Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Svigermor fylder mit barn med sprøjtegift

Moderne Tider
24. juni 2017

Mine svigerforældres spisevaner er noget af det mest uøkologiske og præfabrikerede, man kan komme i nærheden af. Vi taler kridhvidt fabriksbrød, pålægschokolade, det billigste svinepålæg og sodavand på dåse ad libitum.

Min datter er ofte hos dem, da de er pensionister, og fordi svigermor kan hente og bringe. De elsker min datter og er dejlige og omsorgsfulde. Problemet er, at min svigermor synes, at det at være en god bedsteforælder for min datter indebærer store mængder af slik.

På den ene side vil jeg gerne kunne sige skidt pyt – jeg har ikke noget behov for at kontrollere – men på det seneste er jeg blevet mere og mere opmærksom på, hvor skidt for kroppen det er at få sukker så ofte, og hvor mange skadelige sprøjtegifte og tilsætningsstoffer der er i ikkeøkologisk mad – særligt frugt og grønt.

Og jeg ved, hvor heldig jeg er med, at svigerforældrene er der. Men jeg ked af, at min datter får for meget usundt indenbords, og jeg er også lidt træt af, at det føles som et speltmorstabu overhovedet at gå op i mit barns sundhed.

Hvorfor bliver man opfattet som en hystade, når man problematiserer fødevarer, der er noget industrielt lort? Og skal jeg sige noget og lette mit hjerte?

Svar I:

Jeg synes ikke, du er en hystade, og jeg deler dine anskuelser angående toastbrød, Galle & Jessen-pålægschokolade og svinepålæg. Jeg synes, det er ok at have høje idealer i forbindelse med sine børns sundhed.

Men i dine svigerforældres selskab skal du stikke piben ind. Hun er jo ikke udsat for sundhedsfare. Hvis de sendte hende ud og lege på en befærdet vej, eller røg hende ind i hovedet, var der grund til at råbe op.

Jeg er selv vokset op i 1970’erne, hvor jeg og størstedelen af mine jævnaldrende blev udsat for politisk ukorrekt nutella, ketchup på hvid spaghetti, Ribena-saft og Kellogs Frosties. Slikskålene var store, vi børstede ikke altid tænder bagefter, og vores forældre røg Kings uden filter i bilen for lukkede ruder.

Jeg ønsker mig ikke tilbage, men vi døde altså ikke af det, og de fleste af os er blevet gode mennesker. Så jeg synes, du skal skal sende din datter af sted uden frygt eller løftede pegefingre. Ud over præfabrikeret mad får hun forhåbentlig masser af tid og kærlighed i dine svigerforældres hjem. Og jo større hun bliver, desto bedre vil hun blive til at skelne mellem deres hjem og dit. Mellem hverdag og fest. Mellem øko og e-numre.

– Line Vaaben

Svar II:

Min mor gav engang min søn et par Spider Man-kondisko. De var sorte med rød bund og formentlig hverken regntætte eller åndbare, for de var overvejende lavet af plastik og havde et stort billede af Spider Man på hver side og to stive velcrobånd på oversiden. Hun købte dem til ham uden at spørge hverken min kone eller mig. Min søn var to eller tre år på det tidspunkt og havde kun gået med fodformede sko i kernelæder (Rap og Angulus) og set langsomt klippet og opbyggeligt børnefjernsyn (Bamse og Kylling), og jeg oplevede det som et anslag mod min rolle som forælder.

Jeg forstår dit hysteri – for jeg har oplevet det selv. Men derfor kan det stadig være hysterisk at gå så meget op i fodtøj eller fødevarer de få timer af ens barns liv, hvor barnet er sammen med sine bedsteforældre, som bortset fra at være dårlige til at vælge sko og købe ind, er gode til at være bedsteforældre. Og til at hente og bringe og bruge tid med dine børn. Det er et stort privilegium.

Din svigermor synes, at det at være en god bedsteforælder indebærer store mængder af slik. Det gør det ikke. Men det at være en god bedsteforælder indbærer heller ikke nødvendigvis økologisk frugt og grønt. Det indebærer tid. Og den har din svigermor.

– Otto Lerche Kristiansen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Else Marie Arevad

Hvis du gerne vil have dit barn passet af dine svigerforældre, er du nødt til at slække på dine krav til sund mad og drikke. Det er trods alt vel ikke hver dag, hun skal være hos dem, så det overlever hun nok, hvis de elsker din datter og er dejlige og omsorgsfulde, som du siger. Det er alt for sent at ændre på deres madvaner!

Det er nok den kamel, du må sluge, for at få den flinke hjælp fra din svigerforældre.
Så kan du jo fokusere på sundheden hjemme hos dig selv.

jeg er enig i de to kommentarer fra Rikke og Else, men når det er sagt, så kan det vel ikke skade at nævne dine betænkeligheder med de pågældende produkter for svigerforældrene. Tag en snak om emnet så at sige - uden beskyldninger selvsagt.