Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Min mor elsker øl og vin – er det et problem?

Datteren, 23
Moderne Tider
10. juni 2017

Når min mor er på besøg, vil hun altid drikke øl og vin. Det er også rigtig hyggeligt, og det er ikke, fordi hun bliver fuld på en ubehagelig måde, men hun drikker så meget, at hun bliver usammenhængende, højlydt og meget kærlig. Nogle gange har jeg tænkt, at hun måske allerede er en lille smule bedugget, når hun kommer ind ad døren.

Vi har ikke tradition for at tale så meget om den slags i min familie – jeg kan slet ikke snakke med min far om det – så jeg ved ikke, hvor tit hun drikker, om jeg bør konfrontere hende – eller om det overhovedet er et problem, at hun drikker. Hvad siger I?

Svar I:

Lad mig lægge ud med at slå fast, at selvfølgelig er det et problem, at alkohol skygger for samværet med din mor. Det er lige meget, om man er 13 år eller 23.

Det ikke er en nem situation, du er i, og der er heller ingen lette svar. Du siger, at du ikke kan tale med din far. Det behøver du heller ikke, for det er dig og din mor, det handler om. Inviter hende på kaffe – og kun kaffe – og tal med hende. Prøv at spørge hende, hvordan hun har det. Du skriver ikke, om det er en ny udvikling, eller om din mor altid godt har kunnet lide et par glas. Hvis det er nyt, er der måske en konkret grund til, at hun drikker mere. Uanset hvad skal du gøre det klart, at du synes, det er hyggeligere at ses uden alkohol. Ingen løftede pegefingre, men heller ingen fine hentydninger: Tal med hende, voksen til voksen. Måske bliver hun sur og såret, men alternativet er, at jeres forhold bliver mere og mere anstrengt, og du måske ender med slet ikke at have lyst til at se hende, og det vil nok ikke såre hende mindre.

– Mikka Tecza

Svar II:

Indtagelse af alkohol er et følsomt emne, som rumsterer i mange familier. Der er tilfælde, som er uacceptable, og som ansvarlige familiemedlemmer må bringe til ophør: voldelig eller truende adfærd, grov og hensynsløs tale. I nogle situationer er boykot eller forstødelse af den pågældende en nødvendighed, uanset at der er nogen, der kan komme i klemme, f.eks. den pågældendes ægtefælle.

Men sådan er det jo ikke med din mor. Hun bliver højst »usammenhængende, højlydt og meget kærlig«. Måske har hun drukket, inden hun kom, har du nogle gange mistanke om.

Dette er et grænsetilfælde af socialt acceptabel adfærd. Kan du ikke få sagt til din mor, at du nødigt ser, at hun ankommer i løftet tilstand? Situationen er mere kontrollabel, hvis drikkeriet finder sted under din tilstedeværelse. Alt dette skriver jeg under fuld bevidsthed om, at jeg selv godt kan lide at nyde vin og ædle spirituosa i samvær med venner og familie. Usammenhængende håber jeg ikke, jeg bliver, men måske højlydt og meget kærlig. Dog har jeg et princip: Jeg drikker ikke inden samværet.

– David Rehling

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her