Læsetid: 2 min.

Danmarks kedeligste oprør

Den Lille Havfrue sidder, som hun plejer. Men i tirsdags blev hun overhældt med rød maling

Jens Dresling

3. juni 2017

Den Lille Havfrue sidder, som hun plejer. Fra samme vandkant i Københavns Havn, som hun plejer, sidder hun og spejder mod Langelinie, som hun har gjort de sidste 103 år.

Men i tirsdags blev hun overhældt med rød maling, og stenene, der danner formationen, hun sidder på, har fået et afspærringsbånd omkring sig, som siger: Dette er et gerningssted. Her er blevet begået en forbrydelse. Nogen har ikke blot udsat Den Lille Havfrue for et overgreb, men også angrebet det danske samfund, dansk kultur, historie og turisme.

Den Lille Havfrue er efterhånden en martret sjæl. Adskillige gange har hun måttet lide, for at politiske aktivister har kunnet sætte fokus på deres mærkesager. I 1961 malede nogen et sæt rødt undertøj på hendes nøgne krop. I 1968 blev hun malet i alle regnbuens farver, og siden da er hun blandt andet blevet halshugget, lemlæstet og under rydningen af Ungdomshuset skrev nogen – i sympati med Ungeren – ’69’ på hende og spraymalede hende pink.

Maling som våben

Er man indigneret over den danske stats opførsel over et eller andet, er det på den ene side genialt at smide med maling. For som Karsten R. S. Iversen i denne uge skrev i Politiken, bevæger vi os konstant og ubemærket rundt i et byrum fyldt med maling, men så snart der males uden for stregerne, og malingen optræder, hvor den ikke burde være, farer vi i flint.

Det har vi alene i denne uge set to eksempler på. Først i Aarhus, hvor et hjørne af Mindeparken blev malet rødt. Og derefter med Den Lille Havfrue, som blev vandaliseret for at sætte fokus på drab på grindefangst på Færøerne.

På den anden side burde der være grænser for, hvor forudsigeligt og kedeligt et oprør må være. For hver gang følger fuldstændigt samme reaktionsmønster: Først har vi nogle frække bavianer, som i ly af natten maler med farve. Derefter knalder medierne til den og sender live fra det malingsforulempede objekt. Så bliver malingen det, alle folk taler om – men kun malingen – for hvad malingen egentligt er en protest imod, bliver hurtigt sekundært.

På fjerdedagen er sagen glemt, malingen vasket væk, oprøret slut, og hverken grindehvaler eller Ungdomshuset er reddet.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu