hvor alle skal til håndvasken.
Med hensyn til Brexit så er det lidt uklart for mig hvad konteksten skulle være Mihael? UK er vel stadig medlem af EU? Findes der overhovedet EU brandregler? Vi har stadig ikke fælles stikkontakter...

Mihail Larsen

UK er modstander af, at EU er begyndt at lovgive og regulere på en lang række områder - miljø, arbejde, fødevarer etc. Den herskende klasse hylder fortsat princippet om, at den slags bedst varetages privat.

Karsten Aaen, Søren Fosberg, John Andreasen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Mette Poulsen

Det her har ikke så meget med den nuværende politiske situation i England at gøre, som det har at gøre med et historisk set meget traditionsbundet moderne samfund, hvor klasse og køn stadigvæk betyder ganske meget.

Henrik Bjerre

Mihail Larsen er for en sjælden gang skyld på vildspor. I UK tager man faktisk både brandsikkerhed og andre ulykkesrisici alvorligt. I et almindeligt kontor kan det være svært at få plads til et ordentligt hæve- sænkeskrivebord, fordi der næsten skal være lukkede branddøre for hver anden meter.

De største ulykker som det relativt mere ulige United Kingdom udsætter sine dårligst stillede borgere for i forhold til resten af Europa, er dårlig ernæring, dårligere uddannelse, dårlig motionsdeltagelse (mange af skolernes sportpladser blev solgt fra tilbage under Thatcher for at skaffe penge), små dårligt isolerede boliger, og lange arbejds- og transporttider.

At denne tragiske ulykke tilsyneladende er sket på grund af en udvendig isolering med et dårligt materiale, er selvfølgelig en fejl. Men det er en fejl af samme karakter som forårsagede fyrværkerieksplosionen i Seest i 2012. Det er helt ude af proportion at fortolke disse fejl som et generelt ulighedsproblem eller en særlig syg politisk kultur.

Theresa May har gjort det dårligt som "nationens moder" i denne situation, og det bør give anledning til bekymring for hendes generelle vurderingsevner, der vil være betydningsfulde den dag Putin ved "et uheld" sejler en U båd ind i havnen ved Shetlandsøerne eller lignende hvor premiereministeren virkelig betyder noget.

Det er desværre sandt som en eller anden revolutionær hvis navn jeg ikke husker sagde: "En gnist kan antænde en præmiebrand!" Men det er en hån overfor både ofrene for denne brandulykke og de store dårligt stillede befolkningsgrupper i United Kingdom, at drage omfattende paralleler og konklusioner af hvad man provokerende kan kalde mediebegivheder. Uanset om de er brandulykker, naturkatastrofer eller brutal lastvognskørsel fra Islamististerne.

United Kingdom er desværre på vej ned af bakke imod mere og mere politisk ustabilitet, og lederne af de største politiske partier May og Corbyn er begge relativt konfrontoriske i deres stil og politik. I den situation synes jeg altid det er klogest, at se hinanden mere som modstandere end som fjender - men jeg kan ikke få øje på den oplagte kandidat der kan løfte den opgave.

Sup Aya Laya, Flemming Berger, Ole Frank og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Tak Henrik for din saglige replik. Jeg tog fejl.

Enhver ingeniør ser kun på det materielle.

Udbredelsen af facadebranden skyldes givetvis næppe ildens neoliberalistiske egenskaber eller en anden obskur ideologi – dét velkendte fænomen, måske bortset fra visse idéhistorikere, at i sidste ende omforme alt og alle til ’aske’ – den visse kapitalismens død over menneskeheden …

Mineraluldsbaseret (meget branddrøj, dyrere) eller plastbaseret (meget brændbar, billigere) facadeisolering – that’s the question – men ikke i dette tragiske tilfælde, hvor det billigste åbenbart, af entreprenøren og bygherren, som sædvanligt, er vurderet til også at være den bedste løsning – for ejeren …

Karsten Aaen, ulrik mortensen, Flemming Berger, Per Torbensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jan Weis: "Enhver ingeniør ser kun på det materielle." - og det er bl. a. derfor, ingeniører så tit tager fejl, når vi har med mere uhåndgribelige størrelser at gøre, fx politik.

Men i dette tilfælde synes din materielle analyse dog at ramme plet, på trods af at du forlader din spontane, fagligt baserede verdensanskuelse og udtaler dig om noget, der ikke har med ingeniørkunst at gøre. Prisen for brandhæmmende materialer er ikke et anliggende for ingeniører qua ingeniører, men for økonomer og bogholdere. Alligevel har du en klar holdning til spørgsmålet. Mere af den slags, tak.

Karsten Aaen, Gustav Alexander og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det kan godt være at Grenfell Tower ligger i et fattigt kvarter. Men det ligger altså også i UKs næstrigeste kommune, the Royal Borough of Kensington and Chelsea.

Gustav Alexander

Weis,

Jeg tvivler på at nogen ville påstå at selve flammerne var neoliberale. Det neoliberale er naturligvis ikke brandens fysiske omstændigheder; det er disse omstændigheders forudsætninger. Læste vi den samme artikel, så nævnes der de rige kvarterer uden omkring Grenfell, hvor det her aldrig kan eller vil ske. Det er ikke fordi bygningerne er armeret med brandfri liberalisme .. Det er naturligvis fordi samfundets socioøkonomiske struktur nu én gang resulterer i privilegerede og uprivilegerede klasser. Dét er ideologi og dén ideologi er så sandelig neoliberalisme.

Karsten Aaen, ulla enevoldsen, kjeld jensen, Leif Høybye og Benny Jensen anbefalede denne kommentar

Indrømmet, Dennis Jensen, ironi kan mange gange være en intellektuel udfordring – så hold dig hellere fra sligt … ;-)

Anne Mette Jørgensen

Ha, hvis briterne blev i EU er der regler for brandsikring.
Hvor ved du det fra Hr. Larsen.
Hvordan mon de fattigste i Rumænien ser på det?
Mage til nonsens skal man lede længe efter!
At menneskerettighederne ikke pt. kan lade sig gøre at melde sig ud af er muligt, men det kræver vel bare at flere ønsker det.
I praksis er der allerede ingen menneskerettigheter i flere EU lande.

Gustav Alexander

Nuvel Weis, hvis sarkasme ikke besvares med sarkasme, så ved jeg virkelig ikke hvad du ellers forventer af politiske diskussioner. Du er velkommen til at komme med seriøse svar i stedet - måske fordrer det et lignende retur ;)

Torben K L Jensen

Styren eller polyurethan - så burde brandforsikringerne være skyhøje og det minder for meget om at give AAA-rating til derivater og subprime-lån som det skete i USA før kollapset i 2008.

Steffen Gliese

Diskussionen i England er, at 1) materialet er opsat for at forskønne bygningen på krav fra de rige boligejere i velhaverkvartererne. Den opfylder sikkert kravene, men disse er forringede, ligesom besparelser på krav til brandsikkerhed, nedskæringer i beredskabsmandskabet m.m. får skylden.
Forskellen på facadebeklædning, der som denne fremmede ildudviklingen med en skorstenseffekt og en brandhæmmende overflade var efter sigende kr. 40.000.
Der er tale om en klasseforbrydelse, og der er ligesom kommet ild i cigaren efter valget: folk vil ikke finde sig i det mere.

Karsten Aaen, ulla enevoldsen, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

EU og brandsikring

Inden nogen gør sig alt for lystige over, at jeg inddrager EU i diskussionen, skulle de måske lige foretaget et opslag på google under 'EU brandsikring'.

At EU's regler og direktiver ikke alle steder følges, er ikke det samme som, at de ikke eksisterer.

Mihail Larsen
Henrik Bjerre

Ja det er sagligt, men overraskende det kommer fra Finansminister Philip Hammond, og siden detaljeres af The Department for Communities and Local Government - vel og mærke uden at en person står bag udtatlelsen.

Er der endnu en specialist til stede?
Nogen hos www.dr.dk må have læst 13:28 ... ;-)

Morten Balling

Altsammen for at spare 20,- pr m2,

I England er pressen ikke så tilbageholdne med at nævne navne, og en af tabloidaviserne var også hurtigt ude og vise billeder af entrepenørens kæmpe hus og hans Porsche.

De første udmeldinger jeg læste, gik på at facaden var lovlig, men der er blevet mere trængsel ved håndvasken, må man sige.

Det mest groteske er næsten, at den primære årsag til den brandfarlige facade var... Æstetiske overvejelser. Hellere en masse mennesker som skrigende blev opslugt af flamerne, efter desparat at have kastet deres børn ud af vinduerne, end et grimt hus.

Disgusting...

Karsten Aaen, ulla enevoldsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Henrik B.,
Chancellor Hammond hader PM May ...Og der er i britisk politik mange veje for en dolk i en ryg.

Morten B.,
at entreprenøren tjener penge, ok, og hvad så?

Det er mere vigtigt om det er det Konservative byråd i Kensington&Chelsea der gav ordre til at bruge den billige beklædning og til at lukke en brandudgang permanent, og sløsede med efterisolering af en hovedgasledning, tilsyn med ildslukkere og lign.

Byrådets administrationsselskab Kensington&ChelseaTenantManagementOffice (KCTMO) står for forvaltningen af over 9600 offentlige ejendomme i London, som er ejet af kommunen. Og de bliver nu alle febrilsk undersøgt.

Mihail Larsen, Mette Poulsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Erik Daugaard

Huset brændte jo som en fakkel. Jeg har lige set et indlæg på liveleak, hvor det påstås at 5-600 mennesker er omkommet.

Karsten Aaen, Per Torbensen, ulla enevoldsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Brandsikringen forbyder at pakke beboelsesbygninger ind i plastic. Om det sker herhjemme aner jeg intet om. Men byggematerialer bliver ofte anvendt forkert. Da der ingen kontrol er med sikkerhed og materialevalg, er det kun et spørgsmål om tid før katastrofen indtræffer. Beton er et fremragende materiale, men at omslutte det med plastic er en gemen forbrydelse.

Christoffer Pedersen

I bla. Indien sælger bilfabrikkerne biler som er skrabet for airbacks mv for at gøre dem så billige at befolkningen har råd til dem. Antal dræbte på den konto er formentlig større end de ca 100 liv som branden kostede. Mange bække små overses, floden bemærkes.

Karsten Aaen, ulla enevoldsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Et af problemerne med den eksklusivt tekniske forklaring på begivenheder som denne er at de ofte ikke réelt har en tilfredsstillende foklaringskraft Disse ting sker i og forudsættes af en social virkelighed, der defineres ved gensidig strid.

At forklare Grenfell Tower's brand med den tekniske: "Der var brandbart materiale, som blev antændt" svarer til at forklare WTC's fald d. 9-11 2001 med tyngdekraften. Man vil vel her anerkende, at tyngdekraften ikke alene forklarer 9/11 men at den sociale kontekst - terrorisme - må være den relle årsag, ikke sandt?

De teknologisk determinerede forklaringsmodeller fordrer en idé om neutralitet og objektivitet. Problemer i vores samfund har rod i faktuelle fejl eller en manglende optimering af det nuværende system. De egentlige fundamenter for problemerne ignoreres til fordel for en illusion om den politiske arena som et ikke-ideologisk rum, hvor objektivt 'optimale' løsninger kan findes. Det er himmelråbende naivt.

Det er jo også derfor at teknokrater og Djøffere får guds skyld aldrig skal få magt i samfundet over filosoffer, historikere og andre med den relevante samfundsmæssige forståelse.

Carsten Wienholtz, Mette Poulsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Dennis Jensen, undskyld jeg forstår ikke hvad du mener? Er det at der er en helt almen menneskelig drivkraft bag renoveringen af Grenfell Tower som bare er ærgerlig, eller mener du at der er fejl som bør afdækkes?

En ildløs som et flammende symbol på ulighed.
Indrømmet, Dennis Jensen, ingeniører kan mange gange, eller hele tiden, være en intellektuel udfordring – så hold dig fra dem, dyrk noget antiteknokratisk woodoo og hold eventuelt guldfisk - neutralitet og objektivitet har fanden kun skabt for at genere dig og din egen ildsprudlende ’relevante samfundsmæssige forståelse’ for selektive fakta … ;-)

Her kan særligt interesserede i tekniske detaljer få mere at vide -
https://ing.dk/artikel/hoejhusbrand-london-fire-centrale-spoergsmaal-tra...

Gustav Alexander

Weis,

Dine pinlige person angreb vil jeg lade stå for egen regning. Du er dog et fantastisk eksempel på teknokraten der tror at teknisk indsigt kan erstatte filosofisk og historisk samfundsforståelse.

I dine nedladende italesættelser af "kulturhistorie", guldfisk og hvad ved jeg, bliver det ret åbenlyst at du ikke har selv den simpleste teoretiske indsigt. Det materialistiske perspektiv, som jeg her argumenterer for er anti-tetisk til kulturhistorisk metode. Det forventer jeg selvfølgelig ikke, at du forstår, kva din debat stil.

Eva,

Det jeg forsøger at sige er at katastrofer sker i en social kontekst og i nogen grad determineres af dem. I det antikke Rom var der hyppigt massiv brand i de fattigste og tættest bebyggede kvarterer. Den "intelligente" ingeniør vil naturligvis med det samme pointere, at brandene skyldtes den tætte bebyggelse, som ikke var forsvarlig. Ønsker man derimod at forstå problemstillingen i sin helhed, må man i stedet jo spørge "Hvorfor bor fattige mennesker i super tæt bebyggelse i det gamle Rom"? Svaret er socialt.

Vi kan ikke still os tilfredse med banale truismer såsom flammer er varme, eller dårlig byggekvalitet promoverer større risiko for brand. Det er en ligegyldig truisme og en ikke-forklaring i mine øjne.

Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Mette Poulsen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

De interessante og i sandhed forklarende spørgsmål er i stedet "Hvorfor lyttede bygherrene ikke til beboerne i Grenfell? Hvorfor lod man bygningen opføre i dårlige materialer til at starte med?" Et teknologisk orakel, der her kan oplyse os om at brændbart materiale brænder, er ikke til meget hjælp. Vi må i stedet forstå, hvorfor man ikke lyttter til fattige menneskers problemer.

Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Mette Poulsen, ulla enevoldsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jensen,
tillad her på falderebet bare en slutbemærkning, orakel eller ej - du bedrager dig selv - og det er jo altid bedrøvende at være vidne til – du kender helt åbenlyst ikke objektet for din uforståelige antipati – cheers, my friend … ;-)

Måske skulle menneskeheden holde op med at bygge højhuse, og proppe fattige mennesker ind i siloerne – det er alt sammen også disse skumle djøf-feres skyld … ;-)

Ingeniørerne kan bare prøve på at udrede de tekniske årsager til ulykker, men det er åbenbart også galt nok … ;-)

Gustav Alexander

Weis,

Der lader til at være en ligefrem proportionel sammenhæng mellem din anvendelse af smileys og dit niveau af sarkasme ;)

Du har endnu hverken forklaret din opposition til min argumentation eller for den sags skyld anfægtet den. Jeg antager at du vil lade det blive ved de dumsmarte bemærkninger.

Mette Poulsen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvor er det dog underholdende, bliv dog ved!

Eva Schwanenflügel

Alle jer drenge, bekræfter blot at kvinder burde lede samfundet. Eller hvad?

Gustav Alexander og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Jan Weis, oh orakel, fortæl, forklar, beret: hvor for styrtede huset ikke sammen - sådan ligesom twin towers.

ulla enevoldsen

Mange af kommentarerne her afslører, at flere af jer ikke rigtigt har fulgt med i sagen, det er der ikke noget forgjort i, men hvis man har læst eksempelvis the Guardian de seneste dage forstår man, at det er en politisk skandale af enorme dimensioner. May beskrives her som "finished" som følge heraf:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jun/15/crime-grenfell-tow...
Dødsbranden beskrives som et "crime" - og netop med uligheden og fattigdommen som afgørende faktor, sammenligneligt med 'indiske' tilstande (fabrikker der ikke brandsikres, hvor mennesker brændes levende, hvis det går galt)

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jun/15/crime-grenfell-tow...
Der kræves fængslinger af de ansvarlige osv. Dødstallet er nu oppe på mindst 80, nogle siger flere hundrede. Den nuværende regering har en interesse i at nedtone skandalen, fordi de er direkte ansvarlige for de uregulerede forhold på boligmarkedet.

http://metro.co.uk/2017/06/15/grenfell-tower-fire-is-corporate-manslaugh...

https://www.theguardian.com/uk-news/2017/jun/15/grenfell-tower-police-fe...

I denne begivenhed er der stof tog kraft til revolutionær respons: https://www.facebook.com/BuzzFeedUKNews/videos/986245188178615/

Disse usikre boligtilstande eksisterede også inden UK meldte sig ud af EU, så det har ikke været afgørende for brandens 'forventelighed'. Og det er vel heller ikke det, der bør diskuteres, men den ulighed, der i UK minder om en ulighed i et uland med tilsvarende konsekvenser.

Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Mette Poulsen, Per Torbensen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
ulla enevoldsen

Jeg glemte ovenfor at linke til en ret afgørende artikel, som netop beskriver May som "finished".

"That tower is austerity in ruins. Symbolism is everything in politics and nothing better signifies the May-Cameron-Osborne era that stripped bare the state and its social and physical protection of citizens. The horror of poor people burned alive within feet of the country’s grandest mansions, many of them empty, moth-balled investments, perfectly captures the politics of the last seven years. The Cameron, Osborne, Gove Notting Hill set live just up the road."

Se hele artikel her:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jun/16/theresa-may-scared...

Henrik Bjerre

@Thomas Holm

Enig - både hos the torries - og de fleste andre politiske miljøer er en kniv i ryggen helt normal procedure. Det der undrer mig er hvorfor May efter sine indledende vage manøvrer, ikke stiller sig i front og dermed umuligør kommentarer fra sine undersåtter i partiet. Har hun valgt at lade branden, som stadigvæk er en mindre sag i forhold til brexit, spirende uroligheder i Nordirland etc. være hendes politiske adjeu?

Det er nok nemmere at komme tilbage som den der klumrede i forbindelse med en stor ulykke, end som den der kastede nationen ud i kaos med den hårde brexit.

Henrik Bjerre

@ulla enevoldsen

The Guardian er en rigtig god avis, men stadig en avis, med alt hvad det indebærer af dagsordener, helte og skurke etc. F.eks. gør søndagsudgaven af the Guardian (the Observer) lederen af brandvæsenet Dany Cotton til en heltinde. Hun løb en mega risiko for at sende sine folk ind i det brændende hus imod procedurerne, og det gik gud ske lov godt. Når andre, førend undersøgelserne er afsluttet, udnævnes til skurke af pressen - er det mindre heldigt. Det vanskeliggør bl.a. en evt. senere retssag.

ulla enevoldsen

Brøndum: du behøver ikke at belære mig om interesser og dagsordener hos aviser, jeg er ikke dum. I dette tilfælde tror jeg naturligvis mest på de berørte, ofrene, og diverse stemmer, som ofte ikke kommer til orde i det jeg - desværre efterhånden - vil betegne som mainstream-pressen, som jeg i større og større grad ikke har tillid til. Her står the Guardian et eller andet sted imellem, den er 'mindre købt' end flere andre, så vidt jeg kan vurdere. I øvrigt gik det IKKE godt med redningen af folk, tvært imod gik det forfærdelig dårligt, mellem 80 og 500 er døde. Brandmyndighederne tog fejl af branden, har du slet ikke forstået det? - bygningen var beklædt med brandbare ulovlige materialer (ligesom på fabrikker i Indien) og mange mennesker fik besked på at blive i deres lejligheder med det resultat at de brændte ihjel. Jeg vil derfor anbefale dig trods alt at læse de artikler, som du vel ikke har læst, at dømme efter dine ytringer.

Henrik Bjerre

Hvorfor giver mine indlæg anledning til at medkommentatorer erklærer sig enten dumme eller ikke dumme? Jeg har aldrig postet det prædikat på nogen kommentator, og synes jeg er generelt uhyre forsigtig med at vurdere andres kvaliteter?

Om mig selv ved jeg, at jeg er perfekt fra min skabers hånd, begår en masse større og mindre fejl og besidder en fuldkommen uvidenhed om mange områder. Men derfor er det vel stadig rimeligt, for ikke at sige næsten et demokratisk krav, at give nogle bidrag til den offentlige debat?

Runa Lystlund

R ikke SL
Dennis Jensen
Det tragiske er, at kvarteret hvor højhuset ligger er et velhaverkvarter, ikke et fattigkvarter. I London bliver der bygget socialt/almennyttigt boligbyggeri i bedre bemidlede kvarterer, for at få en blandet befolkning, hvilket ikke er nogen dårlig ide, hvis beboelsen er i orden. I Danmark har der også været klausul om at 25% af nybyggeri skal indholde almennyttigt boligbyggeri. Der har der været store diskussioner bl. i Århus, om det nu var rimeligt for byherren. Vi har en højreregering nu, det skal vi huske. De pæne beboere i kvarteret i London havde klaget over, at huset så grimt ud, og bland andet derfor fik huset en ny facadebeklædning i 2015, som indhold dette brandbare plastmateriale. I øvrigt findes plastiktyper som denne i byggerier og huse i Danmark og flere andre plasmaterialer, der er farlige ved brand. Mange af jer har sikkert brugt flamingoplader til isolering. De smelter og giver fra sig giftig røg. De er nu forbudte og mineraluld bruges i stedet. Det skal også nævnes at de anvendte aluplader fandtes også med brandsikker isolering. Man valgte den billigere variant. Vi ved ikke endnu, om det er bygherren, der valgte den billige plade, eller om entreprenøren valgte en billigere løsning for at tjene penge. Brandvæsenets stigevogne har kun en bestemt højde og derfor er bygningslovgivningen formet efter de forhold. Når en bygning er over 18 meter bør den sprinkles. Der var desuden ikke udfærdiget nogle brandinstrukser i forbindelse med flugt for beboerne.

Karsten Aaen, ulla enevoldsen og Gustav Alexander anbefalede denne kommentar

Perspektiv:
England er og føles som et kapitalistisk land.
England er og har meget af dets tid været et konservativt-minded-styret land.
..og pløblen har svært ved at trænge igennem.
Der er ikke demokrati på samme vis som i Dk.
Det er House of the Lords. Vi lader den lige stå et øjeblik...
Og House of Commons. Mange specielt udvalgte, udnævnet og venners venner til posterne.
Napoleon might have said: "you are a nation of merchants."
– og hvis han ikke har sagt dette, er det anyway en 'spot on' beskrivelse af landet steming.

Her er fordele og ulemper ved kapitalismen.
Det presser alle til at yde noget ekstra.
Hvis man vil overleve med sin forretning og gøren må der virkelig lægges kræfter og 'effort' i.
Derfor er bliver kvaliteten af nogle ting meget høj e.g. nogle håndværk (biler, våben), kunst, grafisk design og musik.
Med tiden er landet mere og mere blevet et land der producere service-industri, end det producerer manufactoring products. Fordi produktionsudgifter bringes ned ved at sælge fra og få det lavet uden for UK – fordi kapitalismen er stærkere end etikken og moralen.
Der sælges og handles, og helt tilbage til kolonitiderne var moral og etik også taber til profit.

Denne brand... er ingen rigtig overraskelse for den mindre kapitalistiske
indstillet befolkning i England.
For de ved alle at "Cash is King" og at der SÅ meget i det land, er økonomiske interesser
i alle niveauer, brancher, firmaer, offentlige instanser og organisationer.
Alt måles i penge.

• Det meste presse er korrupt i UK, og sminker sandheder og fordrejder til højre-fløjens fordel.
• Grænserne for deres 'constituencies' (landets områdeopdeling af parlamentets stemmer) skiftes af og til, til fordel for den siddende regering. Betyder:
en stor by og mange indbygger har f. eks. en stemme / mand i regeringen.
Det har en lille konservativ landsby også.

Sagen:
• Der var kun én brandtrappe (udvendig?) og den stod i flammer tidligt.
Indvendig var der to trapper i bunden, men længere oppe 'løb de sammen'
og derfra og op var der kun én.
• Bebeoerne fortæller at de inde i blokken ikke blev vækket af brandalarmer. Der har vist været meget få, for de høres på nogle videoer.
• Beboer snakker om mangel på sprinklersystem.
• Beboerforeningen havde flere gange gjort instanser opmærksom på 'brand-farligheden' af bygningen.
• Branden spredte sig på 15 minutter, fra startpunkt til toppen!
• Brandmænd fandt 42 mennesker samlet i ét rum...

De fleste beboer må været brandt ihjel, men det pynter ikke på forsiderne.
Der er indsamlet mad og andet til overlevende, men bunkerne med forsyningerne bliver ikke proportionelt mindre med det offentligtgjorte dødstal / overlevende.

Det er meget almindelig at Landlords (udlejerer) tjener gode penge på udlejning af ejedomme,
og at de ikke vedligeholder beboelsen ordenligt, og imødekommer besparelser hvor det er muligt.
Personlige erfaringer af samme:
Mit ophold på en sprogskole i Kent (1991) var chokerende,
bygningens standart, arbejdshold og miljø var langt under det jeg kendte fra Dk.
I 2003 var jeg tilbage og boede i Hastings hos en pengegrisk udlejer (på en liste på universitet over udlejer de brugte) i et dårligt isoleret hus, gamle udrangerede møbler og inventar.
Og hun gjorde alt for at studerende der lejede sig ind ikke fik deres depositum tilbage.

Fordi den kapitalistiske drivkraft er så udbredt en karakter i UK.
– moral og etik også taber igen til profit.

N.B.
+Jeg You-Tube den anden dag, og så en hel del af de videoer som venner og øjenvidner har lavet.
+ Jeg boede i Sydengland fra 2003–2011.

Henrik Bjerre

Og for god ordens skyld omkommer der ca. dobbelt så mange ved ildebrand om året i Danmark i forhold til UK, set i forhold til befolkningstallet. Men lad da endelig analyserne flyde så faktaløse som muligt.