Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg tæppebombe min familie med grønt?

17. juni 2017

Jeg har længe forsøgt at indføre vegetarisk hverdag i min lille kernefamilie. Der er mange gode grunde til det: klimaet, indpodning af klimabevidsthed i poderne, sundhed og ikke mindst, at vegetarisk mad i mine øjne er mere lækkert end mad, hvor det grønne bare indgår som pynt.

Men gemalen er ikke glad for ideen. Han har hårdt fysisk arbejde og påstår, at han ikke bliver mæt af mit grønne køkken. Mænd skal have kød, siger han. Ungerne rynker endnu mere på næsen. Den lille kan til nød snydes til at spise majs, ærter og søde kartofler, men den store vil ikke den grønne vej. ’Jeg kan godt lide broccoli, men jeg kan desværre ikke tåle det’, konstaterer han tørt.

Jeg overvejer at tæppebombe dem med grønt og håbe på, at de opgiver modstanden, når sulten melder sig. Men der kan gå lang tid – vi er stædige hjemme hos os – og jeg har det skidt med, at ungerne går sultne i seng. Desuden bliver jeg hurtigt træt af at se min kæreste rode desperat i køleskabet ved 22-tiden. Hvad er vejen frem?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Anna von Sperling

"Altså: Du er i din gode ret til at hærge dine børn – du har født dem, det gjorde naller, og din krop blev aldrig sig selv igen. Så giv den da gas, men med den kalkulerede risiko in mente, at dit projekt kan give så eklatant bagslag, at de resten af deres liv vil leve af flæskeflæsk, fordi alt grønt associeres med en psyko overkontrollerende mor. Men som sagt: Fuldstændig din ret."

ØH .............. hvornår kommer den ironiske punchline ???

Henning Kjær

Selv en kvinde har ikke alene hånd og halsret over sigen børn. Børnenes far har også en ret til at bestemme noget, om ikke andet så kan han skride og tage de kødspisende børn med sig.
Mennesker med hårdt dagligt fysisk arbejde har brug for andet en grønt. Prøv det selv.
"Den grønne" risikerer at resten af familien spiser ude. Der findes masser at muligheder for at få kød udenfor hendes rækkevidde.
Måltider skal være en fornøjelse, ikke gøres til en plage.

Lise Lotte Rahbek

Vi ved jo godt, at man ikke kan ændre andre mennesker, men kun os selv.
Ergo:
Lav grøntmad. Så får du det at spise, som du gerne vil.
Køb brød.
Sæt en stegepande klar på komfuret og sørg for at der er pølser og koteletter i køleskabet og lad kødspiserne selv tilberede deres kød.

Kein hexerei.

Allan Stampe Kristiansen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
hanne plaschke

Lav vegetarmad med kartofler og løg, f.eks. røsti. Lav fyldte pandekager. Lav lasagne med røget laks og spinat. Og øv dig i at lave en rigtig dejlig humus. Hvis de er til det søde, så lav råkost af gulerødder, æbler, appelsiner, spidskål m m med rosiner, mandler, nødder osv. Sæt gulerodsstave og agurkestave på bordet hver dag. Lav grønsagssuppe med croutoner i. Brug ost, æg og nødder/mandler.

Charlotte Svensgaard

jubiii - der findes intet mere motiverende og ens velvilje ryger total i top når speltmor går i overdrive med at hele familien nu skal indrette sig efter hendes seneste sundheds eller godhedsflip. Og i næste uge skal du huske at det er godt for hele din lille kerne familien, og i sær for gemalen, hvis I også bliver tilmeldt pilates yoga hvor lyserøde trikot'er er obligatoriske.

Anne Eriksen

Det er nemmest at lære, hvis man begynder tidligt - hvorfor er børn så kræsne?
Fordi vi har vænnet dem til det - mænd? - er voksne børn.

På tide at uddelegere - hvem gider sådan et ansvar? - der er flere ideer her allerede - lav det sammen i weekend og når der ellers er tid. Færdigfabrikerede kødprodukter/ færdigpulver osv er rivende usundt - sodavand også.
Og så er der alle de steder, hvor folk IKKE kan få mad!

Christoffer Pedersen

Råd til konen: find dig en ny mand som er veganer. Det andet nærmer sig psykisk terror.
Børnene kan du nok slippe af sted med at sulte indtil de spiser veganermad.

Allan Stampe Kristiansen og Charlotte Svensgaard anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Jan Person. Jeg er ikke ernæringsspecialist, men for flere år siden var der en kvindelig atletikløber hvis præstationer gik helt ned da hun begyndte med ren vegtarkost. Mig bekendt bruger idrætsfolk med store muskler kød i kosten til muskelopbygning.
Mæthed er også en følelse ikke fakta.

Hvorfor er vegetarianerne så frelste og fordømmende overfor andre + fulde af ringeagt overfor ikke vegetarer. Hvorfor tror de, at de er ansvarlige for alle i deres omgivelser, og opfører sig som små diktatorer, fulde af hævn, straf og fordomme.. (Lav dårlig mad, mænd er børn, manipuler de kødædende svin, lav usund mad, ...)
Få dog et liv!

randi christiansen

Når man undlader kød i sin kost, er det vigtigt at være opmærksom på, at de fulde proteiner fås på anden vis.

Hvis man ændrer sin kost så radikalt, skal kroppen have tid til at omstille sig. Jeg har fx observeret, at hvis jeg i en periode med vegetarisk kost af en eller anden grund indtager et kødmåltid, bliver jeg ikke mæt. Frikadeller med sovs, kartofler og surt smager jættegodt, men mætter ikke nær så fuldgyldigt som en varieret vegetarisk ret.

randi christiansen

I øvrigt er hanne plaschkes forslag fremragende og kan nemt integreres i og supplere en kost med kød. Det vigtigste er, at maden er velsmagende og varieret. Så vil både mand og børn hænge på. Især børn er - hvis de har muligheden - gode til at udvælge, hvad de har brug for.